Tek tuşla yaşam desteği

Güncelleme Tarihi:

Tek tuşla yaşam desteği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2016 15:26

Ankara Valiliği’nin, ihtiyaç anında yaşlıların tek tuşla yardıma ulaşabilmesi amacıyla 5 yıl önce başlattığı ‘Yaşam Destek Merkezi’ projesi, bugün bin kişiye hizmet veriyor. 74 yaşındaki görme engelli Bahriye Ercan, “Bu alet benim her şeyim” derken 78 yaşındaki Saniye Işılak projeyi şöyle özetliyor: “Çağrı merkezindeki kızlar torunlarım gibi oldular.”

Haberin Devamı

Ankara Valiliği’nin yalnız yaşayan, hasta, yaşlı ve engelliler için evlerine yerleştirilen özel cihazlar aracılığıyla 7 gün 24 saat kontrol imkânı sunduğu Yaşam Destek Merkezi projesi, 5 yılda bin kişiye ulaştı. Ankara Valiliği ve SABEV (Sosyal Hizmetler Araştırma, Belgeleme, Eğitim Vakfı) işbirliğiyle yürütülen sistem, ambulanstan ev temizliğine, hastane randevusundan ilaç alım saatine kadar geniş hizmet imkânı sunuyor. Projenin amacı ve işleyişiyle ilgili Ankara Hürriyet’e konuşan Ankara Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Barış Yavuz, şu bilgileri verdi:
“1 Şubat 2011 yılında başlayan projeden, sosyo ekonomik durumu olmayan, yalnız yaşayan bin yaşlı vatandaş faydalanıyor. Sistem, kent yaşamında yalnız yaşayan, yaşlı, hasta, engelli ve yatalak hastaların evlerinde bir yere kurulan özel çağrı cihazı ve boyunlarına astıkları veya bileklik olarak taktıkları bir düğme yoluyla en kısa sürede ulaşmaları esasına dayanıyor. Düşen, yaralanan, kalp krizi geçiren, tansiyonu yükselen evinde herhangi bir yardıma gerek duyan bir kişi elinin altındaki düğmeye basarak telefon ve diyafon aracılığıyla merkeze ulaşarak yardım isteyebiliyor.

Haberin Devamı

300 METRELİK ALANI KAPSIYOR

Gelen çağrıya göre karşılaşılan sorunu gidermek için anında müdahale yapılıyor. Çağrı sistemiyle yalnız yaşayan kişi evin içinde 300 metrelik bir geniş alandan sesini duyurabiliyor. Cihaz örneğin salonda ise mutfakta bir kaza yaşadığında düğmeye basıp çağrı yaptığında sisteme bağlanabiliyor. Sistemde belediyelerin yaşlı, engelli ve kimsesiz kişiler için verdikleri hizmetlerin yönlendirmesini yapıyoruz. Duruma göre gerekli acil yardım merkezleriyle iletişime geçerek kurumları ihtiyaç sahibi kişinin adresine yönlendirilebiliyor. Ankara’nın tüm ilçelerinde başarıyla uygulanıyor. Dileyenler 0312 4 333 111 numaralı telefondan bilgi alabilir.”

TORUNUM GİBİ OLDULAR

ALTINDAĞ’da yaşayan 78 yaşındaki Saniye Işılak, sistemi üç yıldır kullanıyor. Sistemin kendisine güven verdiğini belirten Işılak şöyle konuştu:
“İhtiyaç olduğunda sürekli butona basarak çağrı yapıyorum. Danışacağım bir şey olduğunda bağlanıp soruyorum. Rahatsızlandığımda arıyorum ambulans gönderiyorlar. Bana güven veriyor. Çağrı merkezindeki kızlar torunlarım gibi oldular. Torunlarımdan daha fazla onlarla konuşuyorum.”

Haberin Devamı

DARBE GECESİ DESTEK ALDIM

13 yıl önce mide kanseri nedeniyle girdiği ameliyat sonrası gözlerini kaybeden 74 yaşındaki Bahriye Ercan da sistemin ilk kullanıcılarından. 5 yıldır cihazla sürekli merkezden destek alan Ercan ise, “Gözüm görmüyor kulağım duymuyor kimsem de yok. Bu alet benim her şeyim. Darbe gecesi bir sürü uçak geçiyor diye çağrı yapıp merkeze korkuyorum dedim. Oradaki kızımız ‘hayır Bahriye teyze birçok değil sadece bir uçak üstümüzde dolaşıyor isterseniz hemen gelip alalım’ dedi. O gece çok büyük destek aldım” dedi.

VARLIKLARINDAN MUTLU OLDUĞUMUZU GÖSTERİYORUZ

Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar ise projeye ilişkin, “Cumhuriyetimizi bugünlere taşıyan yaşlılarımızın hayatını kolaylaştırmak ve kimseye muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamak öncelikli gayemizdir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız ile SABEV’in ortaklaşa yürüttüğü bu projede bütün belediyelerimiz, Vakfımızın bünyesindeki merkezle haberleşerek çalışmaktadır. Bu vesileyle Vakfımız aracılığıyla kendilerine ulaşabildiğimiz vatandaşlarımıza, varlıklarından mutluluk duyduğumuzu, sevgi ve saygı içerisinde hizmet sunarak göstermek istiyoruz” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!