AŞIKLIK BİR YAŞAM BİÇİMİ

Güncelleme Tarihi:

AŞIKLIK BİR  YAŞAM BİÇİMİ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2019 10:16

Aşk cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin gölgesinde yaşadığımız dünyaya ‘Aşık’ filmiyle seslenen ünlü senarist ve yönetmen Bilal Babaoğlu, Aşık Veysel’in ibretlik aşk öyküsünü anlatarak “Olunacaksa Veysel gibi aşık olmalı” dedi.

Haberin Devamı

HALK ozanı Veysel Şatıroğlu’nu ‘Aşık Veysel’ yapan karşılıksız aşk hikayesini beyaz perdeye taşıyan yönetmen ve senarist Bilal Babaoğlu’nun, birçok festivalin seçkisinde yer alan, ödül getiren ‘Aşık’ filmi özel gösterimlerle yurdu gezmeye devam ediyor. Film, Antalya seyircisinden de tam not aldı. Asi, Kasaba, Genco, Aşka Sürgün gibi sevilen televizyon dizilerinin senarist ve yönetmeni Bilal Babaoğlu ile ödüllü filmini, seyirciyi, yeni yetenekleri keşif için kurduğu atölyeleri ve projelerini konuştuk.

AŞIKLIK BİR  YAŞAM BİÇİMİ

AŞIKLIK BİR YAŞAM BİÇİMİ

Festivaller ve özel gösterimlerde izleyicinin yoğun ilgisiyle karşılanan ‘Aşık’ nasıl bir film?
‘Aşık’ filmi karşılıksız aşk acısıyla olgunlaşarak kendi türküsünü yakmaya çalışan bir aşığın yolculuğunu anlatıyor. Doğu edebiyatında ve Türk Halk Müziği’nde konu edilen ‘Leyla’yı ararken mevlaya varmak’ temasını Aşık Veysel’in hikayesinde gördüm. Kendisini terk edip giden eşinin çorabına, gittiği yerde mağdur olmasın diye gizlice altın koyabilen bir aşığı, çağımız insanına, özellikle erkeklerine hatırlatmak gerektiğini düşündüm. Çünkü aşk cinayetleri, kadına yönelik şiddet terör boyutuna vardı. Bu topraklarda dünyaya örnek olacak aşkların yaşandığını göstererek, “olunacaksa Veysel gibi aşık olmalı” demek istedik.

Haberin Devamı

AŞIKLIK BİR  YAŞAM BİÇİMİ

Filmin oyuncuları arasında bir halk ozanı ve Veysel’in torunu yer alıyor. Bu seçimleri nasıl yaptınız?
Büyük ozanın gençlik yıllarına odaklandığımız filmde Veysel karakterini Türk Halk Müziği’nin genç yıldızlarından Emirhan Kartal canlandırıyor. Veysel’in ikinci eşi Gülizar karakterini de torunu Yeliz Şatıroğlu beyaz perdeye taşıdı. Meltem Miraloğlu, Güzelliğin On Para Etmez türküsünde “Anılmazdı Veysel adı o sana aşık olmasa…” diye bahsedilen Veysel’in ilk eşi Esma karakterini canlandırdı. Her detayın üzerine çok düşündüğümüz, çok emek verdiğimiz bir film oldu.

Haberin Devamı

AŞIKLIK BİR  YAŞAM BİÇİMİ

Film köy köy gezerek izleyiciyle buluşuyor. Antalya izlenimleriniz nasıl?
‘Aşık’ filmiyle gördük ki izleyiciye ulaşırsanız film izleniyor ve seviliyor. O yüzden ben de elimde filmle uzun ince yollardayım; köy, kasaba, kim davet ederse gidiyoruz. Antalya seyircisi filme büyük ilgi gösterdi. Gençlere Aşık Veysel’i dolayısıyla halk müziğini tanıtmayı önemsiyoruz. Film gösterilmelerinde işitme ve görme engellilere özel çalışma yapıldı. Sesli Betimle Derneği’nin özel çalışmasıyla sesli betimlemesi ve işaret diliyle anlatımı sayesinde işitme ve görme engelli sinemaseverlere ulaştık.

Sanat atölyeleri kurarak yeni yetenekleri yetiştirme fikri nasıl hayata geçti?
Bildiğini öğretmeyi, paylaşmayı topluma karşı sorumluluk olarak görüyorum. Daha önce deprem bölgesinde ve birçok yerde çocuklara fotoğraf dersleri verdim. Çocuk Fotoğrafçılar Atölyeleri’nde eğitmenlik yaptım. Hem yeni yetenekleri gün yüzüne çıkarmak, hem de hazırlamakta olduğum film, dizi ve belgesel projelerimizde görev alacak senaryo ve reji ekibini seçmek, yetiştirmek amacıyla çekim teknikleri atölyesi kurduk.

Haberin Devamı

Sırada yeni projeler var mı?
Kurtuluş Savaşı’na, Atatürk’e ev sahipliği yapanların, onu sinesinde saklayan ve ilk cüreti gösteren Samsunluların öyküsünü anlatan ‘Misafir’i çekmek için çalışmalara başladık. Sinema filminden önce hikayesi üniversite çevresinde geçen bir internet dizisinin senaryosunu yazıyorum.

Sinema sektöründe profesyonel olarak yer almak isteyenlere ne tavsiye ediyorsunuz?
Çok ama çok okumalılar. Çok sevdiği kitabı şevkle yeniden okuyan, çok sevdiği filmi detaylarını görmek için tekrar tekrar izleyen, yazım ve çekim tekniklerini öğrenmeye çalışan ve ufkunu genişletmek için çaba göstermekten bıkmayanlar iyi birer sinemacı olur.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!