Tezgâha gelen yok dağıtıma çıkan çok

Güncelleme Tarihi:

Tezgâha gelen yok dağıtıma çıkan çok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2024 17:20

Ankara Lokantacılar Kebapçılar Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin, son zamanlarda başkentte döner ustası bulmakta güçlük çektiklerini belirterek, “Herkes döner servisini bırakıp motosikletli kuryeliğe yöneldi. Önceden döner ustası olup, sonrasında kurye olanlar bile var” dedi.

Haberin Devamı

Başkentteki lokantacılar, Ankaralıların vazgeçilmezi olan Ankara döneri için bugünlerde usta bulamıyor. Döner ustası sayısının giderek azaldığına dikkat çeken Ankara Lokantacılar Kebapçılar Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin, “Eskiden usta bulmakta hiç zorlanmazdık şimdi özellikle pandemiden sonra döner ustası bile bulamaz hale geldik” dedi. Önceden döner servisi yapan ustaların şimdilerde kuryeliğe yönelerek paket servisi yaptıklarını kaydeden Aztekin, lokantacı esnafının sorunlarını ve taleplerini Hürriyet Ankara’ya anlattı.

Tezgâha gelen yok dağıtıma çıkan çok

SEKTÖR ADETA ÇIKMAZA GİRDİ

“Başkent Ankara’da 6 bine yakın lokanta, odamıza bağlı da 2 bin 500 üyemiz var. Esnafımız son zamanlarda maliyetlere yetişmekte güçlük çeker oldu. Özellikle pandemi, sektörü oldukça olumsuz etkiledi, bu olumsuz seyir o günden bu güne sürmeye devam ediyor. Örneğin pandemiden önce 50 kilogramlık unun çuvalı 150 TL idi, şimdi 750 TL. Et fiyatlarına da yetişemez olduk. Şu anda kemikli etin fiyatı 350 TL. Lahmacun-pide fırınlarında bir de odun maliyeti var. Sadece malzeme olarak değil, esnaf artan kira fiyatlarına da yetişemez oldu. Kısacası, pandemiden sonra sektörümüz adeta bir çıkmaza girdi.

Haberin Devamı

Tezgâha gelen yok dağıtıma çıkan çok

DÖNER USTASI BULAMAZ OLDUK

Sadece maliyet anlamında değil, bizi zora sokan bir başka durum da döner ustası, pide ustası ve garson bulamayışımız. Eskiden usta bulmakta hiç zorlanmazdık şimdi özellikle pandemiden sonra döner ustası bile bulamaz hale geldik. Herkes döner servisini bırakıp motosikletli kuryeliğe yöneldi.

Tezgâha gelen yok dağıtıma çıkan çok

Önceden döner ustası olup, sonrasında kurye olanlar bile var. Yani döner kesen, döner servisi yapan ustaların çoğu şimdilerde paket servis yapıyor. Üstelik eline her döner bıçağını alan da usta olamaz, olmamalı. Bunun eğitimi var. Devletimiz destek verdiği halde çırak bile zor buluyoruz. Eskiden ahilik kültürü vardı, ne öğrenirsen yanına kârdı. Gelen kişi çıraklıktan kalfalığa sonra ustalığa kadar yükselir, mesleğini devam ettirirdi. Şimdi bu kültürü gençlerde görmek zor. Herhangi bir konuda ustası olarak uyardığımızda ertesi gün işe gelmeyen bile oluyor.”

Haberin Devamı

MERDİVEN ALTI YERLERE DİKKAT

Vatandaşları hijyen koşullarında hizmet veren, ruhsatı olan lokanta ve işletmeleri tercih etmeleri konusunda da uyaran Aztekin, “Artık insanlar daha uygun fiyatlı olan yerlere yönelir oldu ancak döneri, köfteyi çok çok ucuza satan veya herhangi bir odaya kayıtlı olmayan merdiven altı işletmeler halk sağlığını tehdit edebiliyor. Vatandaş, önüne gelen yemeğin hangi şartlarda üretildiğini sorgulamalı ve gittiği yerin muhakkak hijyen kurallarına uyup uymadığına dikkat etmeli” dedi. Başkentin kendine özgü lezzetlerinin gereken değeri görmediğini dile getiren Aztekin, “Ankara’mızın mutfak kültürü oldukça geniş. Her ilçesinin neredeyse farklı bir lezzeti var. Kebaplarda da öyle. Örneğin Ankara döneri, Ankara tava. Bu lezzetlerimizin bilinirliğinin daha da artırılması gerek. Fuarlarla, festivallerle mutfak kültürümüzü daha da ileri seviyelere taşıyabiliriz” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!