Orman köylerinde güneş enerjisi tasarrufa dönüşecek

Güncelleme Tarihi:

Orman köylerinde güneş enerjisi tasarrufa dönüşecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2021 03:08

Tarım ve Orman Bakanlığı, Birleşmiş Milletler iş birliğinde Nallıhan’daki orman köyü statüsündeki Eymir Mahallesi’nde 12 ailenin çatısına güneş enerjisi sistemi kurdu. Vatandaşlar, sistem devreye girdiğinde hem kendi elektriğini üretecek hem de fazla elektriği gelire dönüştürecek.

Haberin Devamı

​Tarım ve Orman Bakanlığı, ülke genelinde orman köylerinde yaşayan vatandaşlara destek vermek için çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlığa bağlı Orman Genel Müdürlüğü tarafından, Küresel Çevre Fonu (GEF) finans desteğiyle ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde yürütülen ‘Orman Köylerinde Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi için Sürdürülebilir Finans Mekanizması Projesi’nin (ORKÖY PV) 3. Faz uygulama çalışması, Türkiye’de ilk olarak Nallıhan’da hayata geçiriliyor. Çalışmalar kapsamında Ankara’daki ilk adres olan 400 nüfuslu orman köyü statüsündeki Eymir Mahallesi’nde 12 ailenin çatısına güneş enerjisi sistemi (GES) kurulum çalışmalarına başlandı. Kurulum tamamlandığında mahallede yaşayan vatandaşlar elektrik ihtiyaçlarını GES ile karşılayacağını belirten muhtar Mehmet Akça, şunları söyledi:

Orman köylerinde güneş enerjisi tasarrufa dönüşecek


SAYININ ARTMASINI İSTİYORUZ

“Bazı prosedürler nedeniyle 400 nüfuslu köyde sadece 12 ailemize bu sistemi kurabildik. Sayının artması için üzerimize düşeni yapacağız. Ağustos’un 15’inden sonra, artık 12 ailemiz elektrik ihtiyacını güneş enerjisiyle karşılamaya başlayacak. Köyümüz geçimini, kurum tarım ve hayvancılıkla sağlıyor. Evlerin dışında çalışma alanlarımıza da bu enerji tasarrufu sistemini taşımak istiyoruz. Kurulan sistemin de 25 sene garantisi var. Hem tasarruf hem de çevre korunması için sayı daha da artmalı.”

Orman köylerinde güneş enerjisi tasarrufa dönüşecek


YÜZDE 30 KÂR BEKLİYORUZ

Evinin çatısına GES sistemi kurulan mahalle sakinlerinden Nurettin Motugan ise “Her ay 120-130 lira elektrik faturası ödüyoruz. Ağustos’tan sonra hiç ödemeyeceğiz, kazanç bile sağlayacağız. GES sistemiyle ihtiyacımızı karşılamanın yanı sıra eski faturalarımızın yüzde 30’u civarında kâr elde etmeyi bekliyoruz. Yaklaşık yüzde 50’si hibe, geri kalan kısmı faizsiz ve yılda bir kez ödemeli yedi yıl süreli kredi kullandık” dedi.

Orman köylerinde güneş enerjisi tasarrufa dönüşecek


ÇALIŞMALAR İNCELENDİ

Orman Genel Müdürlüğü Orman ve Köy İlişkileri Dairesi Başkan Yardımcısı Mesut Güler, Ankara Orman Bölge Müdürü Veysel Kodalak ve beraberlerindeki heyeti Eymir Mahallesi’ni ziyaret ederek güneş enerjisinden elektrik üretme sistemini yerinde inceledi ve orman köylüleriyle çalışmaları değerlendirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!