Süper besinler sağlığa sağlık katıyor

Güncelleme Tarihi:

Süper besinler sağlığa sağlık katıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2023 14:03

Beslenme ve Diyet Uzmanı Pelin Yüksel, ‘süper besinler’ olarak bilinen doğal gıdaların bağışıklığı güçlendirmenin yanı sıra sağlığa da sayısız faydalarının bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

“Süper besinler sağlığa sağlık katıyor” diyen Yüksel şu bilgileri verdi: “‘Süper besin’ kavramı her ne kadar 20’nci yüzyılın başlarına dayansa da son yıllarda daha sık bu besinlerin özelliklerinden bahsetmekteyiz. Süper besinler, yüksek besin değerine sahip doğal gıdalar olarak tanımlanır. Vitaminler, mineraller, antioksidanlar, yüksek omega-3 yağ asitleri, probiyotikler ve lif içeriği yüksek bu besinlere beslenmemizde özellikle mevsiminde daha çok yer vermemiz gerekir. Dengeli bir beslenme planına bu besinleri dahil ederek kilo yönetimi, anti-aging, detoks sistemini destekleme, bağışıklığı güçlendirmenin yanı sıra sağlığımıza sayısız fayda sağlayabiliriz.” Pelin Yüksel, dokuz süper besini ve faydalarını ise şöyle anlattı:

KETEN TOHUMUNU MUTLAKA BULUNDURUN

Haberin Devamı

1-Keten tohumu: Yüksek lif, anti-inflamatuar (yangıyı azaltıcı) özelliği ve bitkisel omega-3 içeriği ile başta beyin fonksiyonları, kalp-damar ve sindirim sağlığını destekleyici ve hormon dengeleyici etkilerine ek olarak kansere karşı koruyucu özelliği ile de öne çıkmaktadır. 2-Tarçın: Yüksek antioksidan içerir ve anti- inflamatuar bir besindir. Yüksek kan şekeri ve kolesterolü dengeleyici özelliği ile mutfağımızda mutlaka bulundurmamız gereken baharatlardandır. 3-Yumurta: Anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı yumurtadır. B grubu vitaminler, kolin, demir, fosfor ve A vitamininden zengindir. Vücudumuzun temel yapı taşları proteinlerdir ve kıymetli bir kaynak olarak yumurta, protein içeriği ve yüksek besin değeri ile beslenmemizde yer almalıdır. Hormonal sistem, bağışıklık sistemi, sinir sistemi ve dolaşım sistemi başta olmak üzere yumurta tüketiminin sağlığımıza birçok faydası bulunmaktadır. 4-Avokado: Süper besin dendiğinde yüksek antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri ile ilk akla gelen besinlerden biri avokadodur, özellikle kalp dostu tekli doymamış yağ içeriği ile öne çıkmaktadır. İçerdiği bu yüksek oranda kıymetli yağlar sayesinde sindirim sistemini destekleyici ve kan şekerini dengeleyici özelliği ile de beslenme programlarında yer verilmelidir.

Haberin Devamı

Süper besinler sağlığa sağlık katıyor

ZERDEÇALIN FAYDASI SAYMAKLA BİTMEZ

5-Brokoli: Anti- inflamatuar özelliği ile öne çıkan brokoli, A, C ve K vitamini, folat, mangan ve kalsiyumdan zengindir. Kas-iskelet, göz, kalp-damar, hormon sağlığını destekler ve kansere karşı koruyucu besinlerdendir. 6-Yaban mersini: Yüksek antioksidan ve fitokimyasal içeriği, düşük glisemik indeksi ve sağlığa birçok faydası ile en ünlü süper besinlerdendir. Göz sağlığı ve bilişsel fonksiyonları destekler. Kan şekerini yavaş yükselten ve sindirimi kolay bir besin olması ile dengeli beslenmede akla ilk gelen meyveler arasında yer almaktadır. 7-Yeşil Çay: Yeşil çay tüketiminin sağlığımıza birçok faydası vardır. Özellikle içerdiği önemli aktif bileşenler ile metabolizma hızlandırıcı, kan şekeri dengeleyici, kalp-damar sağlığı, sindirim sistemini destekleyici ve vücudumuzdaki diğer sistemleri üzerine de olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. 8-Zerdeçal: İçerdiği aktif bileşen kurkumin ile dünyadaki en güçlü anti-inflamatuar besin olarak adlandırılmaktadır. Kan şekeri dengeleyici ve kanser hücreleri büyümesini yavaşlatma/durdurma özelliği ile öne çıkmakta olan zerdeçalın faydaları saymakla bitmez. Kurkuminin emilimini arttırmak istiyorsak mutlaka karabiber ile tüketmeliyiz. 9-Ham kakao: Kakao çekirdeğinin yalnızca fiziksel yolla elde edilmiş formudur. Tüm süper besinler gibi kakao da yüksek antioksidan ve anti-inflamatuar özelliğe sahiptir. Kilo yönetimi, kas-iskelet sistemi, sinir sistemi, kalp-damar sağlığı ve sindirim sistemi üzerine olumlu etkileri ile beslenmemizde özellikle sağlıklı tatlı reçetelerinde yer vermeliyiz.”

Haberin Devamı

Süper besinler sağlığa sağlık katıyor

BAKMADAN GEÇME!