TÜRK GİBİ BAŞLADIK İNGİLİZ GİBİ BİTİRDİK

Güncelleme Tarihi:

TÜRK GİBİ BAŞLADIK İNGİLİZ GİBİ BİTİRDİK
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2023 09:54

2022 sonu itibarı ile Antalya’nın turizm performansına dair resmi veriler açıklandı. Buna göre 2022 yılında Antalya’ya yurt dışından havayoluyla 13 milyon 432 bin 593 misafir geldi.

Haberin Devamı

2022 sonu itibarı ile Antalya’nın turizm performansına dair resmi veriler açıklandı. Buna göre 2022 yılında Antalya’ya yurt dışından havayoluyla 13 milyon 432 bin 593 misafir geldi. 
İlk 5 şu şekilde gerçekleşti:

1.Rusya                      3.033.000

2.Almanya                  2.826.000

3.İngiltere                   1.147.000

4.Polonya                      765.000

5.Gurbetçiler                 682.000

Geçen yıl 200’e yakın ülkeden ziyaretçimiz vardı. Bu bağlamda Antalya tam bir Birleşmiş Milletler (BM) şehri gibiydi. 50 binin üzerinde turist gönderen 32 ülke bu yıl Antalya turizminin iskeletini ve ana kaynaklarını oluşturdu. Antalya’nın bu çeşitli ve renkli portföyünü sanırım başka hiçbir destinasyonda mümkün değildir.

Bu ülkelerden sadece 3’ü, Rusya, Ukrayna ve Belarus geçtiğimiz yıla göre düşüşteyken, diğer bütün ülkeler pandemi sonrası artışını sürdürüyorlar.

Haberin Devamı

Şimdi gözler 2023’e çevrildi. Antalya yeni yıla çok iyi başladı. Hassasiyetten artık ölçümleri haftalık, hatta günlük takip ediyoruz. Yılın en durgun dönemi olmasına rağmen 2023’ün ilk haftasında Antalya’ya 68 bin misafir geldi. Bu sayı hem bütün geçmiş ocak başlangıçlarından hem de bugüne kadar en iyisi olan 2020 yılının ocak ayının ilk haftasından çok daha iyi.2023 yi öngörebilmek için ülkelerin 2022 yılı performanslarına Antalya özelinde kısa bir göz atmakta yarar var. Ne yaptılar? Ne yapabilirler? Bakalım: 

RUSYA SAVAŞ NEDENİ İLE DÜŞTÜ

2022 yılında Antalya’ya gelen turist sayısı son iki seneden iyi, 2019’dan daha az oldu. Az olmasının ana nedeni Rus misafirlerde yaşanan kayıptı. 2022 de 3 milyon 33 bin Rus misafiri ağırladık, 2019’da 5 milyon 582 bin Rus misafirimiz gelmişti. 2021 yılına göre de yüzde 15’lik bir düşüş söz konusu. Bu düşüşün nedeni şubat sonunda patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı ve yaptırımlardan kaynaklanan engellerdi. 2 milyon 500 yüz bin Rus turisti savaş nedeniyle alamadık. Rusya’dan turist akışında, yılın ilk dönemini el freni çekik geçtik. Ruslarda toparlanma ancak mayısta başladı. 3. ve 4. çeyrekte pandemi öncesine geri dönüş gerçekleşti ama bu kayıpların telafi olmasına yetmedi. Eğer savaş patlak vermeyip 2019 yılındaki kadar Rus misafir gelseydi, Antalya yılı 16 milyon turistle kapatacaktı.

ALMANLAR YİNE GELECEKLER

Haberin Devamı

Almanya’dan gelişler 2022 yılında kesintisiz devam ederek, en iyi olan 2019 yılını aştı. Şu anki resim bunun bu senede artacağını gösteriyor. Diğer destinasyonlarda yaşanan lojistik ve operatif sorunlar, pandemi yönetimindeki aksaklıklar ve aşırı fiyat artışları Almanların rotasını Antalya’ya çevirdi. Bir gerçeği göz ardı etmeyelim, Almanya’dan gelen 2 milyon 826 bin ziyaretçinin yaklaşık dörtte birini alman vatandaşlığına geçmiş yabacılar oluşturuyor. Önümüzdeki sene Almanya’ya göç eden 1 milyon Ukraynalı ile Almanya’da yerleşik yaklaşık olan 20 milyon yabancı vatandaşın gözü kulağı Antalya’da olacak. Savaş ve göçler Avrupa’daki dengeleri değiştirdi, turizmde buna göre yeniden şekillenecek.

Haberin Devamı

İNGİLİZLER DOĞU AKDENİZ’E DÖNDÜLER

Bir önceki yıl ülkemize gelmeyen İngilizler geçtiğimiz yıl 1 milyon 147 bin kişi ile rekor kırarak Antalya turizminin yüzde 9’unu oluşturdular. Avrupa’nın batı kıyılarından doğuya doğru yönelen İngilizler, Dalaman’dan sonra Antalya’yı keşfettiler ve üçüncü sırayı kaptılar. Önümüzdeki sene bu rakamın çok daha üstüne çıkmaları mümkün. Bundan sonra İngilizlerin bu sırayı kimseye kaptırmayacağını düşünebiliriz. 

HERKESİN GÖZÜ POLONYA’DA

Savaşı birebir hisseden ve doğrudan etkilenen Polonya’dan Antalya’ya 2022 yılında 765 bin turist geldi. Almanya ve İngiltere gibi Polonya da 2019 rakamlarını aştı. Pandemi öncesinde olduğu gibi Antalya turizminin en önemli kaynak ülkelerinden biri 40 milyonluk Polonya, bütün Akdeniz ülkelerinin merceğinde, ama onların gözü Antalya’da. Bunun yanı sıra 2 milyon civarında Ukraynalı Polonya’ya yerleşti ve orada yaşamaya devam ediyor.  Geçen sene 140 bine yakın Ukraynalı Polonya üzerinden Antalya’ya geldi. Bu artarak devam edecektir.

GURBETÇİLER 5. BÜYÜK GÜÇ

Haberin Devamı

Yarım milyonu aşan 5 ana pazardan birisini yurt dışındaki vatandaşlarımız oluşturuyor. Çoğunluğu Almanya’da olmak üzere Türk Vatandaşı olan 3 milyon civarında  her koşulda gelen sadık bir kitlemiz var. 2022’de sadece Antalya’da neredeyse 700 bine yaklaştılar. 2019 yılında 630 bin civarında olan vatandaş gelişlerimiz, 2022’de 682 bine çıkarak ayrı bir rekor oldu. Antalya’da rekorlar yılına bir de ‘gurbetçi rekoru’ eklendi. Avrupa’daki genç kuşak her koşulda tatil yapıyor ve öncelikle Türkiye’yi tercih ediyor. Turizmimizin de vatandaşlarımıza yönelik revizeler içinde olduğunu biliyorum. Bir gün kapımızı kimse çalmazsa, onlar yine olacak. 

ANTALYA İLK 3’TE

Haberin Devamı

Savaş atmosferinde sezona başlayan Antalya, özellikle 3. ve 4. çeyrekte gösterdiği performansla rakiplerini geride bıraktı. Resmi rakamlar açıklanınca görürüz, bu yıl 10 milyona ulaşabilen tatil destinasyonu sayısı bir elin parmaklarını geçmez. 13,5 milyon turistle tarihindeki en iyi ikinci yılını yaşayan Antalya, son aylardaki performansı ile yılı en önemli rakibi Mayorka’nın önünde bitirdi. 2023 yılında da yüzde 30 önünde gidiyor. 
Geçtiğimiz yıl özellikle sonbahardaki sprint çok önemliydi. Kasım ortasında Akdeniz’in bir çok ülkesinde oteller kapanırken, yılın son iki ayında Antalya’ya 700 bin turist geldi. Sezon uzayabileceği maksimum kapasiteye ulaştı. Antalya 2022 yılına Türk gibi başladı, Alman gibi sürdürdü ve İngiliz gibi bitirdi.

Önümüzdeki 3 ay tatil için karar verilen önemli bir dönem. Bugünlerde en az yarım milyar insan harıl harıl tatil planını yapıyor. Türkiye ve Antalya herkesin önündeki en önemli seçeneklerden. Eğer Rusya-Almanya-İngiltere-Polonya denklemini sorunsuz yönetebilir ve bu çerçevenin içini diğer ülkelerle tamamlarsak Antalya dünya birincisi konumuna gelebilir.

Bence  olağanüstü bir durum yaşanmadıkça 2023 yılının kötü geçeceğini düşünmek aşırı karamsarlık olur. Dünyanın artık turist problemi yok, personel problemi var. Bunu halledebilen ülkeler bu yıl öne çıkacak. 

Değişik, farklı bir yıl bizi bekliyor, herkese kolay gelsin...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!