TAKSİLERE KAMERA GELİYOR

Güncelleme Tarihi:

TAKSİLERE KAMERA GELİYOR
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2022 10:40

Antalya Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Dairesi Başkanı Nurettin Tonguç, 2023’te devreye girecek takip sistemiyle kamera, GPS ve taksimetreler üzerinden tüm taksileri anbean izleyeceklerini ve bu sayede korsan taksiciliğin de önüne geçeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

ANTALYA trafiğindeki tüm ticari taksilere bir takip sistemi getiriliyor. Konu üzerinde çalıştıklarını belirten Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Dairesi Başkanı Nurettin Tonguç, 2023’te devreye girecek taksi izleme sistemi ile kentteki tüm taksilerin saniye saniye izlenebileceğini söyledi. Bu sayede şehirdeki taksi ağının tıpkı toplu ulaşım araçları gibi kontrol altına alınacağını ifade eden Tonguç, “Taksi ağı üzerinde bir kontrol sistemi oluşturmaya yönelik planlarımız var. Taksileri izlemek istiyoruz, bunun için birkaç uygulamayı deniyoruz şu anda” dedi.

HEPSİNİ GÖRECEĞİZ

Tonguç, Antalya’da hayata geçirilecek yeni sistemi şöyle anlattı: “Her takside kameralar olacak. Ayrıca taksimetrenin de kaç lira okuduğu, müşteriden ne kadar ücret aldığı kayıt altına girecek. Toplu taşımadaki validatör gibi kredi kartı da kullanılabilecek. Yolcu, toplu taşıma kartını kullanarak da para ödeyebilecek. Hem taksimetrede ödeme sistemi olacak hem de her şey kayıt altında olacak. Araç nerede duruyor, nerede çalışmış, içine kim binmiş, biz artık hepsini görür hale geleceğiz.”

DANIŞTAY ONAY VERDİ

Haberin Devamı

Bu sistemi kurmanın önünde şimdiye kadar yasal engeller olduğunu ifade eden Tonguç, “Önceden bu, yasal olarak mümkün değildi. Açılan bir dava neticesinde Danıştay bunu kabul etti. ‘Taksi de kamu aracıdır’ dedi ve belediyelerin taksilerden veri toplayabileceği kararını aldı. Bu konuda izin yeni çıktı. Birkaç firma üzerinde inceleme yapıyoruz. Tamamını izliyoruz. Şimdi demo sistemler kuruldu, 12 civarında araca bu demoları yükledik. Zaman zaman izliyoruz. Hangisi daha etkin çalışıp rahat takip imkânı sağlarsa onu tercih edip sistemi kurarız” dedi.

TAKİP KORSANI DURDURACAK

Tonguç, Antalya’da taksi sayısı fazla olduğu için ‘sınır sistemi’ uygulamasının olduğuna değinerek, şöyle devam etti: “Her taksi durağı için yolcu alabilecekleri sınırlar belirlenmiş durumda. Taksileriyle durağın dışında usulsüz, korsan çalışanlar var. Aynı zamanda bunların tespiti için de bu takip sistemini oluşturacağız. Amacımız, taksimetreler aracılıyla ödeme kayıtlarını denetlemek, kameralar aracılığıyla da ulaşım güvenliğini sağlamak. Yolcuların güvenli yolculuk yaptıklarını hissetmelerini istiyoruz. Bunu sağlamak için de aynı toplu taşımada olduğu gibi taksilerin her birinin içine kamera yerleştirip kayıt almayı planlıyoruz.”

KORSAN TARİH OLACAK

Haberin Devamı

Tonguç, 2023’te kurulacak sistemin korsan işlerin önüne geçeceğini anlattı:
“Şu anda Antalya’da 3 bin 750 taksinin taşıma hakkı var, 4 bine yakın tahsis plakalı taksi de ilçelerde var. Toplamda 8 bine yakın araçla Antalya’da çalışılıyor. Serik’teki taksiciler Antalya şehir merkezine gelip dikkat çekmeyecek yerlerde iş yapıyorlardı. İhbar olursa araçları bağlıyorduk. Bu takip sistemi ile buna engel olacağız. Taksici, onu izlediğimizi bildiği için kendi alanının dışına çıkamayacak. Korsan işler artık yapılamayacak.”

HER TAKSİCİYE ŞOFÖR KARTI

Taksi izleme sistemini çalıştırıp uygulamaya aldıktan sonra ikinci aşamada ‘şoför kartı’ uygulamasının geleceğini aktaran Tonguç, şunları söyledi: “Şimdi bu kartlar için hazırlık yapıyoruz. Şoför kartı dediğimiz zaman her bir şoförün bilgileri bu kart sistemine işlenmiş olacak. Her birinden adli sicil kaydı ve uyuşturucu testi isteyeceğiz. Sicili bu hizmete uygunsa ve sağlık problemi yoksa şoföre bir kart basacağız. Yola çıktıklarında da onları izleyeceğiz. Çünkü insanlar taksiye güvende binsin istiyoruz.”

UBER İLE İLGİLİ KARAR YOK

Haberin Devamı

Sarı, turkuaz ve siyah taksilerle ulaşım hizmeti veren teknoloji platformu UBER’in geçen ay Antalya’da devreye girdiğini belirterek buna dava açtıklarını açıklayan Antalya Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan’ın bahsettiği konu ile ilgili de konuşan Tonguç, şöyle dedi: “UBER’le ilgili ne bir UKOME kararı ne de bir meclis kararı var. Piyasada yanıltıcı bilgiler veriliyor. UBER şirketine Antalya’da çalışma izni verilmiş değil. Böyle bir karar söz konusu değil.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!