‘YEŞİL LABORATUVAR’ AVRUPA LİSTESİNDE

Güncelleme Tarihi:

‘YEŞİL LABORATUVAR’ AVRUPA LİSTESİNDE
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2024 23:50

İsviçre, Belçika, Fransa ve Romanya’dan sonra 'Yeşil Laboratuvar' sertifikası alan 5’inci ülke Türkiye oldu.

Haberin Devamı

ANTALYA Eğitim ve Araştırma Hastanesi Laboratuvarı, Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın ise 5’inci Yeşil Laboratuvarı oldu. Sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında atılan önemli adımın detaylarını Hürriyet ile paylaşan Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı İdari sorumlusu Prof. Dr. Güzin Aykal, Avrupa Klinik Kimya Federasyonu tarafından verilen Yeşil Laboratuvar sertifikasının Türkiye’deki tüm laboratuvarlara örnek olacağını vurguladı.

KARBON AYAK İZİ AZALACAK

Türkiye’nin Paris Antlaşması’na imza atan ülkeler arasında olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Aykal, “Bugünün şartlarını gelecek nesillere taşıyabilmek çok önemli. Ülkemiz son dönemde bu konuda çok önemli adımlar attı, projeler geliştirdi. Bu kapsamda her kurumun karbon ayak izini azaltma hedefi var. Biz de bu hedef doğrultusunda Avrupa Biyokimya Derneği’nin yeşil laboratuvar sertifikasyon programına başvurduk” dedi.

Haberin Devamı

5 KAT FAZLA ENERJİ, 4 KAT FAZLA SU

Laboratuvarların eş değer ofis binalarına göre 5 kat fazla enerji, 4 kat fazla su tükettiğine dikkati çeken Aykal, şöyle devam etti: “Sertifika sürecine girmeden önce bireysel eğitimlere ağırlık verdik ve önce ben Yeşil Laboratuvar uzmanı oldum. Daha sonra özel bir ekip kurarak Yeşil Laboratuvar sertifikasyon sürecini başlattık. Bu süreçte enerji, su kullanımı azaltıldı. Kullandığımız kimyasalların tamamını yeşil kimya uygulamalarına uygun hale getirdik. En önemlisi de atıklarımızın uygun şekilde ayrıştırılmasını sağladık.

ETKİLERİ ÖLÇECEĞİZ

Bu çalışmaların neticesinde de Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın ise 5’inci Yeşil Laboratuvarı olduk. Bu süreçte en büyük desteği Başhekim Prof. Dr. Halil Yalçın Yüksel verdi. Bundan sonra uygulamalarımızın etkisi ölçeceğiz ve sonuçları uluslararası platformlarda duyuracağız. Umarım hastanemizin öncülüğünde başlayan süreç tüm Türkiye’ye örnek olur. Bu uygulamaların tamamı dünyanın geleceği açısından çok önemli.”

BAKMADAN GEÇME!