‘HIRSLA KONUŞMAM SONUCU BEKLERİM’

Güncelleme Tarihi:

‘HIRSLA KONUŞMAM SONUCU BEKLERİM’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2022 11:04

ATSO Odası Başkanı Davut Çetin, ATSO seçim sürecindeki ilk röportajını Hürriyet’e verdi. Çetin, hem görev süresince neler yaptıklarını anlattı, hem de rakiplerine mesaj gönderdi: “Kazanırız ya da kaybederiz. Hırsla konuşmam, iddialı laflar etmem. Sonucu sandıkta görürüz” dedi.

Haberin Devamı

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ATSO) nefesler tutuldu, seçim hazırlıkları başladı. Yarışa kırmız liste ile hazırlanan Davut Çetin, Hürriyet Akdeniz Editör Masası’na konuk oldu, çarpıcı açıklamalar yaptı. Seçim tarihinin belirlenmesi için seçim kuruluna gerekli başvurunun yapıldığını belirten Çetin, hafta başı itibariyle seçim takviminin açıklanacağını söyledi. İşte, Davut Çetin’in Hürriyet’e yaptığı özel açıklamaların detayları:

EN ZOR DÖNEMİMİZDİ
“ATSO bu sene 140’ıncı yılında. 140 yıldır son 7 yıldaki kadar zor geçen yıl var mıdır bilmiyorum. Önce genel ve yerel seçim süreçleri geçirdik. Arkasından Rus uçağının düşmesi, ertesi yıl ATSO Hizmet Binası’nın bombalanmasını yaşadık. O günün ardından 15 Temmuz darbe girişimi gerçekleşti. Üstüne 2 referandum geçirdik. Tam bundan sonra bir şey olmaz derken pandemi süreci Antalya’yı çok ciddi şekilde etkiledi. Ekonomiyi 2 sene kesintiye uğrattı.

Haberin Devamı

‘HIRSLA KONUŞMAM SONUCU BEKLERİM’

ODACILIK YAPMIYORUZ
Aslına bakarsanız bizim tek görevimiz üye hak ve menfaatlerini korumak için çalışma yapmak. Ama bizim şehirle ilgili de kaygılarımız var. Biz ATSO olarak çok uzun yıllardır şehrin her yerinde varız. 56 bin civarında üyemiz var. Türkiye’de İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra en büyük 4’üncü ticaret ve sanayi odasıyız.

ŞEHRE VİZYON KATTIK
2018’den beri geçen zor sürece rağmen Antalya 4.0 projesi, İNOVATSO, Rota Antalya, Dijital Tarım, Vodafone Destek, Facebook İstasyon, Yapay Zekâ gibi projeleri yaptık. Proje yapmak en kolay iş. Ama bizim yaptığımız asıl iş, şehrin belli yerlerine dokunmak ve şehre vizyon katmak. KÖK Ödülleri, bu anlamda bizim yaptığımız en önemli işlerden biri. Eğer 40 sene önceki oda yöneticilerimiz böyle bir karar almış olsaydı şimdi şehrin her köşesinde ATSO’nun yapılarını görürdünüz. 50-100 milyonluk bu yapılar içinde en iyisi, Kemer’deki sanat merkezi. İçinde 650’si sanat, 250’si de yabancı dil eğitimi alan 900 öğrenci var.

Haberin Devamı

ATSO ÜYESİNE YÜK OLMUYOR
Elmalı’ya bir yatırım yapıyoruz. Bundan sonraki yatırımları belediyelerle birlikte yapacağız. Kemer’de 3 bin, Serik’te 3 bin, Korkuteli’de bine yakın, Elmalı’da 700, Gazipaşa’da bine yakın üyemiz var. Türkiye’de en düşük miktarda aidat alan odayız. Kaç yıldır Antalya’nın krizlerden çok etkilenmesine rağmen bunu üyelere yansıtmadık.

E-TİCARET ZİRVEDE
Antalya’da e-ticaret yapan sayısı, biz bu konuyu gündeme getirdiğimizde 2 bindi. Şu anda bu sayı 17 bin. Bizim farkındalık yaratarak yol gösterici olmamız lazım. Üyelerimize hep söyledim. ‘Bir dükkan açıyor olabilirsiniz ama dijitalde yoksanız bu hiçbir şey ifade etmez’ dedim. Dijitalde görünür olmalarının bu dönemde belirleyici olduğunu anlattım.

Haberin Devamı

YABANCI TURİST ‘ROTA’LANACAK
Rota Antalya, şehrin kırsal turizmini geliştirmek, merkezdeki bazı yerleri de anlatmak için çok önemli bir projeydi. Şu ana kadar 13 bin kişi indirmiş. Bundan sonraki hedefimiz, kente gelen her turiste bu uygulamayı anlatabilmek. Bu konuda Antalya Havalimanı işletmesi bize çok destek veriyor.

TARIMA BÜYÜK DESTEK
Vodafone’da Dijital Tarım projesi yaptık. Bu proje ile sulama, ilaçlama, havanın nem durumu, nem oranları, üreticinin ihtiyacı olan tüm bilgiyi veriyor ve üretimi ciddi anlamda artırıyor. Seralarda yüzde 15-20 oranında artış var. Aksu’da bir üretici bu sistemle kuşkonmaz üretiyor.

‘HIRSLA KONUŞMAM SONUCU BEKLERİM’

ORTAK PROJELER
Facebook ile Dijital İstasyon projesi yaptık. Kadınlara, gençlere dijital girişimcilik konusunda eğitimler veriliyor. Bu çalışmayı TOBB, ANSİAD ve HABİTAT ile birlikte yürütüyoruz. Yapay zeka ile ilgili ciddi çalışmalar yaptık. Growtech ile ortak projelere başladık. İnovasyonun tarım ayağında bizden destek istediler. İnovasyon Yarışması ve Proje Pazarı’nı 5 yıldır beraber yapıyoruz.

Haberin Devamı

ÇEVRE KONUSU ÇOK ÖNEMLİ
Çevre işi de en az dijital kadar önemli. Yeşil Mutabakat’la birlikte önümüzde yeşil dönüşüm ve yeşil ticaret başlıyor. Antalya bu konuda şanslı şehirlerden biri. Tarım ve turizmde sanayileşmenin daha düşük olmasından dolayı karbon salınımı biraz daha düşük.

TURİST TERCİH YAPACAK
Dönüşümde öncelikle sanayiyi dönüştürmemiz lazım. Elektriği, suyu nereden aldınız? Üretirken ne kullandınız? Tüm bunların karbon ayak izi çıkarılıp ne kadar karbon salınımı yaptığın ürettiğin malzemenin üzerine yazılacak. Üretirken karbon salınımı yüksek olan ülke karbon vergisi ödeyecek. Son hesaplarımıza göre Türkiye’nin ihracatına 4 milyar dolar civarında karbon vergisi gelebilir. Antalya’nın bu konuda daha öncelikli bir durumu var. Eğer gelen turiste içtiği, yıkandığı suyun nereden çıktığını, kullandığı elektriğin ne ile üretildiğini anlatamazsan şehrine gelmekten vazgeçecek.

Haberin Devamı

ÇATIDA ENERJİ ÜRETECEĞİZ
Biz ATSO’da yeşil ofise döndük. Atıklarımızı topluyoruz, hepsi ayrıştırılıyor. Tamamen yeşil bina kriterlerine dönüyoruz. ATSO çatısında güneş enerjisinden yararlanacağız ve tüketimimizin yüzde 60’ını çatımızdan karşılayacağız. GES projemizle ilgili tüm izinler alındı, yakında ihalesine çıkıyoruz.

ANTALYA’YA ÖZEL TARİFE OLMALI
Enerji maliyetlerinde tüm dünyada bir artış var. Son zamlarla enerji fiyatlarındaki artış yüzde 400’lere çıktı. Buna önlem almaya yönelik çalışmalar yapmak zorundayız. Bir üyemizin 23 bin lira dükkan kirası var, 60 bin lira elektrik faturası gelmiş. Yaz koşulları nedeniyle klima kullanımı nedeniyle bu ödemeler ortaya çıkıyor. Hükümetimiz kışın çok soğuk illerde doğal gaz fiyatını düşürdü. Şimdi de Antalya’da elektrik fiyatını düşürmesi lazım.

BÖLGESEL KALKINMALIYIZ
Batı Akdeniz Ticaret Buluşması da önemli bir vizyon projeydi. Bölge ticaretinin burada kalıyor olması lazım. Antalya ticaretinin yüzde 33’ünü kendi içinden yapıyor, Burdur yüzde 22’sini, Isparta yüzde 29’unu yapıyor. Diğer tüm ekonomi başka illere gidiyor. Burada yapılan ticaretin burada görünüyor olması için bizim kendi aramızda bir networking yapmamız lazım.

ÖNCELİĞİMİZ SAĞLIK TURİZMİ
Önümüzdeki süreçte Oda’nın asıl işlerinden biri sağlık turizmini geliştirmek olacak. Çünkü çok ciddi bir potansiyel var. Dünyada sağlık için seyahat eden çok ciddi bir kitle var. Potansiyel gelir 100 milyar dolar civarında. Biz hâlâ 1 milyar dolarını alamıyoruz. Bu konuda çok hızlı ilerleriz. Ama bunun da denetlenmesi için bir yönetmeliği olmalı.

‘HIRSLA KONUŞMAM SONUCU BEKLERİM’

AKS’YE DESTEK OLUNMALI
AKS’nin çıkış hedefi kentin merkezdeki ticaretine katkı vermektir. Ama ticaretin yanında asıl hedefimiz şehirde farklı bir kültür geliştirmekti. Orada Picasso’dan Andy Warhol’a, Rodin’e kadar çok sayıda prestijli sergi yaptık. Ancak böyle çalışmalara kentin iş insanlarının destek olması çok önemli. İstanbul’da bu iş böyle yürüyor. Fakat Antalya henüz bunun önemini tam da anlayabilmiş değil.

VİZYON BELGEMİZ ANTALYA 4.0
Dijital dönüşümün başlangıcı Antalya 4.0’dır. Antalya’nın yapacağımız tüm etkinlikleri Antalya 4.0 projesi altyapısıyla geliyor. Antalya’nın vizyon belgesi olarak 8-10 sene bunun üzerine çalışılmaya devam edecek.

COĞRAFİ İŞARETLENDİK
Coğrafi işaretli ürünlerin Türkiye’de gelişmesinde YÖREX’in çok büyük katkısı var. Şimdi coğrafi işaretli ürün sayısı her geçen gün artıyor. Bugün yapılması gereken bu ürünleri biraz daha ticarileştirebilmek için markalaşma sağlamak. Örneğin, Turunç reçelinden serpme böreğe coğrafi işaretli pek çok ürünümüz var ve işaret verme süreci çok titiz yürütülüyor.

HADDİMİZİ AŞIYORUZ
Geçen sene şehre, cumhuriyetin 100. yılına özel bir eser kazandırmak için bir fikir yarışması yapmıştık. Orada seçilen 10 eser var. 14 Eylül’de bununla ilgili bir çalıştay yapacağız. Biz ATSO olarak çoğu zaman haddimizi fazlasıyla aşıyoruz ama kente destek için elimizden geleni yapıyoruz.

EN BÜYÜK SORUN KREDİ
Antalya’da sanayicinin en büyük sorunu paraya ulaşmak. Üretim yaparken eskiden 10 birime ihtiyaçları varken şu anda 30 birime ihtiyaçları var. Şimdi çalışan maaşları yüzde 50, maliyetler yüzde 300 artarken kredi yüzde 13 artıyor. Bu sefer özel bankalar kredi vermemeye başladı. Bu alanda sanayici çok zorlanıyor. Pandemi döneminde en çok bu sorunla uğraştık. Uğraşmaya da devam edeceğiz.


ATSO’YU ATSO YÖNETİR
‘Davut Başkan ATSO’yu bireysel yönetti’, ‘Meclise sormadı’ eleştirilerini çok iyi bilirim. Ben nereye proje yapacaksam gider orayla konuşurum, onlarla toplantı yaparım. Kemer’deki ihtiyacı Kemer’de olan, orayı yöneten, orada iş yapan bilir. Ama her koşulda dönüp meclis üyelerine bilgi de veririm. Hiçbir şeye tek başıma karar vermem.

EŞİT MESAFEDEYİM
2015 yılında 10 Şubat’ta başkan oldum. O gün “Siyaset yapmayacağım” diye basın açıklaması yaptım. Hâlâ aynı noktadayım. Antalya’da milletvekilliği 17’ye çıktı. 17’sinin maaşını da verseler ben milletvekilliği yapmayacağım. Daha net söyleyeyim; siyaset yapmayacağım. Ben herkese eşit mesafede dururum. Fakat Çetin Osman Budak siyasete girdikten sonra ATSO’nun algısı değişti. O algıyla bir süre mücadele ettik.

BOŞ ELEŞTİRİLER
ATSO sorunları Ankara’ya duyuramıyor” eleştirisinin altlığı yok. Diğer oda ve borsalara baksınlar kim daha çok konuşuyor görürler. Demek ki benim yaptım basın açıklamalarını, sosyal medya paylaşımlarımı okumuyorlar. Bunlar boş eleştiriler.

ALİ BAHAR’LA SORUNUM YOK
Ali Bahar’la hiçbir problemim yok. Geçen seçimde kamera tartışması hariç hiçbir sorun yaşanmamıştı. Ali Bey aday olur başkası olur. Ali Başkan geçen sefer de adaydı ben kazandım. Bu sefer yine aday önümüzde seçim var seçimi yaptığımızda sonucu göreceğiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!