Turizm yılda 240 saat tarım yılda 365 gün

Güncelleme Tarihi:

Turizm yılda 240 saat tarım yılda 365 gün
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2020 00:29

Beypazarı’nın tarım ilçesi olduğunu belirten Başkan Tuncer Kaplan, turizmle arasındaki göstergeyi ilginç bir hesapla anlattı. 6 ay boyunca hafta sonları gelenlerin ilçede 5 saat kaldığını belirten Kaplan, “Toplamda 48 gün yapıyor. 48 günü 5 saatle çarptığımızda bizim yılda 240 saatlik turizmimiz var. Tarım ise 365 gün, yıl boyunca yapılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Beypazarı’nda turizmin payının yüzde 5, tarımın ise yüzde 80 olduğuna dikkat çeken Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan, ilçeye gelen turistlerin en az bir gün kalması için turizm alternatifi oluşturmaya çalıştıklarını anlattı. İlçede asıl gelir kaynağının tarım olduğuna dikkat çeken ve pandeminin tarımın önemini gösterdiğine vurgu yapan Başkan Kaplan şunları söyledi:
“Turizmimiz nisanda başlar mayıs ve haziranda devam eder. Haziranın yarısından sonra temmuz ve ağustosta deniz turizmi başladığı için artık rağbet olmaz. Tekrar eylülde başlar, ekim ve kasımda olur. Nisan, mayıs, haziran, eylül, ekim kasım aylarında hafta sonları turist gelir. Toplamda 48 gün yapıyor. 48 günde de gelenler 4 veya 5 saat kalıyor. 48 günü 5 saatle çarptığımızda bizim yılda 240 saatlik turizmimiz var.

Turizm yılda 240 saat tarım yılda 365 gün


BEYPAZARI’NDA TURİZM TOPAL KALDI

Bunu yıla yaymak için İnözü Vadisi’nde Kelebekler Tabiat Parkı’nın tescilini yaptırdık. Bu sene bir butik otelin iznini verdik. Yine İnözü Vadisi üzerinde Karagöl’ü kiraladık. İlçemize gelen insanların en azından bir gün konaklayabileceği hale dönüştürmemiz lazım. Bunu sadece Beypazarı’yla yapamayız, Nallıhan, Ayaş ve Güdül’le entegresini sağlayarak yapabiliriz. 240 saatlik bir turizme yatırım yapan insanların yüzde 80’i battı. Büyük umutlarla girdi insanlar, konak aldılar, restoran yaptılar. Yüzde 90’ı ikinci elini değiştirdi. Beypazarı’nda turizm topal kaldı.

Turizm yılda 240 saat tarım yılda 365 gün


PANDEMİ TARIMIN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ

Tarım ise 365 gün, yıl boyunca yapılıyor. İlçe gelirinin yüzde 5’i turizm, yüzde 80’i tarım. Ben Beypazarı’nın ilk köylü belediye başkanıyım, aynı zamanda çiftçiyim. Bu milleti ayağa kaldıracak olan ileriye taşıyacak olan üretimdir. Bu memleketi ayakta tutan turizm mi tarım mı? Pandemi tarımın önemini bize gösterdi. Tarımı daha ileriye götürmek için sera ve meyvecilik üzerine çalışmalarımız var. Beypazarı sebzede bir marka, meyvede de marka yapmak istiyoruz. 300 dönümlük meyve bahçemizde 5’inci yıla giriyoruz.

ANKARA’NIN ÇİLEĞİ BEYPAZARI’NDAN

11 çeşit üzüm denedik. Elma, armut, şeftali, Trabzon hurması çok iyi oldu. Goji berry, hünnap, ahududu, dut, kayısı, zeytin, kestane, nar hepsini deniyoruz. Ankara’da 7-8 TL’den aşağıya çilek alınamıyor, burada en iyisini üretip en hesaplı şekilde Ankaralılara ulaştıracağız. Önümüzdeki yıl Ankara’nın çileği Beypazarı’ndan gidecek. Beypazarılı’nın kazanması için çalışıyoruz. Ürünleri denedikçe çiftçilerimizle paylaşıyoruz. Mesela bahçemizin karşısındaki komşularımız meyveciliğe başladı. Hepsine öncü oluyoruz.”

YAZIN GÜNLÜK 100-120 TIR ÜRÜN GÖNDERİLİYOR

Haberin Devamı

Başkan Kaplan ilçedeki tarım faaliyetiyle ilgili şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

* Aysberg (göbek marul), kıvırcık, yeşil soğan, yer elması, havuç kabak, salatalık, domates, biber, fasulye gibi birçok ürün yetiştiriliyor.
*Bu ürünlerle Türkiye ihtiyacının yüzde 60’ını Beypazarı karşılıyor.
*Yaz mevsiminde günlük 100-120 TIR aysberg, kıvırcık, yeşil soğan gönderiliyor.
*Pazarımızın yüzde 80’i İstanbul. Yüzde 20’si Ankara ve diğer iller.
*İstanbul’da sofralarda yer alan salatadaki aysbergin yüzde 90’ını biz karşılarız.
*50 bine yakın nüfusumuz var. Yüzde 80’inin geçim kaynağı tarımdır.
*Türkiye’nin en çok fide üreten ilçesiyiz, Antalya’yı bile geçiyor düşünün.
*Tarım ilçenin ekonomik gelirini arttırıyor. 50 bin nüfus var trafiğe kayıtlı araç sayısı 40 bin.

Turizm yılda 240 saat tarım yılda 365 gün
Başkan Kaplan, Kuyucak Mevkisi’ndeki Beypazarı Belediyesi Meyve Bahçesi’nde yaptıkları çalışmaları, Hürriyet Ankara Muhabiri Murat Yılmaz’a anlattı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!