SALYADAN ‘ORGANİK GÜBRE’

Güncelleme Tarihi:

SALYADAN ‘ORGANİK GÜBRE’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2021 09:08

MHP Antalya Milletvekili ve ziraat mühendisi Abdurrahman Başkan, Marmara Denizi’ni kaplayan salyanın organik gübreye dönüştürülmesi için özel bir çalışma başlattıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

MARMARA Denizi’nin deniz salyasından (müsilaj) kurtarılması ve salyanın ekonomik olarak değerlendirilmesine yönelik seferberlik devam ederken, çalışmalara Antalya’dan da destek geldi. MHP Antalya Milletvekili ve ziraat mühendisi Abdurrahman Başkan, salyanın tarımda gübre olarak kullanılıp kullanılamayacağının tespiti için kendine ait tesislerde özel bir araştırma başlattıklarını açıkladı. Marmara’dan alınan numuneleri incelenmeye başladıklarını kaydeden Başkan, sonuçların 15 gün içinde ortaya çıkacağını vurguladı.

ULAŞTIĞI BOYUT İNANILMAZ
Antalya’dan İstanbul’a giderken uçaktan Marmara Denizi’ndeki müsilajın ulaştığı boyutu gördüğünü anlatan Başkan, “Yalova tarafında müsilaj gördüm ve büyüklüğüne inanamadım. Marmara’nın durgun kısımlarında vardı. Fakat Çanakkale’ye doğru akan kısımda ortalarda da gördüm. Aklıma hemen dünyanın en büyük deniz yosunu üreticisinin Çin olduğu ve bizim de Çin’den deniz yosunu da aldığımız geldi. Orada bende ışık yandı. ‘Bunu tarımda organik gübre olarak kullanabilir miyiz?’ diye düşündüm” dedi.

MARMARA DURGUN BİR DENİZ
Müsilajın içerisinde azot, fosfor ve diğer mikro elementlerin bulunduğunu vurgulayan Başkan, “Bu madde yosunun bir önceki evresi. Besinle de birleşince bir zincir halinde büyüme ortamı oluşturuyorlar ve arkadaki besin kesilmediği sürece bu büyüme devam ediyor. Marmara‘nın etrafında 30 milyon kişi yaşıyor. Bu kişilerin evsel atıkları, bunun yanında fabrikaların kimyasal atıkları ve tarımda vahşi sulama sistemi nedeniyle tarlalardaki gübreler de denize gidiyor. Denizde bir nevi mera oluşturuyorsunuz. Yosunlar da bunlardan oluşuyor. Ayrıca deniz suyunun da Marmara’da 2 ila 2,5 derece ısındığını varsayarsak deniz ortamı bunun beslenmesi için uygun bir kültür ortamını da oluşturdu. Sıcaklık ve durgunluk zaten bunun en büyük sorunu. Marmara Denizi de bizim denizlerimiz içinde en durgun olanı” diye konuştu.

SALYA KURUTULUYOR
Müsilaj çıktıktan sonra bunun atığının da sorun teşkil edeceğini kaydeden Başkan şöyle devam etti: “Attığınız yeri de kirletecek. O yüzden biz buna sosyal sorumluluk projesi olarak baktık. Hem fabrika müdürümüz hem de kimya mühendisimizle bunları tuzlu sudan ve patojenlerden ayırt ettiğimizde ‘tarımda toprak düzenleyici ya da organik gübre yapabilir miyiz?’ dedik. Kötü bir maddeyi verimli bir madde haline getirmenin peşine düştük. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar’ı arayarak müsilajdan örnek almak istediğimi belirttim. Geçen hafta numuneyi aldık. Fabrikada arkadaşlarımız çalıştılar. Katı olan kısmını süzdük. Onu kurutuyoruz. Kuruttuktan sonra tekrar işlenebilir bir forma dönüştürebilir miyiz buna bakacağız. İlk verilere göre bunu yapılabilme ihtimalimiz çok yüksek görünüyor. Çalışma olumlu sonuçlanırsa çevreye ve ekonomiye büyük katkı sağlayacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!