KİRACILAR AMAN DİKKAT

Güncelleme Tarihi:

KİRACILAR AMAN DİKKAT
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2023 11:00

Yüksek kira artışı, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirirken mahkemelerde “tahliye” ve “kira tespit” davaları yoğunlaştı.

Haberin Devamı

Bir de eylül ayında uygulamaya girecek olan arabulucu sistemi işleyişi bilmeyen taraflar için yeni bir süreç demek.


Birinci emsal karar mülk sahibinin başka bir evde kiracı olarak oturması durumunda kiradaki evin boşaltılması gerektiğine hükmetti. Yüksek mahkeme ev sahibinin kirada oturmasının ihtiyacın varlığının başlıca kanıtı olduğunu belirtti.

Son ayların tartışma konusu olan kiralık evlerle alakalı tahliye davlarından Yargıtay’dan emsal karar çıkması kiracılar için olumsuz ve süreci çok dikkatlice takip etmeleri gerekir. İnatlaşma kiracılara çok pahalıya mâl olabilir.

Gelin sürece bakalım. Ev sahibi, “İşimi kaybettim, evi boşalt, tayinim çıktı, kirada oturuyorum evi boşalt” gibi noterden bir tebligat aldıysanız evi boşaltmaktan başka çareniz kalmaz. Yani boşaltmak zorundasın.

Haberin Devamı

Evi boşaltmadığınız zaman Sulh Hukuk Mahkemesi’ne dava açarak belirli gerekçe ve Yargıtay emsal kararını göstererek tahliyenizi ister.

Burada kiracılar için önemli olan tebligatın sözle değil noter kanalıyla yapılmasıdır. Size düşen en kısa sürede mülkü tahliye etmeniz.

Geçerli belgelerden dolayı itiraz ederseniz bu kiracı için hem maddi hem de manevi zarar demektir. Yargıtay 8’inci Ceza Dairesi, evi tahliye etmekte direnen kiracılara, mahkeme kararına rağmen evi boşaltmayan kiracının “hakkı olmayan yere tecavüz suçu” işlediğine hükmeder.

İkinci emsal karar ise, kiracı anahtarı teslim etmezse ne olur?

Son aylarda kiracı-ev sahibi kavgalarında büyük artış yaşandı. Anahtarı vermeden kiracılık bitmez. Evi boşaltan kiracıların muhakkak suretle anahtarı mülk sahibine teslim ettiğini belgelendirmesi gerekir.

Hukukçular, kiracının taşınma işlemini tamamlasa dahi mülkün anahtarının ev sahibine teslim edilmedikçe kiracının mülk üzerindeki haklarını ve yükümlülüklerini sürdürdüğünü belirtiyor.

Ev sahibi ve kiracılar arasındaki tahliye sorunları, sürenin uzun ve masraflı olmasından dolayı, bazı kurnaz ev sahipleri bu yöntemlere de sapmaktan çekinmiyorlar.

YARGITAY KARARI
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, mahkeme kararını bozar. Yeniden yapılan yargılamada mahkeme ilk kararında direnir. Davalı kiracı bu kararı da temyiz edince devreye bu kez Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi. Kurul, emsal nitelikte bir karara imza attı.

Haberin Devamı

Kararda, yasadaki “Kiracının bildirdiği tahliye tarihinin kiralayan tarafından kabul edilmemesi hâlinde kiralananın fiilen boşaltıldığını ve anahtarın teslim edildiğini, böylece kira ilişkisinin kendisince ileri sürülen tarihte hukuken sona erdirildiğini kanıtlama yükümlülüğü kiracıya aittir.

Kiracı bu iddiasını İİK’nın 269/c maddesinin 1. fıkrasında yazılı belgelerle kanıtlamak zorundadır. “Kiracı, kiralananı kendisinin ileri sürdüğü tarihte tahliye ettiğini ispatlayamazsa, kiralayanın bildirdiği tahliye tarihine itibar olunmalıdır” hükmü hatırlatıldı.

Siz siz olun, evinizi tahliye ederken mutlaka anahtar teslim tutanağı ile boşaltın.

Aynı şekilde yeni kiraladığınız mülkler içinde anahtar teslim tutanağı yapın yoksa başınıza olmadık sorunlar açılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!