Onbirler patlaması gözleri kentsel dönüşüme çevirdi

Güncelleme Tarihi:

Onbirler patlaması gözleri kentsel dönüşüme çevirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2021 20:51

Keçiören’de önceki gece tüp faciasıyla bir kısmı yıkılan ve iki kişinin yaşamını yitirdiği Onbirler Apartmanı, ilçedeki kentsel dönüşüm konusunu yeniden gündeme getirdi. Vali Vasip Şahin, bölgenin kentsel dönüşüm çalışmasının mahkemece durdurulduğunu belirtti. Odaların planları engellendiğini söyleyen Belediye Başkanı Turgut Altınok da “Bu olaydan ders almalıyız” dedi.

Haberin Devamı

Keçiören Kızlarpınarı Caddesi’nde 114 numaralı Onbirler Apartmanı’nda önceki gece patlama meydana geldi. Patlama sonucu binanın bir bölümü çökerken olay yerine gelen AFAD ve itfaiye ekipleri arama köpekleri ile göçükte arama-kurtarma çalışması yaptı. Arama kurtarma çalışmalarında Umutcan Yeter (21), Beyzagül Yokuş (15), Irak uyruklu Usame Kahtan (5), hamile Zine Abdülkerim Ahmed El Vahap (26), Muhammed Kahtan (35) ile Melek Kahtan (2) yaralı olarak çıkarıldı ve ambulanslarla çevredeki hastanelere sevk edildi. Yaralılardan Muhammed Kahtan ile 2 yaşındaki kızı Melek, hastanede yapılan müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden Muhammed Kahtan’ın Türkiye’ye 5 yıl önce geldiği ve OSTİM’de bir oto tamircisinde çalıştığı öğrenildi. Olay yeri inceleme ekiplerince, bir bölümü çöken dairede patlamanın etkisiyle üst kısmı parçalanmış mutfak tüpü bulundu ve patlamanın buna sebep olduğu kayıtlara geçti. Soruşturma kapsamında ilk tespitlere göre olayın mutfak tüpünden kaynaklandığı belirlendi. Patlamanın meydana geldiği apartmanın 60 yıllık eski bir bina olduğu belirtildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, patlamaya ilişkin soruşturma başlattı.

Onbirler patlaması gözleri kentsel dönüşüme çevirdi


MAALESEF DÖNÜŞÜM DURDURULMUŞ

Ankara Valisi Vasip Şahin, “Binada toplamda 11 daire var. Bu dairelerin bir kısmı boş, bir kısmında ikâmet ediliyor. Bina ruhsatlı, iskânı olan bir bina ama eski bir bina, eski yönetmelik hükümleri doğrultusunda yapıldığı için kentsel dönüşüme tabi olan alanlardan biri ama maalesef kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar, bir sivil toplum kuruluşumuz tarafından mahkemeye götürüldüğü için çalışmaları durdurulan bir alan. Belediyemiz (Keçiören Belediyesi) yine hukuki mücadelesini devam ettiriyor, inşallah buralarda en kısa zamanda kentsel dönüşüm sağlanarak vatandaşlarımızın daha güvenli binalarda oturması temin edilecek” dedi. Binadaki patlamanın doğalgaz sızıntısı sebebiyle olup olmadığı sorulan Şahin, “Binada hem doğalgaz sistemi var hem de LPG kullanılıyor. Hangisinden kaynaklandığı ancak teknik incelemeden sonra anlaşılacak” açıklamasında bulundu.

BU OLAYDAN DERS ALMALIYIZ

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok da ilçede yürüttükleri kentsel dönüşüm çalışmalarına engel olunduğuna dikkat çekerek, “Bu olaydan ders almalıyız” diye konuştu. Altınok, özetle şunları kaydetti: “Biz bunları gördüğümüz için bir yıl içinde şehrimizin yüzde 80’ini kentsel dönüşüme, kentsel yenilemeye aldık. Şehirler ve binalar da yaşlanıyor, eskiyor. Bu maksatla sağlam ve sağlıklı binalar, her türlü tehdit ve tehlikeye karşı insanlarımızın can güvenliğinin sağlandığı binalar olmazsa olmazımız. ‘Kentsel dönüşümümüze karşı çıkanlar, veto edenler, mahkemeye götürenler, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, bir insan ölürse vebal sizindir’ demiştim. Başka insanlar ölmesin, kentimizin eskiyen dokusunun acilen yenilenmeye ihtiyacı var. Bunun partisi, siyaseti yok. Mahkemelerimize de buradan seslenmek istiyorum. İnsan hayatı her şeyden önemli. Dolayısıyla insanlarımızın yaşam kalitesini yükseltecek çalışmalara destek olmak, bu çalışmaların önünü ve yolunu açmak lazım. Bu olaydan ders almalıyız. Kimse birbirini suçlamamalı. Ders almalı ve gelecekte bu tür hadiselerin daha fazla olmaması için el birliği içerisinde bu planları uygulamalıyız. İnşallah ısrarla bu planları yapmaya devam edeceğiz.”

Onbirler patlaması gözleri kentsel dönüşüme çevirdi


TÜP PATLAMASI OLDUĞU ANLAŞILDI

Binanın eski olduğunu ifade eden Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Başkanı Mansur Yavaş, patlamanın tüp kaynaklı olduğunun kesinleştiğini söyledi. Yavaş, “Bir dairenin doğalgaz hattı aboneliği görünüyor ancak aboneliği olan aile burada yokmuş. O aboneliğin kullanılmadığı tespit ediliyor. Piknik tüpü olarak kesinleşti” bilgisini paylaştı. Patlamanın kentsel dönüşüm kapsamında bulunan binadaki dairenin mutfağında gerçekleştiğini ifade eden Yavaş, “Önce doğalgaz zannediliyor ama öyle olmadığı ve tüp patlaması olduğu anlaşılıyor” şeklinde konuştu.

Onbirler patlaması gözleri kentsel dönüşüme çevirdi


AİLELER AKRABALARINA GİTTİ

Haberin Devamı

Binada iki Türk, bir Iraklı Türkmen, bir Afgan aile yaşıyordu. Afgan uyruklu ailenin bir başka komşusuna misafirliğe gittiği için patlama esnasında evde olmadıkları öğrenildi. ABB yetkilileri, binada yaşayan ailelere, belediyeye ait tesislerde konaklama için yardımcı olmayı teklif etti ancak aileler akrabalarının yanlarına gitmek istediklerini söyledi. Patlamanın tüpten kaynaklandığı kesinleşirken ‘tüpün LPG ile doldurulup doldurulmadığı’ iddiası da gündeme geldi. ABB yetkilileri, ‘tüpe LPG dolum yapılmış olabilir mi’ iddiasıyla ilgili, “Teknik inceleme devam ediyor. Şu an için böyle bir durumun olup olmadığını bilmiyoruz bir şey söylemek için erken” bilgisini verdi.

Onbirler patlaması gözleri kentsel dönüşüme çevirdi


BAŞKENTGAZ: NEDENİ LPG VE BENZERİ BİR GAZ

Haberin Devamı

Başkentgaz ise yaptığı açıklamada LPG ve benzeri bir gazın binada birikmesinin patlamaya neden olduğunun tespit edildiğini açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Gaz ölçüm cihazları ile dağıtım şebekesi, bina ve patlamanın gerçekleştiği dairede yapılan ölçümler sonucunda herhangi bir doğalgaz sızıntısına rastlanmamıştır. Patlamanın gerçekleştiği zemin kattaki 2 numaralı dairede abonelik fesih işleminin 29 Mayıs 2017 tarihinde yapıldığı, o günden bugüne kadar herhangi bir doğalgaz aboneliği yapılmadığı ve doğalgaz kullanılmadığı belirlenmiştir. Yapılan teknik incelemelerde ilk belirlemelere göre LPG ve benzeri yanıcı bir gazın binada birikmesinin patlamaya neden olduğu tespit edilmiştir. Konuyla ilgili detaylı inceleme ve soruşturma ilgili makamlarca yürütülmektedir.”

Onbirler patlaması gözleri kentsel dönüşüme çevirdi


KONTROLLÜ YIKIM ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Onbirler Apartmanı’nda enkaz kaldırma çalışması dün başladı. Çevik Kuvvet ekipleri gün boyunca binanın çevresinde nöbet tutarak vatandaşları binaya yaklaşmamaları konusunda uyardı. Polis ekipleri, binanın olduğu caddenin girişine şerit çekerek araç geçişini durdurdu. Enkaz kaldırma çalışmalarının ardından binanın yıkımı ABB ile Keçiören Belediyesi’ne ait iş makineleri tarafından kontrollü bir şekilde yapıldı. Gün boyunca devam eden yıkım çalışmalarında itfaiye ekipleri de binaya tazyikli su sıktı.

BAKMADAN GEÇME!