MATKAPLI VANDALLAR

Güncelleme Tarihi:

MATKAPLI VANDALLAR
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2020 10:18

Antalya Alanya Kalesi’ne ait 2 bin yıllık tarihi surlar tahrip edilmeye devam ediyor. 6.5 kilometrelik tarihi surları matkapla delip, spreyle boyayan vandallar, bilim insanlarını çileden çıkarıyor.

Haberin Devamı

 

MATKAPLI VANDALLAR

Antalya’da her yıl 2 milyona yakın ziyaretçi ağırlayan Alanya Kalesi’ne ait M.Ö. 1’inci yüzyıla dayanan tarihi surlar tahrip edilmeye devam ediyor. 6.5 kilometrelik tarihi surları matkapla delip, spreyle boyayan vandallar, bilim insanlarının da tepkisini çekiyor.
SURLAR YATIYOR
Tarihi surlardaki tahribatı nokta nokta tespit ederek raporlandırdıklarını kaydeden Alanya Kalesi Kazı Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Eravşar, “Surlar kablo çekmek için delinmiş, yıkılmış, üzerine tadilat yapılmış ve boyayla tahrip edilmiş. Bölgede 10’larca kaçak yapı var. Bu uygulamalar nedeniyle surun bir bölümü yola doğru yatık hale gelmiş durumda” diye konuştu.
KARŞILAŞTIRMA YAPILDI
Prof. Dr. Eravşar, tahrip edilen surların Orta Çağ özelliğine sahip olduğunu belirterek, “10 hektarlık bir yarımada üzerinde surlarla çevrilmiş olan Alanya Kalesi, medeniyetleri buluşturan çok özel bir kale. Burçların üzerinde, Selçuklu sanatında sadece bu kalede görülen figür freskler var. Alanya Kalesi’nin geçmiş fotoğraflarına baktığımızda bölgede yaptığımız incelemelerde zararın ne denli büyük olduğunu anlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

MATKAPLI VANDALLAR


BOYA İLE TAHRİP EDİLMİŞ
Helenistik katmanları olan tarihi yapıda geri dönülemez kayıplar oluşmaması için zarar görmüş noktaların acilen restorasyonla onarılması gerektiğini vurgulayan Eravşar, bu amaçla belirlenen noktalarda kamulaştırma taleplerinde bulunduklarını söyledi. Eravşar, şöyle devam etti: “Surların içinde ve etrafında 10’larca kaçak yapı var. Rant uğruna yapılan bu uygulamalar tarihi yapıyı öldürüyor.”

MATKAPLI VANDALLAR


TARİH BİLİNCİ EKSİK
“Binlerce yıllık tarihi eserlerimize hiç düşünmeden zarar veriliyor olması kültür ve tarih bilinci eksikliğinden kaynaklanıyor. İnsanlar değer verdikleri bir şeye zarar vermezler. Ama kültür miraslarımız sürekli olarak zarara uğruyor. Yabancı ülkelerden gelip bölgeye yerleşmiş olan yabancılar da bu talana ortak oluyor. Avrupa’da bir Orta Çağ Şatosu’na gidip zarar veremeyeceklerini biliyorlar. Denemezler bile. Ama burada tarihe hiç düşünmeden zarar veriyorlar.”

Haberin Devamı

KURUL DENETLİYOR
Tarihi alanların Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından denetlendiğini hatırlatan Prof. Dr. Osman Eravşar, “Bu tür yerler sit alanı olduğu için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından denetleniyor. Ama zihniyet değişmeden tarihi eserlere zarar verilmesinin önüne geçemeyiz. Tarih bilinci kazandırmalıyız. Eserleri koruma refleksini toplumda oluşturmak zorundayız” uyarısında bulundu.

(*Vandal: Eski kültür ve sanat anıtlarını yakıp yıkan kimse veya topluluk.)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!