HAYVANCILIK FİYAT-MALİYET KISKACINDA

Güncelleme Tarihi:

HAYVANCILIK FİYAT-MALİYET KISKACINDA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2022 10:23

Antalya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, yükselen maliyetler nedeniyle küçülmeye giden hayvan yetiştiricilerinin üretimde kalmalarını sağlamak için bölge bazlı teşvikler ve sigorta prim desteğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

 

TARIMSAL girdi enflasyonu, tarım üretimini olduğu kadar hayvancılığı da zora soktu. Batı Akdeniz’de küçükbaş hayvancılığın sürdürülebilirliği için desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Antalya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, üretim maliyetlerini düşürecek politikaların vakit kaybedilmeden hayata geçirilmesini istedi.

RASTLANMAMIŞ BİR DURUM
Üretim maliyetlerinin bir an önce desteklenmesinin gerektiğini söyleyen Öztürk, “Küçükbaş hayvan üreticisi hayvanını değerinin çok altında satmak için müşteri bulamazken hızla yükselen maliyetler, koyun ve keçi yetiştiriciliğinin sürdürülebilirliğini sıkıntıya soktu. Yetiştiricinin belini büken üretim maliyetlerinin desteklenerek düşürülmesi şart. Bugün gerçekten zor şartlarda yetişen küçükbaş hayvanın fiyat-maliyet kıskacında olduğu dönemleri yaşıyoruz. Etin gıda fiyatları ortalamasının altında kalması, normal şartlarda rastlanmamış bir durumdur” dedi.

Haberin Devamı

SÜRÜLER KÜÇÜLÜYOR
Hayvan yetiştiricilerinin enerjiden yem fiyatlarına sürülerin bakım maliyetleriyle başa çıkmakta zorlanır hale geldiğine vurgu yapan Zeliha Öztürk, şöyle konuştu: “Özellikle küçük aile işletmeleri, her geçen gün yükselen maliyetler karşısında ezilmemek için küçülmeye gidiyor. Biz sürülerimiz küçülterek işletme maliyetlerimizi düşürmeye ve üretmeye zor şartlarda devam etmeye çalışıyoruz. Bunu ne kadar sürdürebiliriz bilmiyoruz ve çok umutlu değiliz. Bu şartlar devam ederse üretici üretimi bırakacak.”

SOSYAL GÜVENLİK PRİMİ
Başkan Öztürk, üretimin devamlılığı için kısa ve uzun vadeli çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı: “Her şeyden önce üreticiye sigorta prim desteği sağlanması çok önemli. Her üretici ailede mutlaka eşlerden birine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sosyal güvenlik primi sağlanması gerekiyor. Böyle bir destek uzun vadede bu işin sürdürülebilirliğini sağlar. Kısa vadede ise üreticiye acilen nakit akışı sağlanması gerekiyor. Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yapılacak çalışmalarla bölgeye özel teşvikler hazırlanmalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!