Ses dalgaları kaliteyi koruyacak

Güncelleme Tarihi:

Ses dalgaları kaliteyi koruyacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2022 16:30

ASKİ Genel Müdürlüğü, Ankara barajlarında koku ve tadı bozarak suyun kalitesini tehdit eden ‘algler’e karşı, ‘ultra ses sistemi’ kullanarak mücadele etmeye başladı. 

Haberin Devamı

ASKİ Genel Müdürlüğü, kente içme suyu sağlayan barajlarda kuraklık nedeniyle artan alglere (siyanobakteri, su yosunu) karşı yeni bir mücadele yöntemi uyguluyor. ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Kurtboğazı Barajı’nda başlatılan pilot uygulama kapsamında ses cihazıyla ses dalgaları oluşturarak alglerin artışını önlediklerini açıkladı. Türkiye’de ilk defa yenilenebilir enerji kullanılarak kurulan çevre dostu ‘ultra ses sistemi’nin Ankara’nın diğer barajlarında da uygulanmasının planlandığını duyuran Öztürk, şunları söyledi: “Ankara genelinde baraj yüzeylerinde oluşan ve halk dilinde su yosunu denilen alglerin çoğalmasını önlemek amacıyla bir takım çalışmalar yapıyoruz. Çünkü su yosunları çoğaldığı zaman su içindeki canlıların yaşamını ciddi şekilde etkiliyor. Hatta yaşamın yok olmasına sebep oluyor.

Haberin Devamı

DAHA TEMİZ VE SAĞLIKLI

Ayrıca içme suyu arıtma tesislerimize giden sularda koku ve tat sorunlarına yol açan siyanobakteri kaynaklı olumsuzlukları meydana getiriyor. Tabii arıtma tesislerimizde kullandığımız kimyasallarla bunların önüne geçiyoruz ama bu baraj yüzeylerinde yaptığımız uygulamalar ile en azından daha az kimyasal tüketimi sağlıyoruz. Böylece halkımıza nispeten daha temiz ve sağlıklı su iletiyoruz. Buradaki çalışmanın ana prensibi baraj yüzeyinde bulunan ve güneş enerjisiyle işleyişini sürdüren sistemlerin yaydığı ses dalgalarının su yosunlarını tedirgin etmesi üzerine kurulu.

DAHA AZ KİMYASAL KULLANILIYOR

Ses dalgaları alg üremeleri ile ilgili ciddi bir engel teşkil ediyor. Sucul ortamda yaşayan canlılar beslenmek için alglere ihtiyaç duyuyor ancak alg patlaması balık ölümlerine de neden oluyor. Sudaki oksijeni tüketen, suyu kirleten algler aşırı çoğalmaları durumunda insan sağlığını da tehdit ediyor. Tesislerimizde üretilen şebeke suyunda koku ve tat problemi oluşmadı. Yapılan çalışmalarda ayrıca kullanılan kimyasal miktarı, benzer çalışmalarda kullanılan kimyasalın 8’de 1’i oranında kaldı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!