Özenirken yabancı seyrederken yerli

Güncelleme Tarihi:

Özenirken yabancı seyrederken yerli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2011 00:00

Demokrat Eğitimciler Sendikası’nın yaptığırdığı anket, Türk halkının ‘yerli dizi’ hayranı olduğunu doğruladı. Ankete göre televizyor günde 5 saat izleniyor ve en çok yerli diziler ilgi görüyor.

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türk halkının magazin, futbol, eğlence, sosyete, yerli dizi ve benzeri programlara saatlerini ayıran ama kitaplara ‘yalan makinesi’ diyen bir halkın bulunduğunu söyledi.
DES Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) tarafından hazırlanan ‘Türk Halkının Televizyon Kültürü’ anketinin sonuçları açıklandı.

İşsiz izleyeci

Anket sonuçlarına göre, Türk halkının yüzde 29.6’sı günde en az 5 saat, yüzde 25.3’ü en az 3 saat, yüzde 19.1’i en az 2 saat, yüzde 17.3’ü ise 5 saatten fazla televizyon izlediği ortaya çıktı. Ayrıca, yüzde 27.2’si “yapacak başka işi olmadığı” için televizyon karşısına geçti. Sadece yüzde 24.1’i ise gündemi takip etmek için televizyon karşısına geçti. Eğlenmek için televizyon izleyenlerin oranı yüzde 18.7, dinlenmek için izleyenlerin oranı ise yüzde 16.4 oldu.

Düzenli takip

Ankete göre, Türk halkının yerli dizi hastası olduğunu ortaya çıktı. Türk halkının yüzde 39.8’i yerli dizi izlemek için televizyon karşısına geçti. Bunu yüzde 9.1’i haberleri, yüzde 7.7’si yarışma, yüzde 7.2’si magazin, yüzde 5.4’ü film, yüzde 5.3’ü spor, yüzde 5.2’si müzik-eğlence ve yüzde 4.6’sı ise kadın programları takip etti. Vatandaşların yüzde 59.3’ü ise beğendiği dizileri düzenli olarak takip etti. Halkın yüzde 38.2’si dizileri konusuna göre seçti. Bunların yüzde 22.1’i başrol oyuncusu, yüzde 22.5’i ise yayınlandığı kanala göre dizi seçti.

Şiddete karşıyız

ANKETE göre, Türk halkının yüzde 40.3’ü gibi büyük bir kısmı televizyonlardaki şiddet içerikli görüntülerden rahatsız duydu. Yüzde 16.9’u çıplak görüntülerden, yüzde 16.3’ü ise magazin programlarından rahatsız oldu. Halkın büyük bir bölümü ise dini içerikli programlar ve öğüt verici programları izledi. Halkın yüzde 38.8’i bu tür programları sürekli, yüzde 26.8’i ara sıra izlerken, yüzde 22.1’inin hiç izlemediği belirlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!