Ulaşım krizi

Güncelleme Tarihi:

Ulaşım krizi
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2022 17:46

Ankara’da ilk kez özel halk otobüsleri ve dolmuşlar aynı anda kontak kapattı. Ulaşımın yükü tamamen EGO’ya kaldı. Mevcut otobüslerin yanı sıra kiralanan otobüslerle de seferler yapılmaya çalışıldı. Esnaf, ABB’nin önünde toplanarak zam istedi. Akşam saatlerinde ise UKOME’ye 6.5 TL zam teklifi sunulması kararı geldi, araçlar da tekrar sefere çıktı.

Haberin Devamı

Ankara, dün güne toplu taşımada krizle uyandı. Başkentte ilk kez özel halk otobüsleri(ÖHO) ve dolmuşlar, ‘akaryakıt alamadıkları’ gerekçesiyle aynı anda dün kontak kapatarak sefere çıkmadı. Duraklarda kuyruklar metrelerce uzadı, vatandaş EGO otobüslerine binmek için birbiriyle yarıştı. ÖHO ve dolmuşlar çalışmadığı için EGO Genel Müdürlüğü, 52 hatta 202 ilave otobüs ve ücretsiz minibüslerle bin 377 ek sefer koydu. Belediyenin kendi minibüslerinden uzun yol otobüslerine, AŞTİ’deki servislere kadar tüm araçlarla ücretsiz seferler yapılmaya çalışıldı. Otobüslerin önlerine EGO yazısıyla hangi seferleri yaptığına ilişkin yazılar asıldı. İşte dün yaşananlar.

SABAH SAATLERİ:

Ulaşım krizi


AĞZINA KADAR DOLDU


Normalde özel halk otobüsü ve dolmuşları kullanarak ulaşımlarını sağlayan vatandaşlar büyük sıkıntı yaşadı. Sabah saatlerinde işe gitmek isteyenler duraklarda yoğunluk oluşturdu. Kuyruklar duraklarda uzadıkça uzadı. EGO otobüslerinin birçoğu sabah saatlerinde ağzına kadar doldu. Otobüslere binemeyip bir sonraki aracı bekleyen yolcular oldu. Metro ve ANKARAY’da da yoğunluklar yaşandı. Kontak kapatma kararından haberi olmayan vatandaşlar da vardı. Birçok yolcu durağa geldiğinde kararı öğrendi ve şaşırdı.

ÖĞLE SAATLERİ:

Ulaşım krizi


ESNAF ABB ÖNÜNDE TOPLANDI

Halk otobüsçüler ve dolmuşçular, öğlen saatlerinde de Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) hizmet binasının önünde toplandı. Kalabalık arasındaki bir grup esnaf, alkış ve ıslık eşliğinde ‘Esnaf burada Mansur nerede’ şeklinde slogan attı. Polis ekipleri de yoğun güvenlik önlemi aldı. Esnaf, akaryakıt alamadıklarından, ücretsiz taşıma yükünden ve giderlerden dert yandı.

Ulaşım krizi


BU BİR EYLEM DEĞİL ÇARESİZLİK

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Kurtuluş Kara, Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Başkanı Ercan Soydaş ve Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Murat Yılmazer, Önce ABB Başkanı Mansur Yavaş ile görüştü ardından belediye önünde basın açıklaması yaptı. Esnaf temsilcileri, slogan atan esnaf grubunu da sakinleştirdi. Esnaf adına konuşan Murat Yılmazer, “Bu bir eylem değil, bu bir çaresizlik” dedi. Yılmazer, özetle şunları kaydetti:

ANKARA HALKINDAN ÖZÜR DİLİYORUZ

“Ankara’da çalışmama kararını akaryakıt alamadığımızdan dolayı uygulamak zorunda kaldık. Ankara halkından özür diliyoruz. Bizi anlayışla karşılayacaklarına eminiz. Acil ve ivedi olarak Ankara’daki ulaşım sektörünün fiyat güncellenmesinin yapılması, minibüs, otobüs gibi ticari araçlarla ilgili KDV’siz ve ÖTV’siz yakıt desteği sağlanmasıyla ilgili sesimizi duyurmak amacıyla böyle bir toplantı düzenledik. Mansur Başkan’ımızın 9 lira 17 kuruş bir maliyet açıklaması var. EGO Genel Müdürlüğü’nün de zam yapma zarureti var. Mansur Başkan, Ankara halkını mağdur etmemek düşüncesindedir. Ankara halkının içinde esnaf teşkilatı olarak bizler de varız. Zam talebimizi kendilerine ilettik. Bizlerin evine ekmek götürebilmesi açısından minibüsün ve toplu taşımanın minimum 10 TL olması lazım.” İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker de esnafın yanına gelerek çözüm için uğraştıklarını söyledi.

Haberin Devamı

AKŞAM SAATLERİ:

Ulaşım krizi


YAVAŞ: UKOME’YE 6.5 TL TEKLİFİNİ SUNACAĞIZ

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Başkanı Mansur Yavaş, akşam saatlerinde sosyal medya üzerinden bir açıklama yaptı. Dolmuşlara zam yetkisinin kendilerinde olmadığını belirten Yavaş, otobüslere yönelik tam bilet ücretinin 6.5 TL olması için UKOME’ye teklifte bulunacaklarını açıkladı. Pandemi nedeniyle belediyenin otobüs ve dolmuş esnafına aylık 3 milyon 216 bin liralık desteğinin sürdürüldüğünü belirten Yavaş, “Esnaf, ulaşım bedelinin en az 8 lira olmasını, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın belirlediği ücretsiz taşıma bedelinin de yetersiz kaldığı gerekçesiyle belediyemiz tarafından karşılanmasını talep etmektedir. Bugünkü ekonomik şartlarda, bu talepleri ne vatandaşlarımızın ne de belediyemizin karşılaması mümkün değildir” dedi. Yavaş özetle şunları kaydetti:

BİR KİŞİNİN MALİYETİ 10.5 LİRA

Kimlerin ücretsiz taşınacağı hususunu belediyeler değil, devlet yasayla belirlemektedir. Dolayısıyla bizim belediye olarak kanunen burada bir söz hakkımız yoktur. 5 Ocak 2022 tarihinde, artan maliyetler nedeniyle, kişi başı ulaşım maliyeti 6.5 lira iken biz yeni tarifeyi 4.5 lira olarak belirlemiş, öğrencilerimize ise aylık 75 liraya 225 binişlik abonman kartı vermiştik. 5 Ocak 2022’den bu yana maliyetlerimiz ortalama yüzde 70 artmıştır. O günden bugüne kadar sadece akaryakıta yüzde 79 zam gelmiştir. Bu rakamlara göre EGO Genel Müdürlüğü’müzün toplam gelirleri, sadece akaryakıt giderlerini bile karşılayamaz hale gelmiştir. Şu anda bir kişinin toplu taşıma maliyeti 10.5 liradır.

FARKI BELEDİYE SÜBVANSE EDECEK

Dolmuş ücretleri, ilgili esnaf odası aracıyla belirlenmekte ve valilik tarafından onaylanmaktadır. Dolmuşçu esnafı 16 Şubat tarihinde zam taleplerini odaya bildirmiş ancak halen karar alınmamıştır. Dolmuş ücretlerini bu kurumlar belirleyecek olup belediyemizle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Özel halk otobüslerinin fiyat artış kararı ise UKOME’de alınmaktadır. Belediye olarak hem vatandaşlarımızın hem de esnafımızın mağduriyet yaşamaması adına, kişi başına maliyet yaklaşık yüzde 70 artmış ve 10.5 lira olmuşken, uygulamada yüzde 44 artışla, 6.5 lira olması için teklif götürülecektir. Aradaki fark, sadece otobüs kullanan vatandaşlarımızdan çıkmaması adına, belediyemiz tarafından sübvanse edilecektir.

ÜCRETSİZ YOLCU DESTEĞİ VERİLECEK

Ayrıca devlet tarafından kanunen otobüsü ücretsiz kullanma hakkı verilen yolcular için, 199 adet ÖHO esnafına ücretsiz taşıdıkları yolcu başına 2 lira, 134 adet ÖTA(Özel toplu taşıma aracı) esnafına ücretsiz taşıdıkları yolcu başına 3 lira, 207 adet validatörü bulunan ilçe ÖTA esnafına ise ücretsiz taşıdıkları yolcu başına 4 lira destek olunması teklifimizi de Belediye Meclisi gündemine alacağız. 200 adet validatörü bulunmayan ilçe ÖTA esnafı ile 2 bin 231 adet dolmuşçu esnafına ise validatör takmaları halinde destek verilecektir.”

Ulaşım krizi


KÖSE’DEN ÇAĞRI: UKOME’Yİ TOPLAYIN

Haberin Devamı

ABB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse de konuya ilişkin bir yazılı açıklama yaparak ABB yöneticilerinin siyasi kurnazlık yaparak esnaf ile halkı karşı karşıya getirmek istediklerini söyledi. ABB Başkanı Mansur Yavaş’a UKOME’yi toplama çağrısı yapan Köse özetle şu ifadelere yer verdi: “Salgın sürecinde, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nden AK Parti ve MHP Meclis üyelerimizin önerisi sonucu, Meclis’ten oy birliği ile gelir desteği sağlanması yönünde kararlar alarak, esnafımızın yanında olduğumuzu göstermiştik. Esnafımıza gelir desteğine hala devam ediyoruz. Gelir desteği yapılırken, Büyükşehir ve bazı siyasi partiler, Meclis’te bizim desteğimizi yok sayarak, gelir desteğini sanki kendileri yapıyormuşçasına bir algı oluşturmaya çalıştılar. Ulaşım zammı, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin gündem önerisi ile tamamen Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin(UKOME) yetkisindedir.

TAMAMINA EK GELİR DESTEĞİ ÖNERİYORUZ

Büyükşehir yöneticileri kanunların verdiği sorumluluğu yerine getirerek, akaryakıt fiyatlarındaki artışın ulaşım ücretlerine yansımasının kararını kendileri alabilirler. Ancak Büyükşehir Belediyesi yöneticileri siyasi bir kurnazlık yapmaya çalışarak, esnaf ile halkımızı karşı karşıya getirmek istemekte, ulaşım esnafının kontak kapatarak, halkımızın mağduriyet yaşamasını, bunun üzerinden de siyaset yaparak, halkımıza kasıtlı olarak yaşattıkları bu mağduriyet ile ulaşıma ücret zammı yapılmasına gerekçe oluşturacakları anlaşılmaktadır. Sayın Mansur Yavaş’ı uyarıyoruz. Bir; yetkinizi istismar ederek, özel toplu taşıma esnafımızı ve halkımızı karşı karşıya getirerek zor duruma sokmayın, Ankara’yı huzursuz edecek bu girişimden vazgeçin. İki; hiç zaman kaybetmeden, UKOME’yi toplantıya çağırabilir ve ulaşım konusundaki alacağınız kararı kuruldan geçirebilirsiniz. Bu uyarılarımıza rağmen hiçbir şey yapmayacaksanız AK Parti Grubu olarak inisiyatif alıyoruz ve önerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz. Dolmuşçu esnaflarımızı da dahil ederek, bu zor günler geçene kadar Belediye Meclisi’nden, özel toplu taşıma esnafımızın tamamına ek gelir desteği verilmesini öneriyoruz. Böylelikle, akaryakıt fiyat artışlarının halkımıza daha az yansıması sağlanmış olacaktır.”

Ulaşım krizi


SİNCAN’DAKİ DOLMUŞLAR KONTAK KAPATMADI

Haberin Devamı

Sincan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’na bağlı 174 dolmuş ise kontak kapatma kararına katılmayarak çalışmaya devam etti. Oda Başkanı İsa Yalçın, “Mağduriyetimizi anlatmanın yolunun bambaşka mağduriyetler doğuracak bir yol olan iş bırakmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Okuluna gidecek öğrencinin, işine gidecek işçinin, görevine gidecek tüm kamu çalışanlarının, hastaneye gitmesi gereken hastanın olası gecikmelerden telafisi mümkün olmayan durumlara asla vesile olmayacağız. Gerçekten şu an ulaşım esnafları olarak çok zor durumdayız. Bizleri yöneten yetkililerimize gerek tarife gerekse de ticari araçlara ucuz yakıt tedariki konusunda gerekli adımı tez zamanda atmalıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ulaşım krizi

Sabah saatlerinde işe gitmek isteyen vatandaşlar duraklarda yoğunluk oluşturdu.

Ulaşım krizi

*
Ulaşım krizi

*
Ulaşım krizi

-
Ulaşım krizi

ABB, kendi minibüsleri, uzun yol otobüsleri, zabıta araçları ve AŞTİ’deki servislere kadar tüm araçlarla ücretsiz sefer yaptı.

Ulaşım krizi

Cadde ve sokaklarda otobüs ile dolmuşlar bulunmazken Bentderesi, Rüzgarlı, Kumrular ve Kızılay bölgesindeki dolmuş durakları da araç olmadığı için boştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!