BARINAK YETMEZ DENETİM ŞART

Güncelleme Tarihi:

BARINAK YETMEZ DENETİM ŞART
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2022 09:26

Hürriyet Akdeniz, çok konuşulan, tartışılan sokak hayvanları sorunu ve çözüm önerilerini özel bir dosyayla kent gündemine taşıyor. Yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelen Ceren Deniz, barınakları gezdi gözlemlerini bu dosya için kaleme aldı.

Haberin Devamı

SON yıllarda sokak köpekleri tartışmaları Türkiye’nin gündeminden düşmüyor. Konunun bir yanında hayvan hakları ile ilgili gönüllülerin yürüttüğü faaliyetler, diğer yanında vahşi ırklar ve kuduz gibi bulaşıcı hastalıklar olunca, tartışma çok ince bir çizgide ilerliyor. Hürriyet, tüm taraflarıyla konuyu mercek altına aldı, kentteki sokak hayvanları meselesini hem yetkili kurumlar hem havyanseverler hem de tehlikeden şikâyetçi olan vatandaşlar cephesinden inceledi.


ACİL MÜDAHALEDE TEK EKİP
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, sokak hayvanlarına ilişkin, bakımdan önleyici tedbirlere tüm çalışmaları Hürriyet’e anlattı. Belediyenin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü’ne bağlı hizmet veren Kepezaltı Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi’yle ilgili bilgi veren Başkan Böcek, Döşemealtı’na yeni kurulan 2 bin hayvan kapasiteli bakımevinin hayata geçmesinin getireceği yeniliklerden de bahsetti.
Böcek, Kepezaltı Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi’nde son 3 yılda yapılanlar hakkında şöyle konuştu: “Bakımevimizde 2019’un başından 2022’nin ekim ayı sonuna kadar toplam 4 bin 527 kısırlaştırma, 18 bin 97 doz karma ve kuduz aşılaması, 19 bin 224 doz dış parazit ve 19 bin 193 doz iç parazit uygulaması yapıldı. Aynı dönemde burada 546 sahipsiz hayvanı sahiplendirdik ve 216 engelli hayvana bakıyoruz.”

Haberin Devamı


YENİ BARINAK 2023’TE AÇILACAK
2020’de Kirişciler Mahallesi’nde 42 dönümlük arazi için yapılan yeni bakımevi ihalesinden sonra bölgede inşaat çalışmalarının tamamlandığını anlatan Böcek, bin 312 köpek, 732 kedi kapasiteli bu tesisi ‘geçici bakımevi’ olarak 2023 yılının ilk çeyreğinde hizmete almayı planladıklarını duyurdu. Böcek, “Şu anda çevre düzenlemesi yapılan Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, çok yakında can dostlara sıcak bir yuva olacak. Buranın, sahipsiz hayvanlar için Türkiye’nin en modern tesislerinden biri olması için çalışıyoruz. Burada hayvanlar, yerden ısıtmalı, geniş yaşam alanlarına sahip olacak. Projede, klinik, hasta köpek revirleri, karantina binası, kedi evi, operasyon öncesi ve sonrası kafesleri, 6 saldırgan kafesi, 6 engelli kafesi, 6 yavrulu anne kafesi ve köpekler için 5 serbest dolaşım kafesi var. Bu üniteler, yaklaşık 7 bin metrekare inşaat alanı üzerinde planlandı” dedi.

Haberin Devamı

BARINAK YETMEZ DENETİM ŞART

REHABİLİTE EDİLİP BIRAKILIYOR
Hayvanlarla ilgili birçok konuda prosedürlere takıldıklarını söyleyen Böcek, kamu kurumları – yerel yönetim iş birliğiyle bu alandaki kuralların yeniden gözden geçirilmesini, sorumluluğun kurumlara dağıtılmasını istedi. Böcek, “Hayvanları Koruma Kanunu’na göre sahipsiz hayvanların kısırlaştırılması, işaretlenmesi, kaydedilmesi, aşılanması, sahiplendirilmesi, sahiplenilmeyen, kısırlaştırılmış ve aşılanmış hayvanların da alındıkları yere geri bırakılmaları sadece yerel yönetimlerin sorumluluğunda. Bu da özellikle Büyükşehir Belediyesi üzerinde çok büyük bir iş yükü anlamına geliyor. 2010 yılından itibaren, Konyaaltı, Muratpaşa ve Aksu belediyeleri de sahipsiz hayvanlar için bakımevleri açtı. Kepez’de tedavi amaçlı bir birim var. Döşemealtı ilçesinde henüz bir bakımevi açılmadığından, bölgeden gelen ihbarlar Döşemealtı ekiplerince bakımevimize iletiliyor. Gelen hayvanların tedavileri ekiplerimiz tarafından takip ediliyor. Rehabilitasyon süreci tamamlanan hayvanlar da Döşemealtı ekiplerince alındıkları bölgeye geri bırakılıyor.”

Haberin Devamı

İLÇELER DE ACİL MÜDAHALE YAPSIN
Büyükşehir ekiplerinin Antalya’da beş merkez ilçede günün 24 saati kesintisiz olarak acil müdahale hizmeti verdiklerinin altını çizen Başkan Muhittin Böcek, belediyenin yaralı hayvan bildirimleri ile ilgili sistemini de şöyle anlattı: “Bunun için biri veteriner hekim olmak üzere dört kişilik bir ekip, bir acil müdahale aracı, iki hayvan koruma ve kontrol ekip aracı ile bölgede görev yapıyor. Ancak 5 merkez ilçeyi kapsayan çok geniş bir alanda sadece Büyükşehir Belediyesi’nin ekipleri bu görevi üstlendiği için yoğun ihtiyaca karşılık verebilmek bazen çok zor oluyor. İlçe belediyeleri de kendi acil müdahale ekiplerini kurarsa bu iş çok daha hızlı olacaktır.”

Haberin Devamı

135 YASAKLI KÖPEĞE BAKIM
Bakımevindeki yasaklı ırklarla ilgili de bilgi veren Muhittin Böcek, “Tehlike arz eden köpeklerin PETVET kayıtlarının yapılması zorunluluğuna ilişkin verilen süre 2022’nin başında sona erdikten sonra gerek sokağa terk edildiği için ihbarla alınan, gerekse sahipleri tarafından bakımevimize teslim edilen 135 tehlikeli köpeğin sorumluluğunu üstlendik. Bu köpeklerin bakımları ömür boyu bakımevimizde takip edilecek” diye konuştu.

'TOROS'U HATIRLADIKÇA ÜZÜLÜYORUM

2020 yılının ocak ayında yaşanan Elazığ Depremi’nde enkaz altında kalan ve yaralı olarak getirildiği Antalya’da tedavisinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in başkanlık makamında kalan kedi Toros, 2022’nin mart ayında böbrek yetmezliğinden ölmüştü. Toros’u kaybetmenin üzüntüsünü hâlâ yaşadığını söyleyen Böcek, “Beton yığınının arasından sağ kurtulmuştu. Benim gibi ölümden dönüp yaşama tutunmuştu. Ama ne yazık ki 2 yıl yaşatabildik. Böbrek yetmezliğine yenik düştü” dedi.

Haberin Devamı

BARINAK YETMEZ DENETİM ŞART

POPÜLASYON KONTROLÜ

Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yasal açıdan yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

Hem mevcut bakımevlerinin hem de açılması gereken bakımevlerinin tam kapasite ile hizmet verip vermediği ve kurallara uyup uymadığı yetkili kurumlarca denetlenmeli.

Bölgedeki il ve ilçelerde yaşayan sokak köpeklerinin farklı yerlere nakledildiğini sık sık görüyoruz. Bunlar denetlenerek engellenmeli ve yapanlara idari yaptırım uygulanmalı.

Özellikle kırsalda bakılan sahipli hayvanların kısırlaştırmasının yasal bir düzenleme ile zorunlu hale getirilmesinin, artan sokak köpekleri popülasyonunun önüne geçeceği kanaatindeyiz.

GÖNÜLLÜLERLE İŞ BİRLİĞİ

Sahipsiz hayvanlara yönelik sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdiklerinden söz eden Kepezaltı Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi Müdürü İsmail Zeybek de şöyle bilgi verdi: “Sahipsiz hayvanların dış ortamda mama ve su ihtiyacını karşılamak için Büyükşehir’in sorumluluğundaki parklara ve yeşil alanlara ‘besleme ve su odakları’ ve sahipsiz kedilerin dış ortamda barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ‘kedi evleri’ yerleştiriliyor. Bu alanlara düzenli olarak mama ve su götürüyoruz. Bu konuda hayvan gönülleriyle iş birliği de yapıyoruz. Yaşanan sorunların çözümü için gelecek nesillerin bilgilendirilmesinin öneminin farkındayız. Bu nedenle her yıl okul öncesi ve ilköğretim öğrencilerine, hayvan sevgisi ve zoonoz hastalıklar hakkında ‘Evcil Dostlarımız’ konulu bir eğitim veriyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!