İki metrekarelik dükkanında 35 yıldır süpürge yapıyor

Güncelleme Tarihi:

İki metrekarelik dükkanında 35 yıldır süpürge yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2015 11:01

- Bursa'da, gelişen teknolojiye rağmen 35 yıldır köylerden aldığı otları işlemlerden geçirerek el süpürgesi haline getiren 52 yaşındaki usta, baba mesleğini yaşatmaya çalışıyor - Süpürge ustası Başak: "Halkımızda hala içgüdüsel bir olay var; el süpürgesi olmadan, 'Evi süpürdüm, temizledim' demez. Bu olacak, el süpürgesi illa evin bir köşesinde duracak" - "Bu zamanda çırak da gelmez, gençler bu işle uğraşmaz çünkü çok cüzi bir gelir elde ediliyor. Karnın doyar ama bir ev geçindirecek para kazanamazsın"

Haberin Devamı

BURSA (AA) - BÜŞRA NUR ÖZCAN - Bursa'nın en işlek caddelerinden birindeki iki metrekarelik dükkanında, gelişen teknolojiye rağmen 35 yıldır her gün el süpürgesi yapan Yüksel Başak (52), babasından öğrendiği mesleğini devam ettiriyor.

Cumhuriyet Caddesi'ndeki elektriksiz dükkanında, önce köylerden aldığı süpürge otlarını "içlik", "dışlık" ve "kapak" olarak ayıran Başak, daha sonra bir araya getirdiği süpürge tellerini bağlayarak yapacağı ürünün taslağını oluşturuyor.

Daha sonra sap kısmına tepelik yapan ve bunu birkaç yerinden telle bağlayan Başak, taslağa tezgahta tokmakla vurup sıkarak süpürge biçimi veriyor. Başak, en son, süpürgeyi birkaç yerinden dikiyor, tarıyor ve ucundaki süpürge tellerinin fazlalıklarını kesip temizleyerek satışa hazır hale getiriyor.

Haberin Devamı

- "Büyükşehirlerin merkezlerinde süpürge yapan kalmadı"

Başak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 60 yıldır ailece süpürgecilikle uğraştıklarını, baba mesleğini ailede temsil eden son kişi olduğunu söyledi.

Gelişen teknolojiyle el süpürgesine eskisi kadar ilgi gösterilmediğini, satışların azalsa da devam ettiğini anlatan Başak, "Halkımızda hala içgüdüsel bir olay var; el süpürgesi olmadan, 'Evi süpürdüm, temizledim' demez. Bu olacak, el süpürgesi illa evin bir köşesinde duracak" dedi.

Başak, köylülerin eskisi kadar süpürge otu yetiştirmediğini anlattı.

Ham madde bulmakta güçlük çektiğini anlatan Başak, şöyle konuştu:

"Bazı köyler, ekmeyi tamamen bıraktı. Süpürge, bir müddet daha gider ama sonra yavaş yavaş herhalde kaybolur. Zaten büyükşehirlerin merkezlerinde süpürge yapan, satan, bu işle uğraşan kalmadı. Çocukken öğrendiğim mesleğimi sağlığım el verdikçe sürdüreceğim. Bu saatten sonra başka bir iş yapamam. Bu mesleği öğrendik, bununla devam edeceğiz. Benden sonraki nesil bu işi yapmayacak. Bu zamanda çırak da gelmez, gençler bu işle uğraşmaz çünkü çok cüzi bir gelir elde ediliyor. Karnın doyar ama bir ev geçindirecek para kazanamazsın."

Bir süpürgenin ortalama 7 ay kullanılabileceğini belirten Başak, günde 10 süpürge yapabildiğini ve tanesini 20 liradan sattığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!