ZEHİR YEMİŞİZ!

Güncelleme Tarihi:

ZEHİR YEMİŞİZ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2022 09:23

Çok bilinen markanın ürünleri tağşişli çıkıyor. Sumak, tatlı biber ve tavuk baharatında endüstriyel boya tespit ediliyor. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, daha fazla denetim yapılması, yapılan denetimlerin zaman geçmeden kamuoyu ile paylaşılması ve etkin caydırıcı cezalarla tağşiş ve taklidin önüne geçebileceğine inanıyor.

Haberin Devamı

GÜVENDİĞİNİZ marketten güvendiğiniz markaya daha fazla para ödeme yaparak evinize sağlıklı gıda götüreceğinizi düşünüp ürün alıyorsunuz. Yemeklerde gönül rahatlığıyla kullanıyorsunuz.

Sonra önünüze bir haber düşüyor ve çok bilinen markanın ürünleri tağşişli çıkıyor. Yani ürünün içine başka bir madde karıştırılmış. Çok para vererek aldığınız ürün gerçek ürün değilmiş, verdiğiniz parayı hak etmemiş. Hem sizin hem de ailenizin sağlığı için tehlikeliymiş…

Sosyal medyada dolaşırken benim de önüme baharat alırken tercih ettiğim bir markanın haberi düştü. “Singapur’da Türk baharatlarında kanserojen madde tespiti”… Haberin başlığı bu. Sumak, tatlı biber ve tavuk baharatında endüstriyel boya tespit edildiği gerekçesiyle ürünlerin iadesini içeren bir haber. Tabii insanın aklı almıyor, merdiven altı diye tabir ettiğimiz kayıt dışı üretilen ürünler için tağşiş beklentisi normal. Ama çok bilinen, tercih edilen, daha fazla para ödenerek alınan, büyük AVM’lerde stantları bulunan göz önünde olan bir marka için tüketiciyi yanıltan ve halk sağlığına zarar veren bir girişim ticari intihardan başka bir şey değil.

FİRMANIN TEK VUKUATI BU DEĞİL
Konuyu biraz daha araştırdığımda Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün bu firmayla ilgili daha önceden de işlem yaptığını öğrenmem zor olmadı. Gıda kontrolünde çok iyi çalışan Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün 300 kişilik gıda kontrol ekibi, ihbarlı ihbarsız düzenli olarak gıda denetimlerini sürdürüyor.

KEKİK YERİNE YÜZDE 90 ZEYTİN YAPRAĞI
Yapılan denetimlerde ise uluslararası grossmarkette yine aynı firmanın kekik paketleri incelemeye alınıyor. Herkesin tercih ettiği grossmarkette, herkesin tercih ettiği bir markanın ürününde yine tağşişe rastlanıyor.

Denetimlerde “kekik” diye satılan paketlerin içerisinden yüzde 90 oranında zeytin yaprağı çıkıyor. O partiyle toplatma kararı alınıyor. Müdürlüğün aynı markanın ürünlerinde başka partide yaptığı incelemede ise bu sefer “kekik” paketinde yüzde 81 oranında zeytin yaprağına rastlanıyor…Adamlar millete kekik yerine zeytin yaprağı satıyor.

FİRMA HEMEN DEŞİFRİ EDİLMELİ
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın en son 1 Mart 2022 tarihinde tağşiş yapan firmaların listesini açıkladığına dikkat çekerken, denetimler ve analizlerin yapıldığını ancak tağşiş yapan firmaların geç açıklanması nedeniyle kamuoyunun geç bilgilendiğini, firmanın da bir şekilde faaliyetine devam ettiğini söylüyor.

GIDA KONTROLÖRÜ ARTIRILMALI
Türkiye’de 7 bin 500 civarında gıda kontrolörü bulunduğunu bunun 2 bin 200’ünün gıda mühendisi olduğunu belirten Manavoğlu, bunların hepsinin sahada denetim yapma şansının olmadığına dikkat çekiyor. Ali Manavoğlu, daha fazla denetim yapılması, yapılan denetimlerin zaman geçmeden kamuoyu ile paylaşılması ve etkin caydırıcı cezalarla tağşiş ve taklidin önüne geçebileceğine inanıyor.

ENFLASYON TAĞŞİŞİ DE KÖRÜKLÜYOR
Eskiden merdiven altı diye tabir edilen kayıt dışı ürünlerde daha çok rastlanan taklit ve tağşişin şimdi büyük markalarca da yapıldığını anlatan Manavoğlu, enflasyonla birlikte taklit tağşiş oranlarında artış olduğunu söylüyor. Manavoğlu, bir yandan maliyet yükü altında ezilen üreticinin ürünü ucuza mal etme isteğinin arttığını, buna büyük firmaların da tenezzül ettiğine dikkat çekiyor. Alım gücü azalan tüketicinin de fiyatı ucuz ürüne yöneldiğini söyleyen Manavoğlu, “enflasyonist ortam tağşiş ve taklidi artırır” uyarısında bulunuyor. Uzmanlara göre en fazla taklit ve tağşiş et ve et ürünleri, zeytinyağı, süt ürünleri, baharatlar, çay ve balda yapılıyor. Bunları alırken biraz daha dikkat… !

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!