Bayram öncesi ilkyardım uyarıları

Güncelleme Tarihi:

Bayram öncesi ilkyardım uyarıları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2017 12:43

KURBAN Bayramı tatilinin Bakanlar Kurulu kararıyla 10 güne uzatılmasının ardından trafik yoğunluğunun artacağına dikkat çekildi. Kaza olmaması içinuzmanlar, sürücüleri trafik kurallarına uymaları ve dikkatli araç kullanmaları konusunda uyardı.

Haberin Devamı

KURBAN Bayramı tatilinin Bakanlar Kurulu kararıyla 10 güne uzatılmasının ardından trafik yoğunluğunun artacağına dikkat çekildi. Kaza olmaması için

uzmanlar, sürücüleri trafik kurallarına uymaları ve dikkatli araç kullanmaları konusunda uyardı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı verilerine göre 2016 yılında 21 milyon 399 bin 786 araç trafiğe çıkarken, sürücü sayısının 28 milyon 223 bin 393'e yükseldiği belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu  (TÜİK) verilerine göre de 2016 yılında 1 milyon 182 bin 491 trafik kazası oluştu. Bunların 997 bin 363'ü maddi hasarlı, 185 bin 128'i ise ölümlü yaralanmalı şeklinde gerçekleşti. Kazaların sonucunda 7 bin 300 kişi öldü, 303 bin 812 kişi yaralandı.

Bayram tatillerinde sürücülerin bir yerden diğerine yetişme telaşına düştüklerini belirten İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Melahat Kızıl, kazaların dikkat çekici boyutlara ulaştığını, ilk müdahalenin hızla yapılmasının yaralıların hayatta kalma şansını arttırdığını ifade etti. Kızıl, bozuk yollar, sürücü ve sürüş ihmalleri, uykusuzluk, alkol alımı, kask takmama, hız yapma, yayaların dikkatsizliği gibi nedenlerle oluşan trafik kazalarında ölen kişilerin pek çoğu ilk 5 dakika içinde uygun tıbbi yardım ve ilk yardım alamadıkları için kaybedildiğini vurguladı.

"112'NİN ARANMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Haberin Devamı

İlkyardımın yapılıp 112'nin aranması hayati önem taşıdığına işaret eden Kızıl, "Bunun yanı sıra, bilinçsizce ya da yanlış uygulamalara dayalı yapılan ilk yardımlar, ne yazık ki kişilerin ölümüne ya da sakat kalmasına neden oluyor. Herhangi bir yaralanma veya kanama için kendinizi kontrol edin. El kol ve bacaklarınızı hareket ettirerek, hareketsizliği kontrol ediniz. Baş ağrısı, baş dönmesi gibi belirtileriniz varsa başkalarına yardımcı olmak için yeterince uygun olmayabilirsinizö dedi.

"ÖNCE SAKİNLEŞTİRİN"

Kaç kişinin yaralandığı, ne tür bir yaralanma olduğunun kontrol edilmesini isteyen Kızıl, şunları söyledi:

"Kazayı yaşayan kişilerin baş, boyun, kollar bacaklar, karında herhangi bir kanama olup olmadığını, nefes alıp almadıklarını kontrol edin. 'İyi misin?' diye sorun cevap verirse, solunum problemi çok önemli değildir. Yaralının bilinci açıksa korkup panik yapabilir, bağırabilir. Sakinleşmesi sağlamalı. Daha sonra adını sorun? Yanıt vermiyorsa şiddetli bir kafa travması olasılığı vardır. Kişinin nefes alıp almadığını kontrol edin ve hemen 112'yi arayın."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!