İSPANYA’YA GÜN DOĞDU

Güncelleme Tarihi:

İSPANYA’YA GÜN DOĞDU
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2023 10:10

Domates ihracatına 14 Nisan 2023’e kadar kısıtlama getirilmesi Antalya’da hem üreticinin hem de ihracatçının uykusunu kaçırdı. Sektör temsilcileri, kısıtlama kararının domates ihracatındaki en güçlü rakibimiz İspanya’nın elini güçlendireceği uyarısını yaptı.

Haberin Devamı

TARIM ve Orman Bakanlığı, aldığı kararla domates ihracatını “gıda arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması” gerekçesiyle 14 Nisan 2023’e kadar kısıtladı. Türkiye, 13 milyon ton domates üretiyor, bunun yüzde 4’ünü ihraç ediyor.
*
Türkiye’nin örtü altı domatesinin yüzde 62’sini üreten Antalya, kısıtlama kararının mağduru olurken, Antalyalı üretici ve ihracatçı karara tepkili.
*
BAİB’den ATSO’ya, Ziraat Mühendisleri Odası’ndan Ziraat Odası’na kadar tarımla ilgili birçok kurumun temsil edildiği Antalya Tarım Konseyi, bugün üyelerini toplayarak ihracat kısıtlaması kararını değerlendirecek.
*
Domatesi fidesini tarla ile buluşturan üreticiden, yurt dışına pazarlayan ihracatçısına kadar her kesimle konuştum. Domatesin, üretiminden ihracatına emek sarf eden, bu işten para kazananların görüşünü noktasına virgülüne dokunmadan sizinle paylaşıyorum.

Haberin Devamı

PAZARLAR KAYBEDİLİR
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar: “Yıllarca rakip üretici ülkelerden güçlükle elde edilen pazarların bir günde kaybedilmesine sebebiyet verecek bir karar. Bu pazarların kaybı da bir sonraki yılın üretim planlamasını çok ciddi şekilde etkileyecektir. 14 Nisan’da açılsa dahi yabancı zincir marketler başka tedarikçi ülkelerle anlaşmalar yaparak taahhüt verecektir ve Türkiye için dönüşü uzun yıllar alacaktır. Kaldı ki rakip üretici ülkeler özel ve uzun süreli anlaşmalar yapmadan ürünlerini vermeyeceklerdir. Bağlayıcı olmak için durumu fırsata çevireceklerdir. Hali hazırda taahhüt edilmiş işletmelerde yabancı marketlere hazırlanmış ürünler an itibariyle yasak kapsamına girmesi milyonlarla ifade edilen değerlerin kaybolmasıdır.”

İHRACATÇININ PAZAR KAYBI ENDİŞESİ
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu: “İhracata kısıtlama kararından en büyük zararı çiftçi, ardından da ihracatçı görecek. İhracatçının değişik ülkelerle sözleşmeleri vardı, bu kararla ihracatçı ciddi cezalarla karşı karşıya kalacak. Öte yandan hedef pazarımız Avrupa, İspanya’dan domates tedarik edecek, pazar kaybı sorunuyla da karşı karşıyayız.”

Haberin Devamı

KISITLAMALAR ÜRETİME ZARAR VERİYOR
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır: “Üreticimiz ihracat amaçlı domatesini üretti. Tam para kazanacağı dönemde kısıtlama kararıyla karşı karşıya kaldı. Kısıtlamanın biteceği 14 Nisan’dan sonra zaten örtü altında domates kalmayacak. Yakın zamanda sel felaketi yaşan Batı Antalyalı üretici için ihracat kısıtlaması ikinci bir darbe olmuştur. Her zaman söylüyoruz; üretimi ve ticareti yasaklarla, kısıtlamalarla değil planlama ile çözmenin yollarını bulmalıyız. Geçmiş deneyimlerimiz, ihracatını kısıtladığımız, yasakladığımız ürünlerin fiyatlarında kalıcı düşme olmadığını gösteriyor. Bugün aldığımız kısıtlama kararı üreticiyi üretimden vazgeçirir, bu da uzun vadede fiyatların daha yukarı çıkmasına neden olur. Bunun örneklerini limonda, soğan, patateste gördük. Havaların ısınmasıyla domates fiyatının düşeceğini dile getirmiştik. İhracat kısıtlaması kararı son derece yanlıştır, bu karar geri çekilmelidir.”

Haberin Devamı

ÇİFTÇİ BORCUNU NASIL ÖDECEYECEK
Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp: “Domates toplamak için sabah tarlaya inecek olan çiftçi, gece domatese ihracat kısıtlaması getirildiğini öğrendi. Böyle bir şey olamaz. Bu karardan geri adım atılmazsa çiftçinin malı yere düşer. Çiftçi, eylül-ekimde borçlanarak domates fidesini toprakla buluşturdu. Şimdi malını hasat edecek, ihracata gönderecek, borcunu ödeyecek, biraz da para kazanacaktı. Ama yasak kararıyla karşı karşıya kaldı, çiftçinin malı elinde kaldı. Bu çiftçi ne yapsın? Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli. Yoksa seneye domates üretecek çiftçi bulamazsınız.”

ÖNCE ÜRETİM MALİYETLERİNİ DÜŞÜRÜN
Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş: “13 milyonluk domates üretimimiz var. Bunun bir bölümünü ihraç ediyoruz. Üreticilerin bir bölümü sadece ihracata yönelik ürün üretiyor. Kısıtlama kararıyla bu ürünler çiftçinin elinde kalacak. Seneye bu üreticiden üretim bekleyemezsiniz. Fiyatların düşmesi için bir şey yapılacaksa başta gübre, ilaç, tohum, enerji gibi üretim maliyetlerini indirin. Üretici de daha ucuza üretip, ucuza pazara sunsun.”
*
Evet, tarım sektörünün görüş ve düşünceleri böyle. Yorum sizin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!