Toplu taşımada normalleşme artışı

Güncelleme Tarihi:

Toplu taşımada normalleşme artışı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2021 02:02

Normalleşme döneminde toplu taşıma araçlarındaki kısıtlamaların kaldırılması, yolcu sayılarına da yansıdı. Ankara’da uzun bir aradan sonra tüm toplu taşıma araçlarını kullanan toplam yolcu sayısı 1 milyonu geçti. Pazartesi günü 1 milyon 13 bin 792 kişi taşınırken, önceki gün de bu sayı 1 milyon 812 oldu. Normalleşme sürecine geçilirken gece ulaşımı ise halen başlamadı.

Haberin Devamı

Koronavirüsle mücadele kapsamında 1 Temmuz itibarıyla başlayan normalleşme sürecinde birçok tedbirin kaldırılması ve hareketliliğin artması, Ankara’daki toplu taşıma yolcu rakamlarına da yansıdı. Tüm toplu taşıma araçlarındaki yolcu/koltuk kapasite sınırlandırmalarının sonlandırılması, 65 yaş ve üzeri ile 18 yaş altı vatandaşların şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarına dair kısıtlamaların kaldırılmasının da etkisiyle kentte toplu taşıma kullanım oranı arttı. EGO Genel Müdürlüğü’nün yolcu verilerine göre Başkent’te toplu taşımada taşınan yolcu sayısı uzun bir aradan sonra 1 milyonu geçti.

1 MİLYON 13 BİN YOLCU

5 Temmuz Pazartesi günü, kentte tüm toplu taşıma araçlarını (EGO otobüsleri, metro, ANKARAY, Başkentray, özel halk otobüsleri(ÖHO), merkez ve ilçelere hizmet veren özel toplu taşıma araçları(ÖTA)) toplam 1 milyon 13 bin 792 kişi kullandı. Önceki gün ise bu araçlarda taşınan toplam yolcu sayısı 1 milyon 812 kişi oldu. Salı günü en çok yolcuyu 439 bin 465 ile EGO otobüsleri taşıdı. Metro hatlarında 215 bin 426 yolcu taşınırken ANKARAY’daki toplam yolcu rakamı 62 bin 739 oldu. Şehir içindeki hatlarda hizmet veren ÖHO’ların toplam yolcu sayısı 158 bin 721 olurken, şehir içi ÖTA’ların yolcu sayısı 65 bin 244, Başkentray’ın toplam yolcu sayısı 37 bin 33 olarak gerçekleşti.

YAZ TARİFESİYLE HİZMET

1 Temmuz’daki normalleşme kararlarıyla birlikte tüm toplu taşıma araçlarında yolcu/koltuk kapasite sınırlandırmaları uygulanmıyor. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar serbest ulaşım kartlarıyla, 18 yaş altı gençler de Ankarakart’larıyla kısıtlama olmadan araçları kullanabiliyor. Sağlık çalışanlarının toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanma hakkı da 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. EGO Genel Müdürlüğü’ne bağlı toplu taşıma araçları koronavirüs pandemisi öncesinde olduğu gibi haftanın yedi günü, yaz tarifesine göre hizmet veriyor.

Toplu taşımada normalleşme artışı


GECE ULAŞIMI BAŞLAMADI

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin(ABB) 17 Kasım 2017’de başlattığı gece ulaşımı uygulaması ise geçen yıl 1 Nisan’da ‘yolcu sayısının düşmesi’ gerekçesiyle iptal edildi. Ancak normalleşme süreci ile gece seferleri halen başlamadı. Şu anda OSB-Törekent’ten Koru yönüne son metro treni 23.10’da, Koru yönünden OSB-Törekent yönüne 23.35’te hareket ediyor. Kızılay’dan her iki yöne son trenin sefer saati ise 00.00. Keçiören Şehitler İstasyonu’ndan AKM’ye son hareket saati 23.50 olan metronun AKM’den Şehitler yönüne son sefer saati de 00.15. ANKARAY’da ise AŞTİ’den son tren 23.50’de, Dikimevi’nden 23.55’te hareket ediyor. Kızılay’dan her iki yöne ANKARAY’ın son sefer saati de 00.00.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!