Su firmaları tasarrufta

Güncelleme Tarihi:

Su firmaları tasarrufta
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2021 12:20

İklim krizine karşı tedbir alan su üreticileri, bu konuda çalışmalar yapıyor. Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) bünyesindeki firmalar, depozitolu iade sistemi üzerinde duruyor. Firmalar böylece her toplanan şişeyi yeni bir şişe olarak tekrar sunabilmeyi amaçlıyor. Nestlé Waters Türkiye Genel Müdürü Michel Beneventi ise gelecek nesillerin de yeterli su ile yaşayabilmesini istediklerini belirterek, suyu koruma ve kirlenmeyi engelleme uygulamalarını ön plana aldıklarını söylüyor.

Haberin Devamı

 

Nestlé Waters Türkiye Genel Müdürü Michel Beneventi, Hürriyet Bursa’ya yaşanan iklim krizi ile ilgili sektörde yapılan çalışmalar konusunda özel açıklamalarda bulundu. Kullandıkları suyun yüzde 100’ünü geri koyabilmeyi amaçladıklarını belirten Benevent, kullandıkları su kadar tasarruf edip, tekrar doğaya bırakabilmeyi istediklerini vurguladı.
Bursa’da yaptıkları projelerle son 10 yılda 500 milyon litre su tasarrufu elde ettiklerini açıklayan Beneventi, “Buradaki su kullanımımızı azaltarak, inovasyon ve iyileştirilmiş süreçler sağladık. Daha iyi kontrol ve denetim elde ettik. 3 şişeden bir tanesi kadar suyu tasarruf edebilme imkanı bulduk. Mesela şişe veya ambalajı temizleme için kullandığımız suyun teknolojisini geliştirerek, harcadığımız su miktarını azalttık. Bu teknoloji sayesinde tasarruf ettik. Temizleme teknolojilerinde yatırım yaptık. Sadece hava basıncı ile şişeleri temizleme gibi teknolojilere yatırımlar yaparak, su tasarrufu sağladık” dedi.

İKLİM KRİZİ

Haberin Devamı

Su firmaları tasarrufta

Suya erişim konusunda kendisinin de endişeli olduğunu söyleyen Michel Beneventi, gelecek nesillerin de yeterli su ile yaşayabilmesini istediklerini belirterek, suyu koruma ve kirlenmeyi engelleme uygulamalarını ön plana aldıklarını açıkladı.

KATKIDA BULUNMAK İSTİYORUZ

Sürdürülebilirliğin çok önemli işlerin temelinde yattığını vurgulayan Benevent, “Aynı zamanda da gerek Birleşmiş Milletler, gerek Paris Anlaşması çerçevesinde alınan bütün kararlara taahhütlere de destek olmak ve katkıda bulunmak istiyoruz. Karbondioksit azaltımı olsun, sıfır karbon hedefleri olsun bunlara katkıda bulunmak istiyoruz. Şişenin içeriğinin geri dönüştürülmesi bizim için çok önemli. Her zaman direk kaynaktan çıkan suyu değil, şişelenmiş suyu geri dönüştürebilmek ve oradan tasarruf sağlamak bizim için önemli” diye konuştu.

SÜREKLİ SIFIR MALZEME KULLANMIYORUZ

Haberin Devamı

Pet şişenin bir kısmının geri dönüşüm malzemesinden elde edilmesi için çalışmalarının olduğunu ve önümüzdeki günlerde bununla ilgili lansman gerçekleştireceklerini açıklayan Beneventi, “Böylece sürekli sıfır malzeme kullanmıyoruz. Kaynakları tüketmiyoruz. 2025 sonunda bütün portföyümüz yani yarısı geri dönüştürülmüş petten üretilen ürün portföyümüz olacak” diye konuştu.

ATIK DEĞİL, KAYNAK OLARAK GÖRÜLMELİ

Tüketicilerdeki farkındalığın da önemli olduğunun altını çizen Beneventi, “Pet şişeleri bir atık olarak değil, kaynak olarak görmek gerekiyor. Toplanması önemli. Hükümet ile projeler, çalışmalar yapıyoruz. Belki depozite ile bunların geri alınması söz konusu olabilecek” dedi.

Haberin Devamı

SEKTÖRDE ÇALIŞMALAR VAR

Farkındalığı artırmanın önemine işaret eden Beneventi, SUDER bünyesinde de bir çalışmanın olduğunun belirterek, “Depozitolu iade sistemi için çalışıyoruz. Pek çok geri toplama noktası oluşturarak, buralarda bu sistemi devreye sokmak için çalışmalar yapıyoruz. Uçtan uca o değer zincirini oluşturabilmek, bizim için önemli. Bir şişe topluyorsak, şişeyi veya o ambalajı yeni bir ambalaj haline getirebilmek değerli. Sadece toplamak yetmiyor. Her topladığımız şişeyi yeni bir şişe olarak tekrar sunabilmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

DAHA AZ SU KULLANIMI

En büyük planlamanın su tasarrufunu sağlamak olduğunu söyleyen Beneventi, “2009 yılında 1 litrelik şişenin yapımı için 1,6 litre su gerekirken, 2019’da bunu 1,2 litreye indirebilmiş durumdayız. Dolayısıyla bu tarz suyu tasarruf edeceğimiz, daha az su kullanacağımız projelerle bu noktadaki faaliyetlerimize yoğunlaşmayı düşünüyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!