Uzman doktorla tedavisi mümkün

Güncelleme Tarihi:

Uzman doktorla tedavisi mümkün
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2021 10:45

Neredeyse her 10 kadından 1’inde görülen ve Türkiye’de diğer Avrupa ülkelerine göre daha yaygın olan vajinismus hastalığının tedavi edilebilir olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Vajinismus korkulu rüyanız olmasın, uzman doktorla tedavisi mümkün” diyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Esra Can Beyazlı, vajinismusla ilgili merak edilen soruları yanıtladı:

Haberin Devamı

VAJİNİSMUS NEDİR?

Cinsel ilişki sırasında kadının birleşmeye izin vermeyecek şekilde vajina girişindeki kaslarını kasması ve bacaklarını kapatmasıdır. Kadının istemsiz olarak sergilediği bu kaçınma davranışları her ilişki denemesinde tekrar eder ve birleşme imkânsız hale gelmiştir.

VAJİNİSMUS OLDUĞUMU NASIL ANLARIM?

Vajinismuslu kadında cinsel isteksizlik yoktur, eşi ile birlikte olmak konusunda isteklidir ve ön sevişme aşamasında sorun yaşamaz. Fakat tam birleşme zamanı gelince kendini istemsiz olarak kapatır, eşini iterek kendinden uzaklaştırmaya çalışır . Bu durum her denemede tekrar eder. Yoğun bir endişe, korku yaşar; ağlama, çarpıntı , terleme, titreme eşlik edebilir.

SORUN NEREDE?

Vajinismuslu kadınların çoğu, kendi cinsel organlarını tanımazlar;  vajinalarının çok küçük, dar ve anormal olduğunu, kızlık zarının bir duvar gibi girişi kapattığını düşünürler. Aslında sorun zannedildiği gibi genital organlarında değil; sebep bilinçaltında taşıdıkları cinsel birleşme ile ilgili korkular ve kaygılardır. Bu kaygının sebebi çoğunlukla çocukluktan itibaren bilinçaltına kodlanan kızlık zarı ve ilk gece ile ilgili yanlış inanışlar, cinsellik ve cinsel organlar hakkında yeterli bilgi sahibi olmamaktır. Cinsellikle ilgili kulaktan kulağa yayılan bilgilerin birçoğu abartılı ve yanlıştır, bilimsel gerçekliği olmayan bu inanışlara cinsel mitler denir. Cinsellik ile ilgili eğitimin okul yada ailede verilmediği, cinselliğin rahat konuşulamadığı, ayıp, yasak, günah gibi kelimelerle hep üzerinin kapatıldığı toplumlarda kulaktan kulağa yayılan bu cinsel mitler vajinismus sorunu yaşanmasında çok büyük bir etkendir.

Haberin Devamı

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALIYIZ?

İlk denemede birleşme yaşayamayan çiftler bunun ilk gece heyecanına bağlı geçici bir durum olduğunu düşünürler. Vajinismus sorunu olmayanlar için bu doğrudur ve ilerleyen günler ya da haftalar içinde sorunsuz birliktelik yaşayabilirler. Fakat vajinismus varsa sonraki denemelerde de durum değişmez. Çiftlerin bu sorunu yaşadıklarını fark ettiklerinde kendi kendine çözülmesini beklemeleri ya da hiç çözülmeyecek bir durum olduğunu düşünüp kabullenmeleri, tedavi arayışına girmemeleri çok yanlış bir davranış olur. Geçen zaman çifte fayda değil zarar verir. Vajinismus hastalarında tedaviyi erteleme ve kaçınma davranışı sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Tedaviye başvurmayan çiftlerin zamanla ilişki denemeleri azalır. Cinsel isteksizlik yaşanmaya başlar. Kadının kendini suçlaması eksik ve yetersiz hissetmesi gibi düşüncelerine zamanla annelik özlemi de eklendiğinde depresyon gelişebilir. Erkekte de düzenli cinsel yaşam olmadığı için zamanla sertleşme problemleri ya da erken boşalma gibi cinsel sağlık sorunları gelişebilir. Tedaviye başvurmayan çiftlerin evlilikleri ya tamamlanamayan mutsuz bir evlilik olarak devam eder ya da boşanma ile sonuçlanır. Bu nedenle vajinismus sorunu yaşadığını düşünen çiftler en kısa sürede tedavi için başvurmalıdır.

Haberin Devamı

TEDAVİ İÇİN KİME GİTMELİYİM?

Öncelikle kadın doğum uzmanı tarafından yapılan muayene ile vajen girişi ve kızlık zarının yapısının değerlendirilmesi faydalı olacaktır. Sadece dışarıdan yapılan bu muayenede problemin vajinismus olduğu kesinlik kazanınca önerilen tedavi cinsel terapidir. Cinsel terapi eğitimi almış kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, psikiyatri uzmanları ve psikologlar tedavi için başvurulabilecek uzmanlardır.

TEDAVİDE NE YAPILIR?

Tedavide yapılması gereken şey cinsel terapidir. Cinsel terapiye çoğunlukla çiftin birlikte katılımı istenir çünkü vajınısmus kadının değil çiftin problemidir. Hem çift olarak hem de tek tek yapılan görüşmelerde çiftten cinsellik hakkında görüşleri, bilgileri, evlilikleri, yaşadıkları ortam, yetiştikleri ortam, aileleri hakkında detaylı bilgiler alırız. Böylece hem kadını hem erkeği hem de eş ilişkilerini tanımaya çalışıp çifte özel bir tedavi şeması çıkartırız. Terapi sürecinde çiftin cinsel sağlıkla ilgili bilgilendirilmesi, yanlış inanışların düzeltilmesi, kadın ve erkek cinsel organlarının anatomisi, ilişki sırasında kadın ve erkekte meydana gelen değişikliklerin fizyolojisini anlayabilecekleri şekilde anlatırız. Tüm terapi sürecinde çiftten isteğimiz ilişkilerin uyum içinde olması ve cinsellik algılarının açık olmasıdır. Sonrasında vajinaya girişle ilgili kaygıların ve korkuların üzerine gitmek için duyarsızlaştırma egzersizleri aşamalı olarak uygulanır.

Haberin Devamı

TEDAVİDE NE YAPILMAZ?

Sorunun anatomik değil psikolojik olması nedeniyle tedavi için bir operasyon ya da ilaç önerilmez. Tedavide tek hedefimiz cinsel birleşme sağlamak değil, kadın bedenine saygılı olarak kalıcı bir şekilde sağlıklı bir cinsel yaşam sağlamaktır. Bu nedenle anestezi altında ya da hipnozla birliktelik sorunu çözmez. Altta yatan anatomik bir neden yoksa kızlık zarı ameliyatlarının hiçbir faydası yoktur. Uyuşturucu kremler ya da lokal anestezi sadece hissizlik yaratır, vajinismusu çözmez. Vajinal kasları gevşetmek için botoks uygulamaları geçici etkiye sahiptir, uygulanan toksinin süresi birkaç ay içinde dolunca sorun tekrar yaşanacaktır. Yanlış tedavi yöntemleri para ve zaman kaybına, en önemlisi hayal kırıklığına neden olur bu nedenle tedavide seçilecek en başarılı yöntem cinsel terapi olmalıdır.

Haberin Devamı

TEDAVİ BAŞARISI YÜKSEK MİDİR?

Kadın cinsel işlev bozuklukları arasında tedavi açısından en yüz güldürücü olan vajinismustur. Tedavi başarısı yüzde yüze yakındır. Tedavi başarısı eş uyumu iyi olan, zaman kaybetmeden erken çözüm arayışı içine giren çiftlerde daha yüksektir. Çiftlerin eş uyumu iyi değilse, kadın ya da erkekte altta yatan psikolojik hastalıklar, cinsel travma öyküsü varsa erkekte de erken boşalma ya da sertleşme problemleri varsa tedavi daha güç olabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!