Deprem bölgelerindeki onarımda Bursa’nın etkin rolü

Güncelleme Tarihi:

Deprem bölgelerindeki onarımda Bursa’nın etkin rolü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2023 10:24

Deprem bölgelerinin onarımı için tüm Türkiye seferber olurken, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kent de işbirliğiyle, bölgenin yeniden ayağa kalkması için çalışmaları sürdürüyor. Altyapı ve üstyapı çalışmalarında Bursa ekipleri etkin bir rol oynarken Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, şu an en öncelikli ihtiyaçların çadır, konteyner, soba, battaniye olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Deprem bölgelerindeki onarımda Bursa’nın etkin rolü
TÜRKİYE’yi yasa boğan depremlerin ardından çalışmalar aralıksız devam ederken, AFAD koordinasyonunda Bursa’dan başlatılan yardım seferberliği de çığ gibi büyüdü. Büyükşehir ve tüm ilçe belediye ekipleri ile özel şirketler, deprem bölgesi için seferber olurken; yaraları sarmak için yoğun çaba harcıyor. Türkiye’yi yasa boğan depremin ardından hemen harekete geçen Bursa, bölgenin yeniden onarımı noktasında önemli görevler edinirken, altyapı çalışmalarından depremzedelerinin barınma ve ısınma kaynaklarına dek uzanan geniş bir yelpazede hizmetlerini ivedilikle gerçekleştiriyor. Kent; Büyükşehir, ilçe belediyeleri, kamu kurumları ve gönüllülerle birlikte 2 binin üzerinde personel, yüzlerce araç, 212 iş makinesi ve Bursa’dan giden yüzlerce yardım TIR’ı ile deprem bölgelerinin yaralarını sarmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

BARINMALARI SAĞLANACAK

DEPREMDEN en fazla etkilenen Hatay’da geçici yaşam alanları oluşturmak, seyyar tuvaletler kurmak ve Türkiye genelinden gelen yardımları dağıtmakla görevlendirilen Bursa Büyükşehir Belediyesi, barınma sorunu için düğmeye bastı. Hatay eski cezaevi alanında kurulacak çadır kent ve konteyner kent için zemin düzenleme çalışmalarına başlandı. Bu bölgede 300 çadır ve 50 konteynerden oluşan geçici bir yaşam alanı oluşturulacak. Konutların yanında, bölgede kalacak depremzedelerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal donatı alanları da yapılacak.

BUSKİ ALTYAPIYI ONARIYOR

KAHRAMANMARAŞ’ta görev alan Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ), 2 adet su tankeri, 2 adet vidanjör, 10 arıza bakım onarım ekibi ve hasar tespiti için 10 mühendisle hizmet veriyor. Depremden dolayı yıkılan ve ağır hasar gören binaların giriş kısımlarındaki içme suyu şebeke hatlarının körlenmesi ve mevcut şebeke hatlarında da hasardan dolayı oluşan arızaların tamiratlarını yapan ekipler, içme suyu temin edilerek deprem bölgesinde hayatın normale dönebilmesi için çalışıyor. Fen İşleri, İmar ve Şehircilik, Park ve Bahçeler ile Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi başkanlıklarından görevlendirilen 12 hasar tespit personeli de Kahramanmaraş’taki çalışmalarına başladı.

Haberin Devamı

KONTEYNERLER GÖNDERİLDİ

ARAMA-kurtarma faaliyetleri, içme suyu hatlarının iyileştirilmesi, hasarlı yolların bakımı ve enkaz kaldırma çalışmalarının yanı sıra Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki konaklama sorununun çözümü için de devreye girdi. Dünya Göçebe Oyunları Komitesi tarafından bu yıl İznik’te 4 gün boyunca 13 branşta 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcuyu ağırlayan konteynerler, depremzedeler için geçici de olsa sıcak bir yuvaya dönüşecek. Her birinde 6 yatak ve 3 dolabın bulunduğu 56 konteyner, deprem bölgelerine gönderildi.

İŞBİRLİĞİYLE YARALAR SARILIYOR

HATAY’ın İskenderun ilçesine Gemlik Belediyesi ile Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde Bursalı hayırseverlerin katkısıyla konteyner kent kuruldu. İçme suyu ve kanalizasyon bağlantılarının BUSKİ ekipleri tarafından yapıldığı konteyner kenti ziyaret eden Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş, Bursalı sanayicilerle, ticaret ve sanayi odaları ile işinsanları ve Bursa’daki hayırseverlerin destekleriyle yeni konteyner kentler oluşturacaklarının altını çizdi.

Haberin Devamı

BU ZOR GÜNLERİ ATLATACAĞIZ

BAŞKAN Alinur Aktaş, Bursa’dan da takviye alarak Hatay’da hem altyapı, hem de üstyapı ile alakalı çalışmaların yapıldığını kaydetti. Hatay’da Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne 3 ana görev verildiğini dile getiren Başkan Aktaş, gelen yardımların Expo deposunda toplanması ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasından kendilerinin sorumlu olduğunu ifade etti. Bunun yanında ikinci görevlerinin de seyyar tuvaletlerin kurulumu olduğunu açıklayan Başkan Aktaş, “Seyyar tuvaletlerin kurulumunu ve rutin bakımlarını yapacağız. Merkez nüfusunun 540-550 bin olduğunu ve girilebilen bir tane bile ev olmadığını düşündüğümüzde, tuvaletlerin yoğun kullanımı olacak. Özellikle konteyner ve çadır konusunda yardımlarıyla, bağışlarıyla destek olmak isteyenler varsa, bizimle irtibata geçebilir. Lüzumsuz malzemeler maalesef ziyan oluyor. O yüzden de nedir önemli ihtiyaç? Çadır, konteyner, soba, battaniye, kadın, erkek ve çocuk iç çamaşırı. Özellikle bu 5-6 kalemin burada öncelik olduğunu, diğer konularla alakalı devletimizin de destekleriyle herhangi bir ihtiyacın olmadığını özellikle ifade etmek istiyorum. Devlet millet işbirliği içerisinde bu zor günleri hep beraber atlatacağız inşallah” dedi.

AŞEVİ KURULDU

Haberin Devamı

BÖLGEYE şimdiye kadar 200’ü aşkın yardım malzemesi taşıyan TIR gönderen Nilüfer Belediyesi, en acil ihtiyaç olan yemek konusunda da bir çalışma başlattı. Hafta sonunda Hatay’ın Samandağ ilçesinde aşevi kuruldu. 5 aşçı, 6 kurulum ekibi, kaynakçı, elektrikçi ve su tesisatçısıyla birlikte hizmet veren aşevinde sabahları sıcak çorba, öğlen ve akşamları da sıcak yemek dağıtımına başlandı. Nilüfer Belediyesi yine Hatay Samandağ’da kısa sürede bir çadır kent kurmak için de hazırlıklarını yapıyor. Bölgede ilk etapta üç sahra çadırı kuruldu, 10 adet de konteyner gönderildi. Bölgeye ilk etapta toplam 60 konteyner göndermeyi planlayan Nilüfer Belediyesi, 150 çadırı da kısa sürede kurarak depremzedeleri yerleştirecek.

Haberin Devamı

HİZMETLER SUNULUYOR

YILDIRIM Belediyesi ekipleri, Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ile çadır kurulumu yaptı. Ayrıca, Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde 4 noktada her gün 4 bin kişilik sıcak yemek ikramı gerçekleştiren Yıldırım Belediyesi, 3 çöp kamyonu ve 9 personel ile temizlik faaliyetleri de yürütüyor. Bölgede görevlendirilen 350 kişilik ekip çalışmalara devam ederken, içerisinde banyo, lavabo ve mutfak bulunan 300 konteyner ev de önümüzdeki hafta Malatya’ya sevk edilecek.

Deprem bölgelerindeki onarımda Bursa’nın etkin rolü

İÇLERİ ISITIYORLAR

OSMANGAZİ Belediyesi’nin 4 çöp kamyonu ve 2 su tankeri de, İslahiye’deki temizlik çalışmalarına katkı koyuyor. Ayrıca Osmangazi Belediyesi, Hatay’da depremzede vatandaşlar için her gün 2 bin kişilik sıcak çorba ikramında bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!