ŞEHİR PLANCILARI UYARDI: DEPREMİN ETKİSİNDEYİZ

Güncelleme Tarihi:

ŞEHİR PLANCILARI UYARDI: DEPREMİN ETKİSİNDEYİZ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2020 10:33

Elazığ depreminin Akdeniz’in de içinde bulunduğu bölgenin tamamını etkilediği uyarısında bulunan Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi, acilen bölgesel planlama yapılmasını ve riskli yapılara çözüm getirilmesini istedi.

Haberin Devamı

ELAZIĞ`da gerçekleşen 6.8 büyüklüğündeki depremin Karadeniz`den Akdeniz`e kadar bütün kara parçasını etkilediği uyarısı yapan Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Antalya Şubesi, bölgedeki altyapı sorunlarının giderilmesi ve riskli yapılara acilen çözüm getirilmesi istedi. Oda’dan yapılan açıklamada, yapı ölçeğinde değil bölgesel ölçekte, kapsamlı bir planlama ve denetime ihtiyaç olduğunun altı çizildi.

SAKINIM PLANLAMASI ŞART
Bütüncül şehircilik anlayışı ile hazırlanacak sakınım planlaması ve afet yönetim planlarının deprem riskleri ve kayıpları azaltacağının altının çizildiği açıklamada, afet sırasında oluşacak hasarların da etkin bir şehir planlamasıyla minimize edilebileceği belirtildi ve şu önerilere yer verildi: “Aktif faylar üzerinde yaşadığımız gerçeği ile anlık ve geçici çözümler üreten uygulamalardan bir an önce vazgeçilmesi gerekiyor. Planlamada, sağlam, sağlıklı, yaşanabilir yerleşimler için deprem politikası uygulanmalı. Doğal kaynak yönetimi, afet korunumu ve sakınım planları detaylı olarak yapılmalı, afet öncesi, afet anı ve afet sonrası müdahale planları her düzeyde zorunlu kılınmalı.”

Haberin Devamı

ACİLEN HAREKETE GEÇİLMELİ
Yaşanan sürecin depremler ve afet sonrası oluşan felaketlerden ders çıkarılmadığını gösterdiğine vurgu yapılan açıklamada, “Afet yönetimine karşı çözüm odaklı uygulamalardan uzak politikalar devam ediyor. Yaşanan afetlerden sonra yasal düzenlemelerle denetimin artırılacağı mesajları verilmesine rağmen, denetimler özelleştirildi. Mal sahibinin beyanına dayanılarak karar verilen imar barışı gibi uygulamalarla binlerce kaçak ve imar problemi olan yapı affedilerek olası depremlerin afete dönüşmesinin temeli atıldı. Kentleşme ve yapılaşma politikaları için acilen harekete geçilmeli. Yaşadığımız coğrafyanın deprem bölgesi olduğu gerçeği göz önüne alınarak deprem master planı ve önlem odaklı çalışmalar başlatılmalı” çağrısı yapıldı.

BAKMADAN GEÇME!