TURİZME “KIRMIZI” DARBE

Güncelleme Tarihi:

TURİZME “KIRMIZI” DARBE
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2021 13:06

İngiltere mayıs ayından beri Türkiye’yi kırmızı listede tutuyor. Bu hafta sarı listeye alması beklenirken ne yazık ki beklenen olmadı. Türkiye kırmızı listede yer almaya devam edecek. Buna ek olarak Fransa’da aynı kararı aldı. Almanya için de yüksek riskli ülkeler konumuna geldik. Eylül ve Ekim ayları turizm için oldukça önemli. Bir kayıp yaşanmaması adına mutlaka bu ülkelerle görüşmeler yapılmalı. Bu görüşmelerden olumlu dönüş alınabilmesi için vakaların da düşmesi gerek.

Haberin Devamı

HAZİRAN ayında hedef 8 milyon turist demiştim. Görülüyor ki bu hedef hayal olarak kalmadı; milyonlarca yerli-yabancı turist güvenli bir şekilde ağırlandı ve ağırlanmaya devam ediliyor. Bu sezon ülkece turizm adına önemli bir sınavdan geçtik ve başarıyla çıkmayı başardık. Sezon henüz başlamadan gerçekleştirilen hazırlıklar dış turizm adına doğru hamlelerdi.

***

Yeni sezona giriş yaparken Türkiye, güvenli turizm sertifikası ile hizmet veren sektör çalışanlarının büyük çoğunluğunun aşılanması ile güven tazeledi. Ayrıca bu tesisler bağımsız akredite kuruluşlarca sürekli denetlendi. Şimdi neler oldu neler bitti envanteri çıkarıp ileriye odaklanma vakti. 2021 Turizm sezonunun sonuna geldiğimiz bu günlerde olanı biteni masaya yatırarak 2022 sezonuna kolları sıvayalım.

***

Haberin Devamı

21 Haziran’da Rusya’dan gelen olumlu haberden sonra hareketlenen ve biraz geç başlayan sezon, şimdi de erken bitme tehlikesiyle karşı karşıya. Art arda gelen “Kırmızı liste” haberleri uzaması beklenen sezon planlarını bozabilir. İngiltere Mayıs ayından beri Türkiye’yi kırmızı listede tutuyor. Bu hafta sarı listeye alması beklenirken ne yazık ki beklenen olmadı, Türkiye kırmızı listede yer almaya devam edecek. Buna ek olarak Fransa’da aynı kararı aldı. Almanya için de yüksek riskli ülkeler konumuna geldik. Aslında İspanya ile benzer seyreden vaka sayılarına rağmen Türkiye’nin kırmızı listede kalması İngiltere vatandaşlarının da itirazına neden oldu. Tepkiler, vatandaşlarla sınırlı kalmadı, tur operatörleri ve milletvekilleri de destek verdi. Bu çağrıların bu hafta sarı listeyi getireceğini ümit etmiştik ama olmadı. Eylül ve Ekim ayları turizm için oldukça önemli. Bir kayıp yaşanmaması adına mutlaka bu ülkelerle görüşmeler yapılmalı. Bu görüşmelerden olumlu dönüş alınabilmesi için vakaların da düşmesi gerek.

***

OKULLAR AÇILIP OTELLER KAPANACAK MI?

“Kırmızı” baskılarla darbe alan turizme bu sezon iç turizm can damarı oldu. Ancak Eylül’ün ilk haftasından itibaren okulların açılmasıyla iç turizm de durma noktasına gelebilir. Okulları açıp otelleri kapayacak mıyız?  İşte sektördeki bu istikrarsız yapı kalifiye personel başka sektörlere yöneltiyor. Bu sezon oldukça hissedilen bu kayıp önümüzdeki sezonlarda nasıl seyredecek henüz bilmiyoruz. Ancak bu kalifiye gücün yüzünü yeniden turizmde çevirmek için çareler aramamız gerek. Su yeniden akar yolunu bulur ama kayıpları bu yola çevirmek, suyu ters akıtmak kadar zor olabilir. Daha fazla kan kaybı yaşanmadan sektörün acil desteğe ihtiyacı var.

***

Haberin Devamı

Elbette negatif bir tablo çizerek umutları yitirmeyeceğiz, tam tersi bu olumsuz tablo bizi daha cesur atılımlar yapmaya yöneltmeli. Uzun vadeli stratejik planlarla ve tüm sektör paydaşlarıyla beraber devlet desteğini de alarak yol alınmalı. Yalnızca kalifiye personel değil sektörün tüm kilit taşları tehlikede. Havayolu şirketleri ve seyahat acenteleri ise bu listenin başında.

*

YENİ PAZARLARA AÇILALIM

Antalya’ya güncel rakamlarla günde yaklaşık 40 ülkeden 380 civarında uçak iniş yapıyor. En fazla uçuş sayısına sahip ülkeler sırasıyla; Rusya, Almanya, Ukrayna ve Polonya. Pastanın büyük bir kısmını oluşturanlar ise Rusya ve Almanya. İşte bu nokta ülke turizmi açısından oldukça risk teşkil ediyor. Yükü birkaç ülkenin omuzladığı bir sektör bu ülkelerin yoksunluğunda büyük zorluklar yaşamaya mahkum ediliyor. Bu bakımdan diğer ülkelerin de taleplerini buraya çevirmek yeni pazarlar kazanmak zorundayız. Doğru tanıtım ve reklamla beraber çeşitlendirilmiş doğru yatırımlar da en büyük etken. 2022 sezonu tüm bu hususlar ve hassas yapısı dikkate alınarak planlanmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!