Önce ceza sonra püskürtme

Güncelleme Tarihi:

Önce ceza sonra püskürtme
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2022 17:09

Çankaya Yücetepe Mahallesi’ndeki eski DSİ binasının yıkımı, mahalleyi toza boğdu. Pencerelerini açamayan mahalle sakinleri, yıkımı ABB’ye şikâyet etti. Belediye, yıkım firmasına ceza yazarak toz çıkmaması için de püskürtmeli su aracı temin etti.

Haberin Devamı

Devlet Su İşleri’nin (DSİ) Çankaya Yücetepe Mahallesi 87. Cadde’de yer alan eski binasının yıkımı, mahalle sakinleri için çileye dönüştü. Çalışmanın önlem alınmadan gerçekleştirildiğini savunan vatandaşlar, yıkımın bölgeyi toza boğduğuna dikkat çekerek, pencerelerini açamadıklarını gece de sesten uyuyamadıklarını söyledi. Bölgedeki lojmanlarda ve apartmanlarda oturan mahalleli, evlerinin camlarından çektikleri videolarla yıkımı hem Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne(ABB) hem de Çankaya Belediyesi’ne şikâyet etti. Mahalle sakinlerinden yoğun şikâyet aldıklarını belirten Yücetepe Mahalle Muhtarı Halil Sağlam, “Mahalle sakinleri bu sıcaklarda oluşan toz bulutları nedeniyle pencerelerini açamıyorlar, sokağa çıkamıyorlar, gürültü nedeniyle gece uyuyamıyorlar” dedi. Yıkımın sonuna doğru sıkıntının daha da arttığını belirten Sağlam şunları söyledi:

Haberin Devamı

TOZDAN PENCERELER AÇILAMIYOR

“Üç aydan fazladır yıkım devam ediyor. DSİ binası hiçbir önlem alınmadan yıkılıyor. Bina çok sağlam olduğu için yıkmakta zorlandıklarını da görüyoruz. Alanda yüksek oranda toz bulutları oluşuyor ve bu toz tüm mahalleye yayılıyor. Ağır iş makineleri yüzlerce metre uzaklıktan duyulacak şekilde gürültü çıkarıyor. Cumartesi-pazar demeden gece yarılarına kadar çalışma devam ediyor. Mahalle sakinleri bu sıcaklarda oluşan toz bulutları nedeniyle pencerelerini açamıyorlar, sokağa çıkamıyorlar, gürültü nedeniyle gece uyuyamıyorlar. İlgili bütün kurumlara başvurduk son olarak da CİMER’e başvuruda bulundum.”

GECE YARILARINA KADAR ÇALIŞMA

Mahalle sakinlerinden Safinaz Fahire Açımuz da “Son bir aydır gece yarılarına kadar çalışma yapılıyor. Mahallemizin yaş ortalaması yüksek, öte yandan birçok kişinin astım ve akciğer hastalıkları bulunuyor. COVID vakalarının arttığı bu günlerde evlerimizi havalandırmamız ve nefes almamız büyük önem taşırken, oluşan toz bulutları yüzünden aylardır pencerelerimizi dahi açamıyoruz, sokağa çıkamıyoruz. Gece yarılarına kadar çalışma devam ediyor. Toz ve gürültü sağlığımızı kötü etkiliyor” dedi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise “Kolektif hafızamızda büyük önemi olan DSİ binasının korunması için Koruma Kurulu’na başvurmuştuk, kurul tescil talebimizi reddetti ve bu süreç yargıya taşındı. Yargı süreci devam ederken bina yıkılmaya başladı. Yıkım sürecinde ise toz ve gürültü nedeniyle halk sağlığı hiçe sayılıyor. Konunun takipçisi olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Önce ceza sonra püskürtme

BELEDİYE CEZA KESTİ SULAMA ARACI DA VERDİ

Yıkımla ilgili artan şikâyetler üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) harekete geçti. ABB Zabıta Dairesi Başkanlığı Çevre Merkez Amirliği ekipleri tarafından yıkımın olduğu alanda kontrol ve denetim yapıldı. Ekipler, çevrenin kirletildiğini tespit etti. İlgili firmaya İdari Yaptırım Karar Tutanağı tutularak idari para cezası tanzim edildi. Yıkım işlemi yapan ilgili firmaya faaliyet yapıldığı sırada sulama aracı ile çalışma yapması da belediye tarafından sağlandı. Ayrıca firma çalışanlarına yıkım faaliyeti yaparken düzenli bir şekilde sulama yapmaları ve çevreye karşı daha dikkatli ve titiz olmaları konusunda gerekli uyarı yapıldı. Belediye ekipleri denetimlerinin devam edeceğini de kaydetti.

BAKMADAN GEÇME!