NORMALLEŞME HAZIRLIĞI

Güncelleme Tarihi:

NORMALLEŞME HAZIRLIĞI
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2020 09:20

Antalya iş dünyası temsilcileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘normalleşme planı’ kapsamında sektörler bazında yapılan hazırlıkların detaylarını Hürriyet Akdeniz’e anlattı.

Haberin Devamı

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin: “Alınan son kararlar itibariyle Antalya, diğer turizm şehirleriyle beraber giriş-çıkış yasaklarının uygulandığı illerden ayrıldı. Ancak bu kritik kararlardan sonra korktuğumuz durum, kısıtlı 24 ilden Antalya’ya girişlerin olma ihtimaliydi. Antalya Valisi Münir Karaloğlu bu konuda yaptığı açıklamada ‘Yasaklı illerden kimse gelmesin. Ceza yazıp geri göndeririz’ dedi. Bu, Antalya’yı korumak bakımından çok doğru bir karar. 11 Mayıs’ta AVM’ler ve iş yerlerinin açılmasıyla başlatılacak esneklik, adım adım restoranlar, kafeler ve otellerin de açılmasıyla devam eder. Ama yasaklar gevşetilmiş olsa da salgının büyümemesi için kişisel koruyucu önlemlere uygun davranışların devam etmesi hayati önem taşıyor. Özellikle alışveriş merkezlerinde maske kullanımına çok dikkat edilmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

KADEMELİ SERBESTLİK
Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere: “Antalya pandemiye karşı iyi bir sınav verdi. Normalleşme adımlarını olumlu buluyoruz. Ama önümüzdeki günlerde diğer meslek gruplarının da kademeli olarak açılmasını istiyoruz. Lokantalar, pastaneler, çay bahçeleri, kafeteryalar, kahvehaneler, oyun salonları, düğün salonları, hamamlar ve spor merkezleri de bayram öncesinde sosyal mesafe koşulları uygulanarak açılmalı. Şu anda gıda, şarkuteri ve sebze meyve ürünlerinin satışına açık olan semt pazarları, tekstil, züccaciye gibi ürünlere de açılmalı.”

YASAKLARIN KALKMASI TALEBİ ARTIRIR
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır: “Kısıtlamanın kısmen kalkması psikolojik olarak çok önemli. Ancak il olarak uyguladığımız sıkı tedbirlerin ardından bir rehavete kapılmamızın yanlış olduğunu düşünüyorum. Pandemi kurallarına daha fazla dikkat etmemiz gereken bir dönemdeyiz. Tarım sektörü olarak salgının başından beri üretimden hiç vazgeçmedik. Antalyalı çiftçimiz kentimizi, ülkemizi hatta dünyayı aç bırakmamak için seferberlik halinde üretimine devam etti. Tarımda ihracat ile ilgili de sıkıntımız yok. Nisan ayında yaş meyve ihracatımız yüzde 32’lik artış gösterdi. Yeme içme sektörünün kapalı olmasından kaynaklı talepte bir daralma yaşandı ancak normalleşme döneminde yasakların kontrollü şekilde kalkmasıyla, turizmin, yeme içme sektörünün açılmasıyla talepte artış olacağını düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

HAREKETLİLİK HAZİRAN’DA BAŞLAR
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca: “Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasaklarından sonra talep durumunu izleyeceğiz. Ramazan Bayramı öncesi otellerin çoğu açılışa hazır durumda. Ama bu yönde bir talep henüz görmüyoruz. Türk Hava Yolları (THY) uçuşlarını bayram sonrasına erteledi. Kara yolu ulaşımıyla kayda değer bir doluluk oranına ulaşamayız. Haziran’ın başında iç pazar hareketlenmeye başlar. Yurt dışı seyahat yasaklarının da kalkmasıyla birlikte de yabancı turistler gelmeye başlar. Almanya’da 14 Haziran’a kadar, Rusya’da ise 1 Ağustos’a kadar yasak var. Türkiye’ye uçuşlarda seyahat serbestisi olduğunda hangi pazarlara yönelebileceğimizi daha net göreceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!