Turizm güneşten erken batıyor

Güncelleme Tarihi:

Turizm güneşten erken batıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2023 15:39

Ankara’da gün 20.08’de batıyor ancak gün batımını tarihi Ankara Kalesi’nden izlemek isteyenler güvenlik görevlilerinin 19.30’dan itibaren “Kale kapanıyor” uyarısıyla karşılaşıyor.

Haberin Devamı

Yabancı turistler de “Castle closed” uyarısını anlamaya çalışıyor. Hürriyet Ankara Muhabiri Murat Yılmaz önceki gün kalede karşılaştığı ilginç durumu şöyle aktarıyor:

Turizm güneşten erken batıyor

Murat YILMAZ

YABANCI TURİST ÇOK SAYIDA

“Önceki gün şehir dışından gelen misafirlerime akşam üstü Ankara Kalesi’ni gezdirmek istedim. Önce Alitaşı Sokak’tan girip Akkale Burcu alt kısmına gittik, Hıdırlıktepe ve kent manzarasını izledik. Sonra geri dönüp surlara çıkarak gün batımını seyretmek istedik. Surlara çıktığımızda kaledeki izlenimlerim şöyle oldu: Çok sayıda yabancı turist kaleyi görmeye gelmişti. Yabancı öğrenci grupları da çoğunluktaydı. Yerli ve yabancı turistler bol bol fotoğraf çekiyor ve çektiriyordu. Hatta bir grup yabancı turistin ricası üzerine fotoğraflarını da çektim.

Haberin Devamı

Turizm güneşten erken batıyor

19.30’DA UYARI BAŞLIYOR

Biz ‘güneşin batışını izlemek isteriz’ derken 19.30’da güvenlik görevlilerinin seslenişiyle karşılaştık. Bir güvenlik görevlisi kale surlarının bir tarafında, diğer güvenlik görevlisi ise diğer tarafında ‘kale kapanıyor’ diye bağırmaya başladı. Bizim anladığımız cümleyi Türkçe bilmeyen turistler şaşkınlıkla ‘ne diyor acaba’ diye düşünürken güvenlik görevlisi, turistlere de ‘Castle closed’ uyarısı yapıyordu. Uyarıyı yapan güvenlik görevlilerinden biri hemen aşağıya inip demir kapının yanında durmaya başladı çıkanları uğurlarken gelenleri de kalenin kapanacağını belirterek geri döndürdü.

Turizm güneşten erken batıyor

BU BİR SAAT UZATILMIŞ HALİ

19.40 civarı akşam üstü merdivenlerden kale surlarına çıkmak isteyenleri de geri dönenler uyararak geri döndürüyordu. Genç bir grup ‘iyi ki daha geç gelmemişiz yukarı kadar çıkmak zorunda kalacaktık’ dedi. Merdivenlerde duran simitçi amcayla sohbet ettim. Simitçi, “Daha önce 19.00’da kapanıyordu bir saat daha uzattılar. Bu bir saat uzatılmış hali. Bence hava kararana kadar açık kalsa iyi. Hem bölge esnafına da iş olur” dedi. İşin özeti başkent Ankara’da kent turizmi için büyük önem taşıyan tarihi Ankara Kalesi’nde akşam üstü serin bir havada surlara çıkıp gün batımını izleyeyim derseniz bu bölümden çıkarılabilirsiniz.

Haberin Devamı

GİRİŞTE BİLGİLENDİRME DE YOK

İstanbul’da Galata Kulesi, Yerebatan Sarnıcı gibi birçok tarihi yapı 22.00’de ziyarete kapanıyor, başkentin kalesi ise 20.00’de. Bence bizde de bir saat güncellemesi şart. Üstelik kalenin ziyaret saatleri ile ilgili bir bilgilendirme de yok bu görev içerideki güvenlik görevlilerine kalmış. Bu arada kalede 20.00 sonrası akşam üstü aşağılarda da hayat adeta sona eriyor. Kim bilir belki de yukarıdaki kapanmanın aşağıya etkisidir. Kent turizmi diyoruz ama kendi elimizle erken saatte sona ermesi için çabalıyoruz gibi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!