BLOKEYE KARŞI ÇIKIN

Güncelleme Tarihi:

BLOKEYE KARŞI ÇIKIN
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2022 10:29

Emekliler, maaşını promosyon için başka bankaya taşımak için emekli maaşına konulan blokenin kaldırılmasını Yargıtay Hukuk Genel kurulu kararları uyarınca talep edebilir. Buna rağmen hemen hemen tüm bankalar kendisinden kredi kullanmış olan emeklinin maaşını başka yere taşımasına izin vermiyorlar. Bu hukuksuz tutumu takınan bankaların BDDK’ya şikayet etmelerinin yanı sıra tüketici hakem heyetlerine başvurabilerler.

Haberin Devamı

EKONOMİK koşulların giderek sertleştiği dönemde bankaların dağıttığı promosyonlar emekliye umut oldu. Ancak verilen promosyonlara haciz konulduğu yönünde şikayetler son günlerde arttı.
*
Bankaların, tüketici kredisi çeken ve ödeyemeyen emeklilerin maaşlarına bloke koyamayacağına dair Yargıtay Genel Kurulu hükmü var.
*
Türk Borç Kanunu’nun (TBK) 26’ncı maddesinde düzenlenen sözleşme özgürlüğü çerçevesinde sözleşme içeriğinin taraflarca kanunda öngörülen sınırlar içinde belirlenebileceği, 6502 Tüketici Yasası, Sözleşmelerde haksız şart ve 83. Maddesine de aykırıdır.
*
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (HGK) biliyorsunuz daha önce emekli maaşına bloke konulamayacağına karar vermişti.
*
HGK kararında emeklinin sözleşmede kabul ettiği emekli maaşına bloke konulmasına ilişkin düzenlemenin geçersiz olduğunu yani sözleşmedeki bu yöne ilişkin hükmün yasal olmadığı da belirtilmiştir.
*
Burada önemle belirtilmesi gereken husus, promosyon almak isteyen tüketici kredi kullanmış ise maaşının başka bankaya taşımasının banka tarafından engellenmesi halidir.
*
Bu durumda kişiler, maaşını promosyon için başka bankaya taşımak için emekli maaşına konulan blokenin kaldırılmasını Yargıtay Hukuk Genel kurulu kararları uyarınca talep edebilir.
*
Kredi borcu nedeniyle kişilerin hak ve özgürlüklerinin özüne dokunan sınırlamaların kabul edilemez, Anayasa’nın 5 ve 17. maddeleri ile 5510 sayılı kanunun 93. maddesi uyarınca emekli maaşına bloke konulması uygulaması meşru temellere dayanmamaktadır.
*
Buna rağmen hemen hemen tüm bankalar kendisinden kredi kullanmış olan emeklinin maaşını başka yere taşımasına izin vermiyorlar.
*
Bu hukuksuz tutumu takınan bankaların BDDK’ya şikayet etmelerinin yanı sıra tüketici hakem heyetlerine başvurarak maaşların taşınmasına karar verilmesini isteyebilirler.
*
Lakin başka bir banka emekli hesabını kendine taşımayı karşıdaki bankaya borcu var diye kabul etmezse bu durumu da Rekabet Kurumu’na şikayet edebilirler.
*
Çünkü hukuka aykırı olan blokaj işlemi nedeniyle diğer banka emeklinin maaş hesabını kendisine almayı reddediyorsa burada hukuka aykırı şekilde eylem birliği söz konusudur.
*
Yani bankalar takındıkları hukuksuz tavrı birbirlerini destekleyerek sürdürmektedirler. Toparlayacak olursak, kredi borcundan dolayı veya kredi kartı borcundan önce alınmış olan muvafakati kullanamaz. Banka ancak alacağını tahsil işlemini icra dairesine taşıdıktan sonra sizden yeni bir muvafakat alabilirse kullanabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!