ANKARA’YA ‘TUTA’ ÇAĞRISI

Güncelleme Tarihi:

ANKARA’YA ‘TUTA’ ÇAĞRISI
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2018 10:11

Antalya’daki domates üretimini etkisi altına alan güve (Tuta Absoluta) sorunu akademi çevresini de harekete geçirdi. Akdeniz Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fedai Erler, “Tarım Bakanlığı sürece el atmalı” dedi.

Haberin Devamı

RUSYA Federasyonu’nun domatese yönelik ihracat kısıtlamasını kaldırmasıyla hem üretim, hem de ihracat alanında başlayan pozitif hareketlenme, neredeyse tüm seralarda ortaya çıkan güve (Tuta Absoluta) sorunuyla yerini endişeye bıraktı.

TUTA BAİB GÜNDEMİNDE

Domates üreticileri ve meslek odaları sorunun endişe verici boyutlara ulaştığını yüksek sesle dile getirirken, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), tuta sorununun etkileri ve mücadele yöntemleri ile ilgili uluslararası verileri de kapsayan özel bir raporlama çalışması başlattı.

ANKARA’YA ‘TUTA’ ÇAĞRISI

BÖLÜM BAŞKANI KONUŞTU

Tuta sorununun üretim kalitesi ve ihracata yönelik etkileri ile ilgili en net tespitler ise Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi’nden geldi. AÜ Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fedai Erler, üretimdeki tuta sorunun inanılmaz boyutlara ulaştığını vurguladı.

Haberin Devamı

TOPYEKÜN MÜCADELE ŞART

Prof. Dr. Erler, şöyle dedi: “Şu anda kullanılan zirai ilaçların zararlıya olan etkisi yüzde 60’ı geçemiyor. Çünkü zararlı ilaca karşı direnç geliştirmiş durumda. Eğer bu sorunu aşmak istiyorsak topyekûn mücadele başlatmalıyız. Aksi takdirde ihracatımız etkilendiği gibi yediğimiz ürünlerden zarar görme ihtimalimiz var.”

ANKARA’YA ‘TUTA’ ÇAĞRISI

BİZE SORAN YOK!

“Derhal seralar çok iyi biçimde kapatılmalı. Yine tuzaklama süreci de çok önemli. Ama çiftçimiz mücadele deyince sadece ilaç aklına geliyor. Çünkü bize bir şey soran yok. Çiftçi ilaç bayisine danışıyor, bayi ilacı verip sorunu çözeceğini sanıyor. Tuta sorunu Türkiye’yi etkisi altına almış durumda.”

BAKANLIK EL ATMALI

Ağustos ayı itibariyle yeni domates fidelerinin ekileceğini kaydeden Prof. Dr. Erler, “Bu iş daha da vahim hale gelecek. Çünkü sorun çözülemedikçe üründe kullanılan ilaç miktarı artacak. Bu da kalıntı sorununu gündeme taşıyacak. O zaman da hem Avrupa, hem de Rusya bu ürünleri kapımıza bırakacak. Bu sürece Tarım Bakanlığı el atmalı” dedi.

Haberin Devamı

PAZARDA İNCELEME

Semt pazarlarında inceleme yaptığını da kaydeden AÜ Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fedai Erler, “Zararlı neredeyse tüm ürünlere bulaşmış durumda. Sorun derhal ciddi şekilde ele alınmalı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!