ARKA KOLTUKTA UYDURUK RAPOR

Güncelleme Tarihi:

ARKA KOLTUKTA UYDURUK RAPOR
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2023 10:17

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, 50 binin üzerinde vatandaşın hayatını kaybettiği son yaşanan depremlerden sonra ortaya çıkan, “Oturduğum bina sağlam mı” endişesinin suistimal edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

11 ili etkileyen depremlerin ardından vatandaşlar oturdukları binaların riskli olup olmadığını veya bunu nasıl anlayacaklarını merak etmeye başladı. Özellikle deprem riskinin yüksek olduğu illerde bina dayanıklılık raporu başvurularının ciddi şekilde arttığı vurgulanırken, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi’nden, dayanıklılık raporlarının hazırlanma süreci ile ilgili dikkat çekici tespit ve uyarılar geldi.

KAPSAMLI BİR SÜREÇ
Hürriyet’e konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, son yaşanan depremle birlikte ortaya çıkan hassasiyetin bazı kişiler ve firmalar tarafından suistimal edildiğini vurguladı. Akdoğan, “Bir yapının performans analizinde kat başına minimum 10 bin TL gibi bir bedel ortaya çıkar. Alt limit budur. Bu süreçte karotlar alınır, röntgen çekilir, sıyırma işlemleri yapılır, yapının projesi kontrol edilir, bilgisayar ortamında analiz yapılır. Ayrıca zemin etüt raporu da hazırlanır” dedi.

Haberin Devamı

RAPOR ÖRNEKLERİ ELİMİZDE
10 katlı bir binanın deprem dayanımı ve performans analiz raporunun 100 bin TL’ye hazırlanacağını, rakamın binanın durumuna göre 200-300 bin TL’ye ulaşabileceğini kaydeden Akdoğan, şöyle devam etti: “Bu işlemler esnasında 5-6 mühendis görev alır. Ama maalesef 3-5-10 bin TL’ye uyduruk yöntemlerle, uyduruk raporlar hazırlandığını tespit ettik. Sözde raporlar hazırlanıyor ve vatandaşa binanız risksiz veya az-orta riskli deniyor. Bu ucube raporlar elimizde. Bu tür raporlara inananlar maalesef kendini kandırıyor.”

BİLİMSEL KARŞILIĞI YOK
“Bugün bir çelik kapı bile 10-15 bin TL’yken siz bu rakamlara nasıl rapor hazırlarsınız? Vatandaşa kat başı ‘10 bin TL’ deyince ‘Off çok pahalı’ diyor. Çünkü bilinç yok. Diğer taraftan etiği bir tarafa bırakıp otomobillerinin bagajına uyduruk cihazlar, yazıcı ve bilgisayarlar koyan meslektaşlarımız binaları gezip, birkaç soru sorup araçlarının arka koltuğunda uyduruk raporlar yazıyor. Açıkça ifade ediyorum; bu raporların bilimsel hiçbir karşılığı yok.”

1 GÜNDE 20 RAPOR!
“Ama gelin görün ki 1 günde 10-20 binaya rapor yazıldığını biliyoruz. Mühendis olarak uyduruk yöntemlerle rapor yazmaya kalksam bir günde 200 bin TL kazanırım. Maalesef şu süreçte para etik değerlerin önüne geçmiş durumda. Maalesef deprem bölgesinde bile uyduruk rapor yazan kişiler var. Bu korkunç bir şey. Bu kişiler bu insanları ancak deprem olana kadar kandırabilirler. Deprem olduğunda o raporların hiçbir anlamı olmadığını çok acı biçimde öğreniriz.”

Haberin Devamı

TEK PARAMETRE YETERSİZ KALIR
“Evet, karot almayı gerektirmeyen bazı yöntemler var ama bunlar sağlıklı değil. Bir yapının sağlamlığı tek bir parametre ile açıklanamaz. Yapı zemin ilişkisi kurulmuş mu? Binanın temeli doğru tasarlanmış mı? Beton sınıfı nedir? Kullanılan demirin sınıfı nedir? Uygulamalar doğru mu? Bunlara bakmak lazım. Binanız kaya üzerinde ama beton ve demir kalitesi yeterli değil. O zaman hangi zeminde olduğunuzun hiçbir önemi yok. Eğer gerçekten bilimsel bir rapor hazırlatmak istiyorsanız Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sitesinde yetkilendirilmiş firmaların isimleri belli. Bu firmalarla iletişime geçmek şart.”

BAKMADAN GEÇME!