Dönüşümün ilk adresi: Altıparmak ve Merinos altı

Güncelleme Tarihi:

Dönüşümün ilk adresi: Altıparmak ve Merinos altı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2020 10:13

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Elazığ depreminin ders olarak kabul edilmesi gerektiğini belirterek, bugünden sonra bu konunun üzerinde daha fazla durulmasının önemini vurguladı. Bursa’nın arazi fakiri olduğunu söyleyen Aktaş, yeni rezerv alanları çıkarmak için çalıştığını açıkladı. İlk apartman hayatının yaşandığı bölgelerden kentsel dönüşümün başlamasının önemini dile getiren Aktaş, “Merinos altını boşaltacağım. Bizim en sıkıntılı bölgemiz ve Bursa’da ilk apartman hayatının olduğu Altıparmak Bölgesi… Bu iki bölgenin kesinlikle boşalması gerekiyor. Binalar yorgun ve deprem de gördüler” dedi.

Haberin Devamı

Dönüşümün ilk adresi: Altıparmak ve Merinos altı
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’da depremle ilgili yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Kentin 21 yıl önceki Gölcük-Adapazarı Depremi’ni yakından yaşadığını hatırlatan Aktaş, ülke ve bölgede böyle bir tehdidin bulunduğunu anımsattı.

HERKES TESTİNİ YAPTIRSIN

Elazığ Depremi’ne bakıldığında yıkılan veya hasarlı binaların 1999 öncesi yapılarda oluştuğunu ifade eden Aktaş, bu tarihten sonra yapılan binalarda çizik dahi bulunmadığını söyledi. Bursa olarak depo stoku bulup, çıkarmanın gerekliliğini vurgulayan Aktaş, “Bununla ilgili olarak yakında başlayacak bir çalışmamız var. Büyükşehir belediyesi olarak ilçe belediyelerimiz dönüşümle alakalı çalışma yapacaklar ama benim buradan vatandaşa çağrım olacak. Herkes kendi evinden mesuldür, sorumludur. Bu manada herkesin kendi testlerini yaptırması veya bu noktada bize müracaat etmesi ve bu anlamda çıkan karneye göre bir yol haritasını kendilerine belirlemeleri gerekiyor. O yüzden daha seri hareket etmemiz lazım. Depo stokumuzu bu manada daha da rahatlatmamız lazım” diye konuştu.

UYGUN YAPILAR

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, 1999 Depremi sonrasında yapılan yüksek yapılarda dahi hiçbir sıkıntının olacağına inanmadığını belirterek, zemin germeleri, geoteknik kuralları, radyan temel uygulamaları, forekazık uygulamalarının uygun yapıldığını savundu.

Dönüşümün ilk adresi: Altıparmak ve Merinos altı

KENTSEL DÖNÜŞÜM, RANTSAL DÖNÜŞÜM OLARAK ALGILANDI

‘Ben 40 yıllık binamı vereyim, aynı metrekaredeki sıfır bir binayı alayım’ anlayışı ile dönüşümün başarılı olamayacağını vurgulayan Aktaş, “Bugüne kadar hep bunu yapmaya çalıştık. Herkes kentsel dönüşümü bir rantsal dönüşüm olarak algıladı. Ondan sonra 3-4 katlı binaları yıkıp, 13-14 katlı binaları yaparak; şehrin trafiğini, ulaşımını ve sosyal hayatını olumsuz etkiledik. Bir musibet, bin nasihatten hayırlıdır. İnşallah çok seri hareket ederiz diye temenni ediyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

ARAZİ FAKİRİYİZ, REZERV ALANI LAZIM

Bursa olarak buradaki en büyük temennilerinin desteklenmeleri olduğunu vurgulayan Aktaş, “Bize, rezerv alanı, tahsil edilmesi ve verilmesi gerekiyor. Çünkü biz arazi fakiriyiz. Güneyimiz Uludağ, kuzeyimiz ova, bu hat üzerine sıralanmış bir şehir Bursa... Eğer kentsel dönüşümü kat artışı olarak temin etmeye çalışırsanız, şehri kilitliyorsunuz. Bizim yayılmamız lazım. O yüzden bize depo konut alanları, rezerv arsa alanı lazım. İstediğim yerler var. Onları almaya çalışıyorum. Aldığım zaman da kamuoyu ile paylaşacağım” dedi.

APARTMAN HAYATININ İLK YAŞANDIĞI YERLERİ İŞARET ETTİ

Bahsettiği rezerv alanlarının kent merkezine yakın yerler olduğunu açıklayan Aktaş, buraların kamuya, Milli Emlak’a ve farklı kurumlara ait olduğunu söyledi. Bursa’da dönüşümün öncelikli olarak apartman hayatının ilk yaşandığı yerlerden başlaması gerektiğini belirten Aktaş, “Merinos altını boşaltacağım. Bizim en sıkıntılı bölgemiz ve Bursa’da ilk apartman hayatının olduğu Altıparmak Bölgesi… Bu iki bölgenin kesinlikle boşalması gerekiyor. O binalar 45 yıllık ve ekonomik ömrünü tamamladılar. Binalar yorgun ve deprem de gördüler” diye konuştu.

Haberin Devamı

BİLİNÇ VE KÜLTÜR MESELESİ

Depremin bir bilinç ve kültür meselesi olduğunu savunan Aktaş, Elazığ’da yaşanan son olayın bir ders olarak kabul edilmesi ve bugünden sonra çok daha fazla bu konunun konuşulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!