OTEL DOLULUK KEŞMEKEŞİ

Güncelleme Tarihi:

OTEL DOLULUK  KEŞMEKEŞİ
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2022 09:27

Sezon ortasındayız ve o kadar çok ve hızlı gelişmeler oluyor ki kaçırmamak, takip edebilmek zor bir hal alıyor. Bazı önemli konuların arada kaynamaması için bu haftaki köşemde özetle değineceğim.

Haberin Devamı

Bayram boyunca otellerin doluluğu tartışıldı durdu. Kimileri “Otellerimiz yüzde 100 dolu” derken, kimileri “Ne alaka, biz boşuz bekliyoruz!” dediler. Nedenini açıklayayım. Dünyada bir ülkenin otel doluluğunu anında cevaplayabilecek bir sistem yok. Zaten siz daha bu soruyu sorarken, otellere yeni rezervasyonlar ve iptaller gelir ve oran her an değişir. Hatta siz bunu bulmaya çalışırken, yeni bir tesis açılışını yapmaya hazırlanıyordur. Hiç kimse de –mesela Antalya’dan yola çıkalım- tek tek 2 bin tesisi arayarak doluluğunu öğrenemez. O yüzden anlık otel doluluğunu kimse bilemez. Ancak çok merak edilen, bu konuya sektör temsilcileri birkaç tesisin doluluğunu araştırarak ve günlük geliş sayılarına bakarak tahmini bir cevap verebilir ki bu bölgeyi ve bütün otelleri kapsayamaz. Kimi bayramı yüzde 50 dolulukla geçirirken, kimi otel kapasitesinin üstünde bir doluluğa ulaşmış olabilir.

Haberin Devamı


Burada ancak matematiksel bir çalışma yaparak, yaklaşık ortalama bulunabilir. Bunun için 3 parametreye ihtiyaç vardır:
Bölgenin toplam aktüel yatak kapasitesi,
Turistin ortalama kalış süresi,
Bölgeye günlük turist gelişi.


İsterseniz temmuz başından bugüne gelişlerden yola çıkarak Antalya’nın doluluk oranını yabancı turist bazında çıkarmaya çalışalım.
Bölgenin yaklaşık yatak kapasitesi 650 bin-700 bin civarında,
Turistin ortalama kalış süresi 9 gün,
Bölgeye 1-15 Temmuz arası gelen turist sayısı 1 milyon 120 bin ve günlük geliş ortalaması yaklaşık 75 bin.


Günlük geliş 75 bini, kalış süresi olan 9 gün ile çarparsak, bu sürede gerekli olan yatak kapasitesi 675 bin olacaktır. Bu, aşağı yukarı Antalya’daki yatak kapasitesine denk geliyor. Buna bir de iç pazardan gelen yerli misafirleri eklersek, Antalya’da otel doluluklarının temmuzun ilk iki haftasında yüzde 100’e yakın seyrettiğini söylemek mümkündür.


ALMANYA HAVALİMANLARI S.O.S VERİYOR
Temmuz ve ağustos aylarının Avrupa’daki en önemli konusu havalimanlarındaki çaresizlik olacak. Özellikle Almanya havalimanları ciddi ciddi S.O.S veriyor. Yeteri kadar çalışan olmadığından uçuşlar iptal oluyor, çok uzun gecikmeler yaşanıyor, bavullar doğru yere zamanında gönderilemiyor ve az sayıda çalışanın isyanı grevlere doğru ilerliyor. Hele 25-27 Temmuz’a dikkat edelim, büyük eyaletlerdeki tatillerin başlaması ile tam bir kaos bekliyor havalimanlarını. Çözüm için Türkiye’den 2-3 aylığına vasıfsız, kas gücüne dayalı 2 bin kişi istiyorlar. Oysa, bu tarz çalışanı Almanya’da bulmak mümkün. Asıl önemli olan bu karmakarışık ortamı yönetecek, flexibel olabilen, çözüm odaklı kişilerin bu süreci sevk etmesini sağlamak. Bence bu kilit noktalara bizden destek almalılar.

Haberin Devamı

HÂLÂ ‘TÜRKİYE’ DEMİYORUZ
Mayıs ayı sonunda Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ne mektup göndererek, artık uluslararası mecralarda ülkemizin adının her dilde sadece ‘Türkiye’ olarak kullanılacağını iletmiş ve uygulamaya başlamıştık. Bu konuda öncü olarak biz turizmcilere önemli görev düşüyor. Ancak maalesef henüz bunu pek dikkate almıyor gibiyiz. Bu durumda yabancılar, ‘önce siz başlayın’ dese verilecek cevabımız yok. Mesela hâlâ otellerin, tur operatörlerinin web sayfalarında ‘Turkey’ kullanılıyor. Yazışmalarda da - belki de alışkanlık gereği- ‘Turkey’e devam ediyoruz. Hani biz istemiştik bunun değişmesini. Bir yerden başlamalıyız, önce biz alışacağız, sonra dünya...

Haberin Devamı

AĞUSTOS ASPENDOS’TA GEÇECEK
Nice konserler, etkinlikler yaşadık Aspendos tiyatrosunda. Hepsi birbirinden güzel hatıralar olarak hafızalarımızda kaldı. Ben hâlâ 2005 yılında Öger Tours olarak organize ettiğimiz ve canlı yayınlanan ‘Wetten Das?’ programını düşünüyorum. 17 yıl önceki teknoloji ile harikalar yaratılan Aspendos’un en güzel tanıtımının olduğu bu yayını Google’dan ‘Wetten Das Aspendos’ yazarak indirip, lütfen izleyin. Daha nicelerine sahne oldu Zenon’nun bu muhteşem eseri. Bir de yıllardır Kültür Turizm Bakanlığı’nın organizasyonunda ‘Aspendos Opera ve Bale Festivali’ tabii ki... Kimler geldi , kimler...


Şimdilerde yine dünya starlarının geleceği yeni bir dizi konser serisi başlıyor Aspendos’ta. ‘Aspendos Born Again’ sloganı ile ağustos ayında Chris de Burgh, Buika, Gyspy Kings, Dolapdere Big Gang, Kovacs Aspendos’ta sahne alacaklar.
İki yıl önce tek bir turist gelmezken ARO öncülüğünde Aspendos’ta 200 rehber arkadaşımızla birlikte ‘sizleri bekliyoruz’ demiş, ve Sevgili Hakan Aysev’den ‘Caruso’yu dinelmiştik. Bakın şimdi geldiler...
Daha güzel bir işiniz yoksa buyurun Aspendos’a...

Haberin Devamı

YUNANİSTAN’IN GÖZÜ EMEKLİLERDE
‘Kışın Yunanistan’da üşümeyeceksiniz! Yunanistan yüksek enflasyon, gaz ve enerji sorunu ve sürekli artan fiyatlar ile karşı karşıya kalan Alman emeklilerini kış aylarında daha ekonomik bir şekilde yaşayacaklarını vaad ettikleri Yunanistan’a davet ediyor. Yunan turizm bakanı güneşli günler ve doyurucu servisleri ile Alman emeklilere bu kışı güzel geçirmelerine vesile olacaklarını duyurdu. Almanların 3’te 2’si önümüzdeki kış enerji sorunu yaşayacağını tahmin ediyor. Ancak, fiyatların Euro olduğu ve zaten enflasyon ve hayat pahalılığı olan Yunanistan’da nasıl ucuz tatil olacağını Almanlar da henüz çözebilmiş değiller.

Haberin Devamı


ERTUĞRUL ÖZKÖK’E MEKTUP
Geçen hafta Ertuğrul Özkök bir yayında “PKK’lılar gelsin turist rehberi olsunlar” sözleriyle bir gaf yaptı. İzlediğim kadarıyla bunu planlı olarak hazırlamamış, konuşmanın gelişine göre ağzından çıkarıvermişti. Özkök, haliyle büyük emekler ile yetişmiş ülke tanıtımının en önemli neferleri olan 11 bin turist rehberinin bam teline bastı. Sosyal medyadan kendisine verilen zehir zemberek cevaplar bu kızgınlığın boyunu gösteriyordu. Hakaret içermeyenlerin çoğuna katılıyorum. Ben de oturup Ertuğrul Özkök’e bir mektup yazdım. Özetle; “Rehber olabilmek öncelikle her bir köşesini karış karış bildiğin ülkene aşık olmalısın.” Sanırım bu yeterlidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!