DEFTER DEYİP GEÇMEYİN!

Güncelleme Tarihi:

DEFTER DEYİP GEÇMEYİN
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2022 10:43

Kontrolsüz üretilen kırtasiye ürünlerinin etkileri konusunda aileleri uyaran Antalya Kırtasiyeciler Odası Başkanı Mehmet Bayrak, “Oyun hamurunun, silginin malzemesi solunum yollarında sıkıntı yaratabilir, çizgileri bozuk kalitesiz bir defter de göz sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir” dedi.

Haberin Devamı

OKULLARIN açılmasıyla birlikte kırtasiye ürünlerinin tüketimi tavan yaptı. Bazı veliler kalem, silgi, oyun hamuru, pastel boya gibi ürünleri alırken bilinen markaları tercih ederken, bazı veliler ise bütçe zorlukları nedeniyle merdiven altı ürünlere yöneldi. İçerdiği maddeler bilinmeyen kırtasiye ürünlerinin yarattığı tehlikeye dikkati çeken uzmanlar, denetimi yapılmayan okul gereçlerinin satın alınıp kullanılmaması konusunda aileleri uyarıyor.

UZUN VADEDE ORTAYA ÇIKACAK
Hızla büyüyen tehlikeyle ilgili Hürriyet’e konuşan Antalya Fotoğrafçılar Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Odası Başkanı Mehmet Bayrak, “Son bir yılda her şeye olduğu gibi kırtasiye ürünlerine gelen zamlardan dolayı vatandaşlar, fason üretilen ucuz kırtasiye ürünlerine yöneldi. Böyle olunca şu dönemde merdiven altı üretim ciddi miktarda arttı. Kaçak yollarla üretilen insan sağlığına zararlı ürünler her yerde karşımıza çıkmaya başladı. Vatandaş, sadece ürünün fiyatına bakarak sağlıksız ürünler tercih etmeye başladı. Maalesef bu tercihin sıkıntılarını ilerleyen günlerde yaşayacağız” dedi.

Haberin Devamı

BU ÜRÜNLERE DİKKAT!
Mehmet Bayrak, giderek çoğalan merdiven altı ürünlerle birlikte büyüyen tehlikeyi şöyle anlattı: “Kullandıkları bir boyadaki, kalemdeki kanserojen madde çocuğun sağlığına zarar verebilir, oyun hamurunun, silginin malzemesi solunum yollarında sıkıntı yaratabilir, çizgileri bozuk kalitesiz bir defter de göz sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Buna rağmen bazı marketlerde üzerinde ‘Sağlığa zararlıdır’ ibaresi olduğu halde çocuklarımıza satılan tahta kalemleri var.”

ACİL DENETİM TALEBİ
Aileleri, çocuklarının sağlığı için denetlenen işletmelerden alışveriş yapmaya çağıran Bayrak, şöyle devam etti: “Ucuz, kalitesiz ürünleri satın almak, bazı hileleri kabul etmek demektir. Üç kuruş ucuza alalım diye çocuk sağlığı düşünülmeden yapılan merdiven altı ürünlerden alışveriş yapılmamalı. Çocuklar, bu etkileri bilmediğinden kendilerini koruyamaz. Burada görev, malzeme seçimi yaparken özenli davranması gereken ailelere ve denetimlerle kontrolü sağlaması gereken yetkili birimlere düşüyor. O yüzden vatandaşların bu işi 12 ay yapan, ürünlerin 12 ay kontrolünü yapan ve Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenen kırtasiyecilerden alışveriş yapmalarını şiddetle öneriyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!