52 HAFTADA ANTALYA TURİZMİ

Güncelleme Tarihi:

52 HAFTADA ANTALYA TURİZMİ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2022 09:43

Tam bir yıl önce bugün 20 Aralık 2021 günü Hürriyet Akdeniz’de turizme dair köşe yazılarımla sizlerle buluşmaya başladım.

Haberin Devamı

İki temel konu üzerinde ilerlemeye çalıştık: Turizm ve Antalya. Bu bağlamda yeri geldi anlık sıcak gelişmelere dair görüş ve tespitlerimi paylaştım, yeri geldi çevremizdeki ve yurt dışında olan ve Antalya’ya olası yansıması olan konulara dikkat çekmeye çalıştım. Geçen 52 haftadaki 52 makale ile ele aldığımız önemli konuları Antalya’nın ve Türkiye’nin gündemine taşımaya çalıştık. 
Yazmak, hele düzenli yazmak pek kolay değil. Doğruyu, objektif ve tarafsız bir şekilde yazmak çok emek, araştırma ve inceleme gerektiriyor. Bunu ilke edinerek elimden geldiğince uymaya çalıştım. 

İsterseniz ele aldığımız bu konuların kronolojik olarak başlıklarına ve kısa içeriklerine bir göz atalım ve Antalya turizminin 2022 yılını hafızalarımıza kaydedelim. 

1. FIT FOR 55: Uçak yakıtlarının doğaya verdiği zararın azaltılması adına AB'nin aldığı yeni kararın turizme yansımasını incelemiştik. 

Haberin Devamı

2. 2022 ÇANTADA KEKLİK DEĞİL: Pandemi ertesi turizm savaşlarının artacağını ve rekabetin çetin geçeceğine dikkat çekmiştim.

3. KRİZİ İYİ YÖNETTİK AMA FIRSATA ÇEVİREMEDİK: Pandemi esnasında aldığımız tedbirlerin faydasına dikkat çekerek, bir takım yeni hamleleri kaçırdığımızı kalem aldım.

4. MENTÖRÜM OLUR MUSUN?: Turizm öğrencilerini cesaretlendirmek için tecrübeli turizmcilerin desteğini dile getirmiştim. 


5. KORONA TURİZM SEZONUNU 4 AYA İNDİRDİ: 2021 yılının korona nedeni ile temmuz ayında başlayıp ekim ayında bittiğini sayılarla ele alıp değerlendirmiş ve 2022 yılının en önemli destinasyonunun Antalya olacağını öngörmüştük.

6. YA SERAYA YA CALL CENTERE: Turizm personelinin pandemi  ertesnde başka sektörlere yönelmesini kaleme aldım.

7. ANTALYA NEREDE?:  2021 yılının en çok ziyaret edilen örenyerlerimizde Antalya’nın ön sıralarda olmadığını dile getirerek, örenyeri ziyaretlerini artırmak için önerilerimizi sırlalamıştık.


8. REHBERLER YEŞİL PASAPORT BEKLİYOR: Ülke turizminin elçileri sayılan rehberlerin özellikle outgoing gruplara hizmet verebilmesi, yurt dışı gezi ve fuarlarına iştirak edebilmesi için yeşil pasaport sahibi olmaları konusundaki taleplerini dile getirmiştim.

Haberin Devamı


9. ÜLKELERİNDE SAVAŞ, ANTALYA’DA BARIŞ HALİNDELER: Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ile bu iki ülke halkalarının Antalya’daki barış içindeki birlikteliğine değinmiştik.

10. KISITLAMALAR KALKIYOR TURİZM START ALIYOR: İlk olarak 1 Şubat 2022 günü Danimarka pandemi yasaklarının kaldırıldığını dünya duyurmuş, ardından bütün ülkeler peş peşe aynı kararı almıştı, bu aynı zamanda turizmin başlaması adına önemli bir adımdı.

11. ANTALYA’NIN NEYİ EKSİK: Pandemi yaralarına merhem olabilecek konaklama vergisini dünyadaki uygulamaları ile ele almış ve Türkiye’nin de bu konuyu hazırlanması gerektiğine dikkat çekmiştik.


12. 415 MİLYON TURİST NEREYE GİTTİ?: 2021 yılında 415 milyon seyahatin gerçekleştiğini ve gidilen ülkeleri sıralayarak, 2022 yılında aynı bölgelere artarak seyahat edileceğini öngörmüştük.

Haberin Devamı

13. SLOGAN DEYİP GEÇMEYİN: Pandemi sonrası turizm yeni bir boyut kazanırken, tanıtım ve pazarlama daha da önemli bir hal aldı. Bu bağlamda Türk turizminin kalıcı bir slogana ihtiyacı olduğunu dünyadaki diğer örneklerle karşılaştırarak anlattık.

14. SAVAŞTA TURİZMİ DÜŞÜNMEK: 1 Mart 2020 günü insanların ellerinde bavulları vardı ama turistik seyahat için değil, savaştan kaçmak için. 

15. 64 YILDA 3 KADIN BAKAN: Turizmimizdeki erkek hegemonyasının bakanlık seviyesinde de olduğunu ve 64 yılda sadece 3 kadın turizm bakanımızın olduğuna dikkat çekmiştik.

16. BİR KRİZ BİTER DİĞERİ BAŞLAR: Turizm ve kriz artık neredeyse ayrı düşünülemez oldu. 1990 Körfez Savaşı’ndan bugüne 32 yıl içinde yaşadığımız 21 büyük krizi özetledik.

Haberin Devamı


17. SAVAŞ UZADIKÇA UMUT AZALIYOR: Savaşın sürdüğü ama sezonun başladığı bugünlerde 2022 yılına dair öngörülerimizi Rusya-Ukrayna-Almanya-Polonya ve İngiltere gelişlerindeki öngörülerimizle paylamıştık.

18. SAVAŞ FİYAT ARTIRDI: Yakıt artışlarının tatil fiyatlarına en az yüzde 25 artış olarak döneceğini öngörmüş ve gider kalemlerini tek tek ele almıştık.

19. NE KADAR DAHA BEKLEYELİM?: UNESCO Dünya Mirası aday listesinde 9 örenyeri ile en çok kültürel değeri olan ve 1994 ten beri ana listeyi alınmayı bekleyen şehir Antalya. Bekleme sürecinin çok uzadığına dikkat çekerek, antik çağdaki Dünyanın 7 harikasının seçiminin daha adil olduğunu yazmıştık.

20. O BİR FİLOZOFTU: Turizm duayenlerimizden orman mühendisi, profosyenel rehber, turizm ve doğa yazarı, Antalya tutkunu, örnek insan Süleyman Dingil’i kaybetmiş ve çok üzülmüştük. Rahmetle anıyoruz…

Haberin Devamı

21. YERLİ TURİST İSTEKLİ AMA TEMKİNLİ: Her krizde olduğu gibi turizmin gözü bu krizde de yerli turiste yöneldi. İç pazarın önemli firmaları ile yaptığım görüşmeler sonucu yerli turist eğilimini analiz etmiş, 2022 yılına dair öngörülerde bulunmuştum.

22. YAZLIKÇILAR EGE’YE OTELCİLER AKDENİZ’E: Bir önceki yazının devamı olarak bölgesel dağılımlara dikkat çekmiştik.


23. KRİZ FIRSAT OLABİLİR: Pandemi yılında turizmdeki doğru ve yanlışlarımıza dair görüşlerimi diler getirmiş, her krizin bir kahramanı olduğunu yazmıştım.

24. SAVAŞ OLMASA 2019’U GEÇERDİK: 2022 yılının ilk 4 ayında 2019 yılından sonraki en yoğun gelişlerin yaşandığına dikkat çekmiş, savaşın olmaması durumunda en iyi yıl olan 2019 yılını bile geçebileceğimizi öngörmüştük.

25. POLONYA GELİYOR: Polonya ile olan tarihi bağlarımıza değinerek Polonyalıların Antalya ilgisini giderek arttığına dikkat çekmiş ve bu pazarın yılın iki sürprizinden biri olacağını öngörmüştük.

26. ARTIK HİNDİ YOK: Birleşmiş Milletler'e gönderdiğimiz yazı ile ülkemizin uluslararası alanda adının artık Türkiye olarak kullanılacağını bildirmiştik.  

27. SAVAŞ AVRUPA TURİZMİNİ DE VURDU: Rusya – Ukrayna savaşının Avrupa turizmine verdiği zararı önemli merkezler örneğiyle ele aldık.

28. KALİTESİZ TURİST YOKTUR: Dünya turizminin belkemiğini orta gelirli insanlar oluştururken, zengin turistlere gözünü dikerek, diğerlerini önemsiz ve değersiz gören egoist ve zararlı bakış açısına dair bir makaleydi.

29. HAVALİMANLARINDA BÜYÜK KAOS VAR: Turizmin beklenmedik şekilde artması ile özellikle havalamanlarında personel eksikliğini dile getirdiğim kaosun 4 ana nedenini sıralamıştım.

30. GENÇLER ÖREN YERLERİNİ DOLDURUN: Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın gençlerin yaz döneminde  ören yerlerini ücretsiz olarak gezebilecekleri GNS uygulamasına dikkat çekmiştim.

31. ŞİMDİDEN KIŞI DÜŞÜNMEK: Temmuz ortasında kışa dair önlem tedbir ve tanıtımları ele aldığım yazımda özellikle pandemi endişelerini giderecek adımlara dikkat çekmiştim. 

32. OTEL DOLULUK KEŞMEKEŞİ: Otel doluluklarına doğru bir şekilde yaklaşabilmek için nasıl hesaplanması gerektiğine dair bir çalışma yapmıştım.

33. YENİ OTELLER GEREKLİ Mİ?: Antalya için planlanan 6 bin yatak ve 10 yeni otel yerine Biyosfer Rezerv alanı oluşturma konusundaki görüşlerimi paylaşmıştım.

34. UÇAKLARDA ARTIK MASKE ŞART: Turizm hareketliliğinin artması ile korona endişesi tekrar gündeme geldi ve bazı ülkeler korunma ve mesafe koyma şansı olmayan uçuş sürecince maske takma zorunluluğunu getirdi. 

35. YAŞADIĞINIZ ŞEHRİN FARKINDA MISINIZ?: Falezlerden tertemiz sulara kendini bırakan insanları ve onların oluşturduğu etik insan kuralını dile getirmiştim.

36. BİZ İŞGÜCÜ ÇAĞIRMIŞTIK İNSANLAR GELDİ: Almanya’nın Türkiye’den 2 bin havalimanı çalışanı istemesi kapsamında 1970 lerde yaşanan sorunlu sürece değinmiştim. 

37. AKDENİZ HEYKELİ ANTALYA’YA GELMELİ: Akdeniz için yapılan Akdeniz Heykeli'nin hâlâ İstanbul’da bir galeride saklanmasının yerine Antalya getirilmesi çağrımı yenilemiştim.

38. TL’NİN CAZİBESİ 'HER ŞEY DAHİL'İ YENDİ: Kentte hiç alışık olmadığımız turist yoğunluğuna dikkat çekmiş nedenlerini irdelemiştim. 


39. TURİZMİ BÖYLE UÇURMUŞLAR: Kapadokya’daki balon hareketliliğinin bölgeye yansımasına dikkat çekmiştim.

40. DİŞ TURİZMİ KAZANDIRIYOR: Antalya’da mantar gibi çoğalan diş tedavi merkezlerini ve yurt dışından giderek artan talepleri dile getirmiştim.


41. SAVAŞMA BARIŞ: Savaş devam ederken Rus ve Ukraynalı misafirler, aynı otelde birlikte tatil yaparak dünyaya bir mesaj verdiler.

42. TURİZM 12 AY MÜMKÜN DEĞİL: Herkesin gönlünde olan ama gerçekleşmesi mümkün olmayan 12 ay turizm modelinin zorluklarını irdeledim.

43. SONGÜL VE ÖNDER: Almanya seyahat acenteleri derneğinin yönetim kurulu adaylığına soyunan Önder ve Songül’ün bu konudaki cesaretlerini kaleme aldım.

44. TURİZMDE BAŞARININ REÇETESİ:  2022 yılında turizmdeki başarının 21 ana nedenini sıraladım.

45. CİN ATI: Bisiklet temalı ATF Antalya Turizm Fuarı’na değinerek, şehre olan katkısını yazdım.

46. KARDEŞ ŞEHİRLER ÖZ MÜ ÜVEY Mİ?: Antalya’nın kardeş şehirleri ile ilgili projeler üretmesi ve diyaloğu artırmasına dair önerilerimi yazdım.


47. TURİZMDE 3. PAZARIMIZ İNGİLTERE: Yıl sonuna doğru gelen turist sayıları netleşirken 1 milyon üzerinde turist gelen İngiltere pazarını kaleme aldım.


48. YERLEŞİK GÖÇMENLER GELİYOR: Avrupa’da yaşayan ve 70 milyon civarında olan insanların artık tatile gittikleri ve gelecekte önemli bir potansiyel olacaklarına dair çalışmamdı.

49. 10 AYDA 134 BİN UKRAYNALI TURİST: Ülkede savaş sürerken, hava sahası kapalıyken 134 bin Ukraynalı turist çeşitli yollardan Antalya’ya tatile geldi.

50. HER ŞEY DAHİL 6 GÜN OLSUN: Antalya turizminin olmazsa olmazı ‘her şey dahil ‘ sisteminin revizesine dair görüşlerimi paylaştım. 


51. TANITIM FİLMELERİMİZ: Tanıtım filmlerimizin daha özgün ve yerel ögelerle hikâyelendirilip daha etkili bir hale getirilmesi konusundaki düşüncelerimi paylaştım.

52. KAPTAN S.O.S VERİYOR: Turizm taşımacılığının en önemli kişileri turizm şoförlerinin sektörden uzaklaşmasını kaleme aldım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!