Ezber bozan kadınlar

Güncelleme Tarihi:

Ezber bozan kadınlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2023 16:57

Savaş uçaklarının kablo ağı sistemi üzerine çalışmayla başlayıp yalın üretim çözümleriyle çalışma yaşamına devam eden Şerife Kanık, işçilikten işverenliğe geçen genç bir kadın girişimci... Tekerlek sektörüne 30 yıldır emek veren Aysun Şentaş ise bu alanda tek kadın patron bir ilki gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

                           

ÜNİVERSİTEDE muhasebe eğitimini tamamladıktan sonra savaş uçaklarının kablo ağı sistemini üreten bir fabrikada işçi olarak başlayan LMM (Lean Manufacturing Materials) Makine San ve Tic. Şti ortağı Şerife Kanık, "İş güvenliği açısından benim çok tecrübe edindiğim bir fabrika ortamıydı. Savaş uçaklarının kablo ağı sistemini en kısa zamanda en iyi şekilde nasıl üretiriz düşüncesi ile sürekli yurt dışına giderek eğitimler aldık ve aldığımız eğitimleri işimize yansıttık" dedi. Kanık çalıştığı fabrikada yönetim değişikliği olunca yeni bir iş deneyimi yaşamak için fabrikadan ayrıldığını anlatarak bir süre piyasa koşullarını gözledikten sonra ortağı birlikte kendi işlerini kurmaya başladıklarını belirtti. 

Haberin Devamı

Ezber bozan kadınlar

KENDİ ÜRETİMİMİZE BAŞLADIK

Bir şeyler üretmenin ve iş yaşamında sürekli yenilenerek gelişmenin yaşamındaki önemini anlatan Kanık geçmiş deneyimlerinin de etkisiyle yüksek kaliteli ürünleri mümkün olan en verimli ve uygun maliyetli şekilde üreterek insanların ihtiyacına göre değer kazandırmayı amaçladıklarını vurguladı. Kanık, "Projelerimiz tasarım aşamasından başlıyor, imalat ve yerinde montaj aşamasıyla da anahtar teslimle aldığımız işleri bitiriyoruz. Yaptığımız tüm makina ve ekipmanları müşterilerimizin çalışma alanlarına göre özel olarak tasarlıyoruz. İhracat yapıyoruz ama daha fazlasını gerçekleştirmek ortağımla hedeflerimiz arasında" dedi. Malzemeye dokunmak istemeyen bir nesille karşı karşıya olduğunu anlatan Kanık, "Oysaki sanayide kabloya, vidaya, demire dokunmak çok önemli. Malzemeyi tanımadan üretim yapamazsınız. Ailemle Bulgaristan'dan İzmir'e göçtükten sonra çok küçük yaşlarda babamla birlikte tek katlı evimizi yaparken tanıştım demirle, kabloyla. İyi ki o günlerde sanayide kullanılan malzemelere dokunmuşum, tanımışım. Bugün LMM de yaptığımız işlerde çok küçükken ailemden aldığım sorumluluk çok etkili oluyor. Ailelere tavsiyem çocuklarına hayatın her yönünü küçük yaşlarda öğretmeleri" diye konuştu.

 

HER İŞİ

YAPABİLİRİZ

Haberin Devamı

Kadın istihdamının sanayide az olduğuna dikkat çeken Kanık, "Hedeflerimden birisi de kadınların her işi yapabileceklerine olan inançla daha çok sektörümüzde yer almaları. Kadınlar her işi yapabilir. Demir kesmek o kadar da zor değil" dedi.

 

Tekerlek sektörünün

‘Aysun Abla’sı

 

Tekerlek sektörüne 30 yıldır emek veren Teker Market'in sahibi Aysun Şentaş bu alanda tek kadın patron olarak birkaç yıldır en başarılı bayi seçiliyor. Şentaş, bu anlamda bir ilki gerçekleştiriyor.

Ezber bozan kadınlar

Şentaş başarısının sırrını, "Öncelikle işimi çok seviyorum ve işimle ilgili her detayı ciddiye alıyorum. 10 çalışanımın 5'i kadın çalışan. Çalışanlarım arasında saygı ve uyumla birlikte çözüm odaklı dürüst yaklaşımları önemsiyorum. Müşterilerimizle kurduğumuz ilişkilerde ilkemiz her zaman dürüstlük, samimiyet ve doğruluk oldu. Müşterilerimizin isteklerine uygun olan ürünlere tecrübelerimizin katkısı ile hızlı dönüş yaparak en kısa zamanda karşılık vermek her geçen gün sektörümüzde Teker Market'in aranılan firma haline gelmesinde etkili oldu. Bu da sürdürülebilirliği sağlıyor" şeklinde açıkladı.  

Haberin Devamı

Hem yük hem de insan taşımak için oluşturulmuş ve dairesel hareketli forma sahip olan tekerleğin icadının insanlık tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu ve günümüzde yaklaşık 9 bin ürün çeşidinin bulunduğunu belirten Aysun Şentaş, "EMES Sanayi Tekerlekleri'nin ana bayisi olarak erkek hakimiyetinin egemen olduğu sektörde 'Aysun Abla' olarak çok sevdiğim işimde başarılı olurken bir taraftan da kadın personel yetiştirmeye çalışıyorum. Şu anda 5 genç kadını yanımda destekleyerek tekerlek piyasasında kalıcı olmalarını sağlamaya çalışıyorum. Çünkü kadınların her işi yapabileceğine inanıyorum" dedi.

Hedefinin sadece tekerlek satmak değil tüm teknik özellikleriyle tanıdığı tekerleğin gelişimine de katkı sunmak olduğunu anlatan Şentaş, "Bazen müşterilerime uygun tekerlek tavsiye ederken yepyeni bir ürün de ortaya çıkarıp imalat yapabiliyoruz. Yetmediğimiz yerde fabrikamıza iletiyoruz. Tekerlek gelişmeye açık bir ürün. Dünya değiştikçe ihtiyaç duyduğumuz eşyalar, hayatı kolaylaştıran malzemeler de değişiyor" dedi.

Haberin Devamı

ZOR KOŞULLARDA BÜYÜDÜM

Üniversiteyi kazanmış olmasına rağmen maddi sıkıntılardan dolayı üniversiteye gidemediğini ve liseyi bitirdikten sonra tekerlek sektöründe çalışmaya başladığını anlatan Şentaş, “İzmir Gıda Çarşısı'nda hizmet veren Teker Market'in sahibi olarak tekerlek işine 30 yılımı verdim. Geriye dönüp baktığımda işçilikten işverenliğe geçişimde elimdeki tek kozum çok çalışmaktı. Tekerleğin tüm yönlerini, aksamını, parçalarını öğrendim halen daha işveren gibi değil tüm çalışan arkadaşlarımla işçi gibi birlikte çalışıyorum. Örneğin benim özel odam yoktur halen. Müşterilerimiz işverenin kim olduğunu özel olarak sormazsa bilmez. Ayrıca sektörümüzde daha çok kadın çalışan ve işveren olması için elimden geleni yapıyorum ve yapmaya devam edeceğim" dedi.

 

İLANDIR

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!