BAKANLIĞA ANALİZ ÇAĞRISI

Güncelleme Tarihi:

BAKANLIĞA ANALİZ ÇAĞRISI
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2020 10:54

Antalya’dan Rusya ve Ukrayna’ya yapılan yaş sebze-meyve ihracatında kalıntı sorunu yaşanmaması için atılacak adımları raporlayan BAİB, analiz ve bitki sağlık sertifikaları ücretlerine yapılan artışların geri alınmasını istedi.

Haberin Devamı

ANTALYA’dan dünyanın farklı ülkelerine yapılan yaş sebze-meyve ihracatına yönelik çalışmalara yeni yılla birlikte hız verildi. Özellikle domates ihracatıyla ilgili ilk gelen rakamlar üreticiyi memnun ederken, geçmişte elde edilen tecrübeler, güvenli üretim ve kalıntı sorununu yeniden sektörün ilk gündemi haline getirdi.
AVRUPA’DAN ÖNDEYİZ
Kalıntı sorununun aşılması ve tırların gümrük kapılarından geri dönmesinin engellenmesi adına önemli çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bahar, “Genel bir değerlendirme yaparsak kalıntı konusunda Avrupa’nın birçok ülkesinden çok daha iyi durumdayız. Fakat bu yeterli değil” dedi.
ÖZEL BİRİM ÖNERİSİ
Yeni ihracat döneminde sorun yaşanmaması amacıyla kamunun, özel sektörün ve üniversitelerin ortak çalışmalar yürütmesi gerektiğinin altını çizen Bahar, şöyle devam etti: “Kalıntı sorunu ile ilgili daha yetkili özel bir birim oluşturulmalı. Üniversitelerin ilgili birimleri bu konuda daha fazla araştırma ve eğitim çalışması yürütmeli.”
ZAMLAR GERİ ALINSIN
“Tarım ve Orman Bakanlığı analiz ücretlerine getirilen zamlarla ilgili yeni bir değerlendirme yapmalı. Biz bu konuda gerekli başvuruyu da yaptık. 2017 yılında 605 TL olan pestisit analizi ücreti 2018 yılında 982 TL’ye, 2019 yılında ise 1215 TL’ye ulaştı. İçinde bulunduğumuz dönemde, ihracatı geliştirmek ve uluslararası pazarlarda yaşanan keskin rekabet ortamında ihracatçımızın elini rahatlatmak adına analiz ücretleri ile bitki sağlık sertifikaları ücretlerine yapılan artışların geri alınmasını istiyoruz.”

Haberin Devamı

ANTALYALI ÇİFTÇİ YANLIŞ YAPMAZ

Tarım sektörünün Antalya için ana sektör olduğunu vurgulayan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, şöyle dedi: “Antalya tarım sektöründe inanılmaz işler yapıyor. Özellikle araştırma-geliştirme çalışmalarına verilen önem sektörün gelişimini destekliyor. Bu kentte turizm yokken tarım vardı. Ama maalesef tarım turizmin gölgesinde kalıyor. Kalıntı sorunu iddialarının birçoğu siyasi. Antalya çiftçisi şu anda dünyanın en bilinçli çiftçisi. Antalya çiftçisine yanlış yaptıramazsınız. Bizim her çiftçimiz en az ziraat mühendisi kadar bilinçli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!