Salgının mevsimi olmaz

Güncelleme Tarihi:

Salgının mevsimi olmaz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2022 09:45

COVID-19’un hızlı ve dikkat çeken bir tırmanma sürecine geçmesi, “Sonbaharda maske kullanımına geri döner miyiz?” sorusunu gündeme getirdi.

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Ankara’da artışa geçen COVID-19 vakalarını Hürriyet Ankara’ya değerlendirdi.Ceyhan, “Şu anda biz, büyükşehirlerdeki vaka artışını görüyoruz. Diğer illerde de artışların başlaması bekleniyor. Ben yeni tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Ankaralıların maske kullanımının diğer illere göre daha iyi bir seviyede olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, özellikle kapalı, kalabalık alanlarda ve toplu taşımada maske kullanımının önemine dikkat çekti. Salgının seyri hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ceyhan, şunları söyledi:“Omicron varyantı, diğer varyantlara göre daha hafif seyrediyor fakat çok daha hızlı bir şekilde bulaşıyor. Altıncı dalganın içindeyiz. Dünyanın diğer ülkelerinin verilerinden yola çıkarsak, artan vakalardaki varyantların BA.4, BA.5 varyantı olduğu görülüyor. Ve bu iki varyant, yeni dalgayı oluşturuyor. İzlenimlerime göre, hastalık şu anda oldukça yaygın. Örneğin ABD’de bilim insanları vakaların en fazla 20’de 1’ini saptayabildiğini düşünüyor. Biz de bu oranın daha düşük olduğu kanısındayım.”

Haberin Devamı

Salgının mevsimi olmaz

BÜYÜKŞEHİRDEN TAŞRAYA...

Ankara gibi diğer büyükşehirlerde de artışa geçen koronavirüs vakalarının nedenini değerlendiren Ceyhan, “Bu durum önceki dalgalarda, özellikle 3’üncü dalgada da böyle oldu. Koronavirüs önlemleri kaldırıldığında, alınan kararın son derece yanlış olduğunu vurgulamıştım. Arkasından yeni bir dalga gelebileceğini söylemiştim. Nitekim geldi... Özellikle turistik bölgelerde zaman geçiren insanlar, kendi yaşadıkları şehre döndüklerinde virüsün yayılması da hız kazandı. Dalga, önce büyükşehirlerde Ankara, İstanbul, İzmir gibi şehirlerde görülüp arkasından taşraya doğru yayılım gösterir. Şu anda biz, büyükşehirlerdeki vaka artışını görüyoruz” diye konuştu.

ANKARA’DA MASKE KULLANIMI İYİ

Haberin Devamı

Ankara’da maske kullanımının diğer illere göre daha iyi bir seviyede olduğunu ifade eden Ceyhan, “Bazı bölgelerde kurallara biraz daha uyulduğunu görüyoruz. Taşraya gittiğiniz zaman, neredeyse hiç maske takan yok. Bunun sorumlusu elbette halk değil” dedi.

ZORLAYICI TEDBİR ALINMASI GEREKLİ

“Sonbahar’da maske kullanımına geri döner miyiz?” sorusunun fazlaca gündem de olduğunu belirten Mehmet Ceyhan, şöyle konuştu: “Salgının mevsimi olmaz. Salgında yeni bir dalgayı yaratan mevsim veya ay değildir. Geçen sene 3’üncü dalga temmuz ayında, bu sene de haziran ayında başladı. Sonbaharın tek özelliği okulların açılması ve iş yerlerinde yoğunluğun artması. Eğer bunlara yönelik önlemler alınmazsa sonbaharda da vaka sayısı yükselebilir. Dolayısıyla ben yeni tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyorum. Maskeyi elbette ki sürekli takmamız gerekmiyor. Özellikle kapalı ve kalabalık alanlarda kullanmak gerekiyor. Yetkililer, zorlayıcı tedbir getirmediği sürece, vatandaşların bir kısmı maske kullanımına devam eder, bir kısmı devam etmez.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!