‘Bursaspor taraftarları ölüyü diriltir’

Güncelleme Tarihi:

‘Bursaspor taraftarları ölüyü diriltir’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2020 10:06

Bursaspor’un efsane futbolcusu Ahmet Suphi Evke, kulübün kötü günlerinde hep yanında olduğunu belirtirken mevcut kadronun şampiyonluk için yeterli olduğunu söyledi ve Hürriyet Bursa'ya özel açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

BURSASPOR ve Türk futbolunun efsane futbolcusu Ahmet Suphi Evke, koronavirüs nedeniyle yaşananları ve kulübün geleceği ile ilgili olarak Hürriyet Bursa’ya açıklamalarda bulundu. Baştan sona keyifle okuyacağınız keyifli bir sohbet oldu. Yeşil beyazlı takımın aşığı ve kulübün zor günlerinde her zaman yanında olan Ahmet Suphi Evke’ye sorduk o yanıtladı.
Bursaspor tarihinin en kariyerli ve mütevazı futbolcularından birisin. Bursaspor’da futbola başlama nedenlerin neler? Hocaların ve o dönem beraber futbola başladığın arkadaşların kimlerdi?
- Ben atletizm yapıyordum, babam da ‘Sen çok iyi futbol oynuyorsun neden futbola yönelmiyorsun’ dedi. Ben de Bursaspor altyapısı seçmelerine gittim; seçilerek 10 yaşında minik takımına dahil oldum. Hocalarım Hasan Bora, Mehmet Tan, arkadaşlarım Semih Yuvakuran, Eser Kardeşler, Erkan Öncel, Cemal Vardar, Ali Aköz, Yalçın Çimen, Murat Gültekin gibi önemli isimlerle futbol yaşamıma adım attım. Muhteşem bir ekiptik.

Haberin Devamı

ALTYAPIDA AHBAP ÇAVUŞ İLİŞKİLERİ VAR

Türkiye’de altyapıya neden önem verilmiyor... Örnek olarak Daum Türkiye’den ayrıldıktan sonra amatör takımı çalıştırdı. Türkiye’de neden altyapıya A Takım’ın teknik adamları sıcak bakmıyor?
- Türkiye’de altyapıya gerekli kaynak aktarılmadığı için değerli hocalar ekonomik açıdan tatmin olmuyor ve bu yüzden çalışmıyorlar. Ahbap çavuş ilişkisiyle atanan antrenörler gerekli bilgi ve deneyime sahip olmadan bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Çalışma, gelişim plan ve programları yok. Dış baskılara duruş yapamıyorlar. Kim ne derse onu yapıp yerlerini koruyorlar, maaşlarını alıp hayatlarını idame ettiriyorlar.

EN DEĞERLİ OYUNCU SEDAT 3’TÜ

Bursaspor tarihinin bugüne kadar yetişen en kariyerli ve başarılı futbolcusu ve hayal kırıklığı yaratan oyuncu kim?
- Bursaspor tarihinden bir çok oyuncu geldi geçti ama tartışmasız en değerli oyuncusu Sedat Özden’dir. (Sedat 3) Hayal kırıklığı yaratan oyuncuları yazmaya kalksam sayfalar yetmez. Bursa’da ve Türkiye’deki transfer hatalarını işaret ediyor.

ARMA VE AMATÖR RUHLA MÜCADELE ETTİK

Haberin Devamı

Bursaspor sizlerin döneminde altın yıllarını yaşadı. İstanbul takımlarını yeniyor ve başarıları yüksek bir takımdı. O dönem ile bu dönem Bursaspor’u kıyaslar mısın?
- Bizim dönemimiz daha amatör duyguların önde olduğu dönemdi. Taktik ve fiziksel savaşlar yoktu. O gün iyi motive olan takım maçı seyircinin coşkusuyla kazanabilirdi. Şimdi ise işler zorlaştı. Çeşitli ülkelerden oyuncular geliyor, bunların organizasyonu hem taktiksel hem fiziksel hem de mental olarak çok zor. Tüm rakipler derslerini çok iyi çalışıyor ve oyuncu kaliteleri arasında uçurum var. Maddi ve manevi farklar var. Sürprizler bu yüzden azaldı.

NEJAT BIYEDIÇ HOCA BİZDEN BİRİ OLDU

Haberin Devamı

Bursaspor’da benim gözümde Nejat Biyediç dışında sevilen teknik adam varmı?. Nejat Hoca neden sevildi, özellikleri neydi.? Yılmaz Vural, Raşit Çetiner, Necat Biyediç, Ertuğrul Sağlam, Milne’yi anlatır mısın?
- Hocalarda Nejat Biyediç öne çıkıyor; bunun nedeni futbolculuk döneminde Bursaspor’da çok iyi maçlar oynadı. Sırp savaşı sonrası Bursa’ya yerleşti ve bizden biri oldu. Ülkemizdeki yabancı hayranlığı ile birlikte çok sevimli, mütevazı ve esprili kişiliğiyle insanlar üzerinde fark yarattı. Teknik adamlık döneminde de çok üstün performans yapamasa da idare etti. Bu yüzden onu çok sevdik. Allah rahmet eylesin. Benim futbolculuk dönemindeki en iyi arkadaşlarımdan biriydi. Eşi Mirna hala Bursa’da yaşıyor ve devamlı görüşüyoruz.

Haberin Devamı

YILMAZ VURAL TOPLUM PSİKOLOJİSİNİ BİLİYOR

- YILMAZ Vural çok akıllı bir kişilik, toplum psikolojisini çok iyi biliyor. Futbolun sadece futbol olmadığını bilincinde ona göre hareket ederek doğru iletişimler kuruyor. Bu sayede çok fazla takımda çalışma fırsatı yakaladı. Çok istikrarlı değil. Normal olarak zaman zaman başarılıda oluyor. İnsanlar onu çok seviyor.

RAŞİT ÇETİNER’DEN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM

- RAŞİT Çetiner çok ilkeli ve disiplinli. Bazı aşırı yaşamdan kaçışları var. İnsanların onu yanlış anlamasından çok çekiniyor. Bu durum onu zaman zaman mutsuz kılıyor. Teknik adam olarak çok tecrübeli ve akıllı. Milli takımlarda fazla çalışmasının avantajını çok iyi kullanıyor. Ondan çok şey öğrendim. Çok iyi bir çalışma arkadaşı ve ağabey. Bursaspor ve Antalyaspor’da birlikte çalıştık ve her iki takımı da Süper Lig’e çıkardık. Bir daha çalışma şansını yakalayamadık.

Haberin Devamı

ERTUĞRUL SAĞLAM’IN HEYKELİ DİKİLMELİYDİ

- ERTUĞRUL Sağlam, Bursaspor da olağanüstü bir performans yaptı. Onun sayesinde Bursaspor 2009/2010 yılında Süper Lig şampiyonluğu yaşadı. Bu başarıya rağmen iletişimde sıcak bir kişiliği olmadığı için insanlar onu çok fazla benimsemedi. Aslında heykeli dikilmeli. Çok önemli başarıları var. Çalıştırıcı olarak bir taktik dehası olmasa da ekonomisi iyi takımlarda çalışarak grafiğini yükseltti. İnsan iletişiminde daha samimi ve sıcak olmalı diye düşünmüyor değilim. Çünkü çok iyi bir insan, çok İyi bir karakter.

GORDON MILNE DİSİPLİNİYLE BAŞARILI OLDU

- GORDON Milne çok profesyonel tam bir İngiliz beyfendisi. Disiplinli antrenman ve maç performanslarıyla Bursaspor’da çok başarılı oldu. Türkçe bilmesine rağmen konuşmaması bence büyük handikaptı. İnsanları kendine hayran bırakmanın bir yolu da bence yarım Türkçe konuşmak.

CAMİA, PIONTEK’İ BİR TÜRLÜ ANLAMADI

- SEEP Piontek Bursaspor’a gelen en iyi teknik adamdı. Camia onu bir türlü anlamadı. Çok profesyonel çok planlı çok disiplinli, futbolcuyu, futbolu çok iyi biliyordu. Zaten transfer ettiği oyuncularla büyük fark yarattı. 2 örnek verirsek, Göran Sörloth (Trabzonspor’daki Alexander Sörloth’un babası), Frank Pingel çok saygı duyduğum bir kişilik. Türkiye’yi ve Türk insanını çok seviyor. Hala Kuşadası’nda gelip kalıyor. Orada evi bile var. Bursa’da çok uzun süre çalışamadı fakat yaptıklarıyla iz bıraktı.

VAKIFKÖY’E YATIRIM YAPILMALI

Vakıfköy’de mükemmel tesis var. Sizler gibi sadece Bursaspor’un değil Türkiye’nin futbolcu fabrikası olması gerekirken istenilen performansı gösteremiyor mu, yoksa teknik adamlar bu oyuncuları ön plana çıkartmıyor mu?
- Vakıfköy futbolcu fabrikası olmaya en büyük aday. Fakat yönetimler altyapıya gerekli kaynak aktarımını yapmıyor. Bu yüzden daha kaliteli çalıştırıcılar işin başına geçemiyor. Gerekli çalışmalar, programlar yapılamadığı için üst seviyeye çıkan oyuncular eksikleriyle çıkıyor. Üst seviyede tutunmaları tesadüflere kalıyor. Teknik adamlar daha hazır oyuncular isteyip kısa sürede başarılı olmaları gerektiğinden genç oyuncuları tercih edemiyor. Bu da Bursaspor altyapının çok oyuncu yetiştirmesine rağmen eksik gösteriyor.

BURSASPOR’U EN İYİ YÖNETENLER

Bursaspor tarihinde senin gözünde en başarılı kulüp başkanı ve yöneticiler kimlerdi?
- Bursaspor tarihinde Süleyman Kurtçu, Cavit Çağlar, Orhan Özselek, Remzi Cinoğlu, Levent Kızıl, İbrahim Yazıcı yönetimleri benim yaşadığım dönemdeki bildiğim en iyi başkan ve yöneticiler.

ALTYAPIDA DOĞRU ÇALIŞMAYLA AVRUPA GİBİ OLURUZ

Bursaspor’un içinde bulunduğu borç yükünü oluşturanlar kimler? UEFA ve Kupa Galipleri Kupası oynadın. Bursaspor’un Avrupa takımı olması gerekmiyor mu? Bursaspor’da geçmişte takımlarda 2-3 yıldız oyuncu vardı. Şimdi ise o yıldız oyuncuların yerine adı sanı belli olmayan yabancılar alındı?
- Bursaspor’un borçlanma serüveni Süper Lig’de şampiyon olduktan sonra başladı. Bence bu dönem ve sonraki tüm yönetimler bundan sorumlu.
Bursa kültürü, tarihi, turistik yerleri, sanayisi ve insan dokusuyla bir Avrupa şehri takımı olması gereken bir yer. Bunu daha iyi ekonomiyle, iyi bir yönetim, teknik ekip ve kadroyla başarabiliriz. Çok sayıda kalitesiz yabancı oyuncu transferinin önüne geçilip altyapının doğru çalışması sağlanarak. Uzun süreli planlamayla bu başarılır.

BURSA’DA SCOUT EKİBİ İYİ ÇALIŞIYOR

Bursaspor’un tarihinde scout ekibi var mıydı? Varsa bugüne kadar 17/18 yaşında yıldız oyuncu bulan var mı?
- Bursaspor’da uzun süredir scout ekibi var. Gerek Bursa içinden gerek Bursa dışından genellikle Türk oyuncular tespit ediliyor. En son bulunan yetenek Umut Meraş.

KİMİ SEÇECEKLERİNİ İYİ BİLİRLER

Futbol yaşamınız boyunca size şike teklifi yaptılar mı?
- Şikeyi Türk futbolunu iyi bilenler kime teklif etmeleri gerektiğini iyi bilirler. Bana şimdiye kadar her hangi bir teklif yapılmadı.

LEVENT KIZIL ARKADAŞIMDIR

Büyük başarılara imza atan Levent Kızıl’ın tekrar başkan olmasını ister misin?
- Levet Kızıl, benim çocukluk arkadaşım. Aynı zamanda birlikte başkan ve menajer olarak çalıştık. Tam bir futbol adamıdır. Futbolun içindeki konuları çok iyi bildiğinden ne gerekiyorsa onu yapabilecek çevresi ve potansiyeli vardır. Başkan olursa Bursaspor kısa sürede toparlanıp eski günlerine daha koşa sürede dönebilir.

İBRAHİM YAZICI DÖNEMİ MUHTEŞEMDİ

İbrahim Yazıcı, Süper Lig’de tarih yazdı ve Süper Lig’de Bursaspor’u 5. büyük yaparak şampiyon yaptı. O dönemdeki havanın tekrar yakalanması için neler yapılmalı?
- İbrahim Yazıcı dönemi gerçekten rüya gibiydi. Şampiyon olup 5. büyük unvanını aldık. Bunu başkan, yönetimi, şehir dinamikleri, şehirde birleşmeyi ve bütünlüğü sağlayarak başardılar. Bunu tekrar yapacakların en başında Levent Kızıl gelir.

BURSASPOR TARAFTARI ÖLÜYÜ DİRİLDİR

Bursaspor’un bu kadrosu şampiyonluk için yeterli mi? Muhteşem Bursaspor taraftarına layık oyuncu kitlesi var mı? İbrahim Üzülmez’in performansını nasıl buluyorsun?
- Bursaspor’un bu yılki kadrosu şampiyonluk için yeterli fakat iyi finanse edilmesi ve yönetilmesi lazım. Bursaspor taraftarı tribünlerde olduğu sürece sahadaki oyuncu kadrosu çokta önemli değil. Ekinin paralarını zamanında öderseniz, biraz iyi bir kadroyu bu taraftar zaten oynatır. Bursaspor taraftarı benim tabirimle ‘ölüyü diriltir’. İbrahim Üzülmez’in performansı ise şu an için bizi çok tatmin etmedi. Ligler tekrar başlarsa daha iyi bir performans göstermeli yoksa işi zor.

YÖNETİCİLER FUTBOLCULARLA KONUŞMAZ

Bursaspor’da bugüne kadar görev alan yöneticiler, sizler gibi altyapıdan yetişmiş efsane oyuncularla fikir alış verişinde bulunuyorlar mı? Ya da neden futboldan anlayanları yönetimlere almazlar?
- Bursaspor’da hiç bir yönetim eski futbolcularla fikir alış verişinde bulunmaz. Sizin gidip söylemeniz lazım. Bunu da eski yıldız bir oyuncu yapmaz. Zaman zaman yönetime giren efsane futbolcular oldu, çok da başarılı oldular fakat devamı gelmedi.

BİRÇOK ARKADAŞIM FENERBAHÇE’DE OLUNCA...

Bursaspor’dan Fenerbahçe’ye nasıl gittin? Galatasaray, Beşiktaş ve bir çok takım seni isterken, neden Fenerbahçe’yi tercih ettin? Fenerbahçe’de yaşadığın önemli anın var mı
- Fenerbahçe’ye transfer olmadan önce Galatasaray’la da görüştüm. Transferlerime kimse aracı olmadı. Transfer olduğum dönemde A Milli Takım kadrosunda birlikte oynadığım iyi anlaştığım birçok arkadaşım Fenerbahçe’de oynuyordu. Aynı dönemde birlikte altyapı ve Bursaspor A takımında oynadığım Semih Yuvakuran da Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye transfer olmuştu. Bursaspor’dan arkadaşlarım Taygun Erdem ve Şenol Ulusavaş Fenerbahçe kadrosundaydı. Bu yüzden Fenerbahçe’ye daha sıcak bakıyordum ve anlaştım.

FENERBAHÇE’Yİ YENMENİN SEVİNCİNİ YAŞADIM

Bursaspor maçlarında unutamadığın anıların nelerdi?
- Bursaspor’da unutamadığım anım Bursa’da Fenerbahçe’yi ilk yarısı 2-0 Fenerbahçe’nin üstünlüğü ile biten müsabakada 3-2 Bursaspor’un kazandığı. Kaptan olarak oynadığım müsabakada devre arasında taraftarı ateşlemek için tüm Bursaspor taraftar trübünlerini dolaşarak destek istedim. Fenerbahçe’yi yeneceğimizi söyledim. Taraftar desteğini arkamıza alarak Toni Shumacher’in koruduğu Fenerbahçe kalesine 3 gol atarak maçı 3-2 kazanmayı başardık. Bu maçtan sonraki ay takım yönetimim ve futbolumla ayın futbolcusu seçildim.

GURURLA BURSASPORLU OLDUĞUMU SÖYLÜYORUM

Gittiğin takımlarda önce Bursasporluyum, sonra profesyonelim diyerek top koşturan ender futbolculardan birisin. Bunu Fenerbahçe’de söylediğinde tepki aldın mı?
- Benim iyi bir Bursasporlu olduğumu futbolu iyi takip edenler biliyordu. Fenerbahçe röportajlarında sorulan sorulara, ‘Evet Bursasporluyum fakat Fenerbahçe için oyuna kalbini koyan ve maça kendini adayan’ biriyim dedim ve hiç bir tepki almadım.

EVKE’YLE KISA KISA

Bursa’da nerede ne yersin?
- Bursa yemek konusunda zengin bir kültüre sahip. Bursa’da kebap, İnegöl köfte; Uludağ yolu ve Mudanya yolunda et mangallar, Mudanya’da nefis balık restoranları var. Tüm Bursa yemek kültüründeki lezzetleri yerim. Balık ve köfte öncelikli.
Bursa ve çevresinde ailece nereleri gezersin?
- Biz aile olarak, daha çok kısa mesafede Uludağ ve Mudanya. Orta mesafede Ayvalık/Cunda. Uzun mesafede Bodrum tercih ediyoruz.
Sevdiğin müzik türleri?
- Cazz ve greek müzik çok severim. Her tip müzik dinliyorum.

İŞTE 11 KİŞİLİK KADRO

Türkiye Süper Ligi’nden 11 yapsan kimleri kadroya alırsın?
Muslera, Gökhan, Epireanu, Donk, Caner Erkin, Mahmut, Gustavo, Visca, Mert Hakan, Nwakaeme, Sörloth

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!