KLİMALARDA VİRÜS TEHLİKESİ

Güncelleme Tarihi:

KLİMALARDA VİRÜS TEHLİKESİ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2020 09:07

Alışveriş merkezleri, ofisler, hastaneler gibi ortak kullanılan ortamların yeniden hizmete açılmasıyla uzmanlar, bu alanların klima sistemlerinde tadilat yapılması gerektiğini vurguluyor.

Haberin Devamı

MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, alışveriş merkezleri, iş yerleri ve tüm kapalı ortamlarda klimaların değiştirilmediği taktirde virüsü yayabileceği uyarısında bulundu. Toplu kullanım alanlarının iklimlendirme projelerinde günümüze kadar pandemiye yönelik önlemlerin alınmadığına dikkat çeken Atmaca, “İklimlendirmede pandemiye hazırlıksız yakalandık. Tüm ortak alanların iklimlendirme tesisatında gerekli tadilatlar hızla yapılarak risk azaltılmalı” dedi.

YÜZDE 100 DIŞ HAVAYLA ÇALIŞACAK
İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile pandemi döneminde AVM’lerde ortam havalandırmasına ilişkin kuralların belirlendiğini ifade eden Atmaca, alınan kararı şöyle sıraladı: “Havalandırmada tamamen dış ortam havasının kullanılması, giriş kapılarında hava perdelerinin çalıştırılmaması, merkezi havalandırma sistemleri dışındaki klima sistemlerinin kullanılmaması, havalandırmanın binanın kullanımda olmadığı gece boyunca sürdürülmesi, kirli hava çıkışının olduğu yerlerden insan geçişinin engellenmesi, havalandırma sistemi bakımlarının sıklaştırılması ve bakım yapan personelin gerekli tedbirleri alması zorunluluklar arasında yer alıyor.”

Haberin Devamı

PARTİKÜL TUTUCU FİLTRELER
AVM’lerde virüs yayılımının kontrolü için uygulanabilecek en önemli tedbirin etkin bir havalandırma olduğunun altını çizen İbrahim Atmaca, “Virüsün hala etkin olduğu bu günlerde klima santrallerinin yüzde 100 dış havayla çalıştırılması enerji tüketimini artırsa da sağlık açısından doğru olur. AVM’lerin klima santrallerinin taze hava alma ağzı ile kirli hava atış ağzı arasındaki mesafe de en az 10 metre arttırılmalı. AVM’lerin içindeki mağazalarda aynı iç ortam havasını sürekli çevirerek iklimlendirme yapan sistemler var. Bunların kullanımı şu an için yasak. Ama önümüzdeki süreçte bu cihazların kullanımına izin verilmesi durumunda riski azaltmak için önemli tadilatlar gerekecek. Bu önlemlerden biri yüksek verimli partikül tutucu filtreler takılması. Diğer bir önlem ise insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde havaya ultraviyole ışınım uygulanması” diye konuştu. Evlerdeki klimalar çalıştırılırken alınması gereken tedbirlerden de bahseden Atmaca, şu önerilerde bulundu: “Sosyal mesafe kurallarına uyularak eve misafir alınmadığı kabul edildiğinde evsel klimaların kullanımı pandemi sürecinde riskli görülmüyor. Ancak bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen klimalar, kullanıcılar için sağlık riskleri oluşturduğu gibi enerjinin verimsiz kullanımına da sebebiyet verir. İklimlendirilen bir ortamda toz ve uçucu organik bileşikler, bakteri, küf, polen, mantar gibi biyolojik kirleticiler bulunabilir. Bu nedenle filtreler en geç 15 günde bir kullanıcı tarafından klima ön kapağı açılarak yerinden çıkartılmalı ve yıkanarak temizlenmeli, direkt güneş ışınımına maruz kalmadan kendiliğinden kurutulmalı. Klima kullanıcıları muhakkak odalarını dış ortam havasının temiz olduğu saatlerde havalandırmalı. Klimanın biyolojik kirleticilerden arındırılması ise ancak yetkili servislerce soğutma boruları üzerine temizlik kimyasallarının basınçlı pompa ile püskürtülmesi suretiyle yapılabilecek hijyenik bakımla mümkün.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!