Otoparklara yeni tarife

Güncelleme Tarihi:

Otoparklara yeni tarife
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2021 00:18

ABB Meclisi’nin şubat ayı son oturumunda, otopark konusu gündemdeydi. ABB’den gelen teklifin yerine ücretlerin daha düşük tutulduğu tarife oy çokluğuyla kabul edildi.

Haberin Devamı

Otoparklara yeni tarife
MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan’ın 30 Ocak’ta Hürriyet Ankara’ya yaptığı açıklamada ABB’ye ‘Karar yok zam var’ eleştirisinde bulunduğu otoparklar, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi’nde görüşüldü. Meclis’te karar alınmamasına rağmen zamlı tarife belirlenmesini eleştiren MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, “Ocak ayının 10’unda karar almışız. 30 dakika ile 1 saat arası 2 lira. Şuan ki uygulamanın fotoğraflarını çektim, 30 dakika ile 1 saat 7 lira diyor. Böyle bir karar almadıysak bunu neye göre uyguluyorsunuz” dedi. Konuyla ilgili soru önergesi verdiklerini ve cevabını beklediklerini belirten Ilıkan, şöyle devam etti:

Otoparklara yeni tarife


YASAL KARARI UYGULAYALIM

“Mahkeme kararı gelmiş bugün tarife belirliyoruz. Bunu biz belirlemedik. Neye göre uyguluyorsunuz? Kaç aydır alıyorsunuz? Ne zamandır bu parayı nasıl kaydediyorsunuz? Aldığımız karar geçerli olsun, yasal karar neyse Ankaralı’ya onu uygulayalım. Şeffaflıktan ve hesap verebilirlikten bahsediyorsunuz, asıl şeffaflık burada. Meclis’te alınmayan bir kararı vatandaşın kesesine bir maliyet olarak yüklemek şeffaflık alakası olmayan bir durumdur. Lütfen, rica ediyorum tüm belediye yetkilileri suç işlemesin. Bununla ilgili kanuni madde neyse onu yerine getirsin” dedi.

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Hukuk ve Tarifeler Komisyonu Başkanı Ercan Kınacı, ABB’den gelen teklifin yerine ücretlerin daha düşük tutulduğu yeni bir teklifte bulundu. CHP ve İYİ Parti gruplarının ‘ret’ oyu kullandıkları yeni tarife AK Parti ve MHP’nin ‘evet’ oyunun ardından oy çokluğuyla kabul edildi.
Alınan kararla ABB’ye ait otoparklarda uygulanacak yeni tarife şöyle olacak: “0-1 saat 3 lira, 2-4 saat 6 lira, 4-8 saat 9 lira, 8-24 saat arası 15 lira. Yol boyu otoparklarda ilk 30 dakika ücretsiz, 30 dakika-1 saat arası 3 lira, 1-4 saat arası 6 lira, 4-8 saat arası 9 lira, 8-24 saat arası 15 lira. Rekreasyon alanlarında 3 lira. AŞTİ’deki otopark için ilk 1 saati ücretsiz, 1 saati geçen sürelerde ise diğer otopark ücretleriyle aynı.”

Otoparklara yeni tarife


ALGI OLUŞTURMASINI DOĞRU BULMUYORUM

Meclis’te Yenimahalle Belediyesi’nin Varlık Mahallesi’ndeki imar planı değişikliği talebi de görüşüldü. Konuyla ilgili AK Parti Grubu adına söz alan İmar Komisyonu Başkanı Mehmet Emin Ayaz, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın 20 Ocak’ta Hürriyet Ankara’ya yaptığı açıklamada, ‘Varlık Mahallesi ve Akköprü’deki projenin neden her seferinde Meclis İmar Komisyonu’nda ertelendiğine’ ilişkin değerlendirmelerini hatırlatarak eleştirilerde bulundu:
“Tecrübeli bir belediye başkanımızın gazete üzerinden algı ve baskı oluşturmasını hiç doğru bulmuyorum. 2 yıldır İmar Komisyonu’nda bekleyen herhangi bir konu yok. Alanın tamamı 10 bin 843 metrekare, Ankara Çayı’nın yanında park alanı. ‘Park alanının 9 bin 255 metrekaresini konut alanına çevir’ teklifi var. Bin 893 metresi de park alanı olarak planlanmış. Kanun gereği aynı planlama alanı içerisinde eş değer alan ayırmak zorundasınız. Yenimahalle Belediyesi’nin teklifi ise 11 kilometre ileride.” Yapılan işin İmar Kanunu’na aykırı olduğunu savunan Ayaz, Yenimahalle Belediyesi’nin ‘bölge’ kavramını baz aldığını, değerlendirme raporunda da çelişkiler olduğunu belirtti. Kürsüden CHP’li Çankaya, Yenimahalle ve Elmadağ belediye başkanlarına seslenen AK Parti’li Ayaz, “Seçimden bu yana 22 ay geçti. ‘AK Parti’liler, MHP’liler engelliyor’ diyorlar. 22 ay içerisinde hukuki, kanuni anlamda bir problemi olmayan hangi kararınız bu Meclis’ten oy birliğiyle geçmedi” diye konuştu.

Otoparklara yeni tarife


O DEMECİ SUÇLAMAK ANLAMINDA VERMEDİ

Başkan Yaşar’ın grupları suçlama amacıyla demeç vermediğini kaydeden CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, “Başkan’ımız konuyla ilgili düşüncelerini basına yansıtmış. Burada ‘kendi yapamadı bu yüzden başkalarını suçluyor’ gibi bir algı oluşması gerçekten beni üzdü. Biz de CHP ve İYİ Parti grupları olarak AK Parti’li ve MHP’li belediyelerin kamusal işlerinin hiçbirine ret vermedik. Belediyelerin kendi kamusal yeri olduğu için kabul verdik” ifadelerini kullandı. Varlık Mahallesi’ndeki alanda 80 gecekondu bulunduğuna dikkat çeken Neslihanoğlu, “O bölgede, yakın çevrede başka bir alanımız olsa biz zaten orayı dönüştürürdük. Oradaki en büyük sıkıntımız yer sorunumuz. Burada ne bir kişiye özel ne de belediyenin kendisine özel bir rant olayı var. Buradaki sıkıntı sadece orada oturan 80 tane gecekondu sahibini hak sahibi yaparak onları da üzmeden bir çözüm bulmaktı. Bunu sadece biz yalnız kendimiz yapmadık. Büyükşehir ve bakanlık yetkilileriyle yaptık” diye konuştu. Varlık Mahallesi’ne ilişkin plan değişikliği, konuşmaların ardından AK Parti ve MHP’nin ‘ret’ oyu vermesinin ardından oy çokluğuyla reddedildi.

Otoparklara yeni tarife


İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker ise oy birliğiyle alınan kararlar için AK Parti ve MHP gruplarına teşekkür etti. Genelde oy birliğiyle geçen kararların rutin işler olduğunu belirten Beker, “Belediyenin önemli konuları 3-4 Meclis sonra geçti buradan. Kamuoyu baskısı da oldu” dedi.

Otoparklara yeni tarife

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, 20 Ocak’ta Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel’e yaptığı açıklamada, dönemin Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatıyla ABB eski Başkanı Mustafa Tuna ve Altındağ eski Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’yle birlikte Varlık Mahallesi ile Akköprü için ortak proje kararı aldıklarını ancak komisyonda ertelendiğini söylemişti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!