ÖHO’nun sultanları

Güncelleme Tarihi:

ÖHO’nun sultanları
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2021 01:19

Sema Yalçın, Ebru Özer, Gülşen Şahin... Onlar özel halk otobüslerinde şoförlük yapan kadınlardan yalnızca üçü. Her berinin iki çocuğu var ve her biri hem çocukların dersleri, yemek, ütü, çamaşır gibi ev işlerine yetişiyor hem de otobüsün direksiyonuna geçip yolcu taşıyor.

Haberin Devamı

Ankara’daki özel halk otobüslerinde(ÖHO) direksiyon başına geçen kadınlar, her gün çalıştıkları hatlarda vatandaşlara toplu taşıma hizmeti veriyor. Kadın otobüs şoförlerini direksiyonda ilk kez gören yolcuların bazıları ise şaşırıyor. Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği’ne(TÖHOB) bağlı çalışan üç kadın otobüs şoförü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde mesleklerini işte şöyle anlattılar:

ÖHO’nun sultanları


SAATİMİZİ BEKLEYEN YOLCULAR VAR

* Sema Yalçın (511 Sincan hattında çalışıyor, iki çocuk annesi): “20 yıldır araç kullanıyorum, üç aydır da otobüs sürüyorum. Küçük kızım ilkokul 2’ye gidiyor. Onun dersleri, yemek, ütü, çamaşır gibi ev işleri ayrıca şoförlük derken bayağı bir sıkıntı oluyor ama hepsinin üstesinden geliyorum. Özellikle teyzeler yolculuk boyunca ‘Kızım gidene kadar sana dua ettim Allah kaza bela vermesin’ diyor. Saatim sabit özellikle saatimizi bekleyen binen yolcularımız var. Kadınlara örnek de oluyoruz bu iş sadece erkek işi değil onu gösteriyoruz.”

ÖHO’nun sultanları


ERKEK YOLCULAR ÇOK DAHA MEMNUN

* Ebru Özer (541 Eryaman hattında çalışıyor, iki çocuk annesi): “Normalde aşçıyım, pandemiden dolayı sektörümüz durgun olunca şoförlüğe başladım. 12 yıllık şoförüm ve altı aydır otobüs şoförlüğü yapıyorum. Ev hali, çamaşır, ütü, yemek gibi işlerin de hepsine yetişmeye çalışıyoruz. Kötü bir tepki hiç almadım. Vatandaşlar kadın şoförlerin daha fazla olmasını istiyor. Erkek yolcular bizden çok daha memnun ‘Çok düzgün araç kullanıyorsunuz’ diyorlar.”

ÖHO’nun sultanları


‘İNŞALLAH SAYINIZ ARTAR’ DİYORLAR

* Gülşen Şahin (440-407 Pursaklar hattında çalışıyor, iki çocuk annesi): “Daha önce yufkacılık yapıyordum. İki senedir şoförüm, otobüste altı aydır şoförlük yapıyorum. Meslek olarak bakmıyorum, direksiyonun hastasıyım. Severek yapıyorum. Yolcular, ‘İnşallah sayınız artar’ diyorlar. İnmeden önce gelip özellikle tebrik ve teşekkür ediyorlar. İstemek başarmanın yarısıdır. Herkes ‘bana yapamazsın erkek işi’ diyordu. Nasıl yapıldığı göstermiş olduğum için mutluyum. Kadın isterse her şeyi yapar.”

KADINLAR OLUNCA ŞİKÂYETLER AZALIYOR

Haberin Devamı

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği(TÖHOB) Başkanı Kurtuluş Kara, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kadın şoförler ve kooperatif de çalışan kadın personelle bir araya geldi. Kara, “TÖHOB’a bağlı 861 araç var. Bu araçlardan 8’inde kadın şoför çalışıyor. Şoför alımlarımız devam ediyor kadın sürücüler birliğimize başvuruda bulunabilirler. Vatandaşlarımızdan ve yolculardan çok olumlu tepkiler geliyor. Kadınlar olunca şikayetler azalıyor. Bu iş sadece erkek işi değil kadının da işi. Artık kadın şoförlerimize 8 Mart’ta da izin yaptırıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!