Menülere kalori bilgisi eklensin

Güncelleme Tarihi:

Menülere kalori bilgisi eklensin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2022 11:21

Türkiye’de toplumun üçte ikisinin şişman olduğunu dile getiren Doç. Dr. Ayhan Dağ, fast food ve kahve satılan yerlerde yiyecek-içeceklerde kalori bilgisi yer alması için Sağlık Bakanlığı’na başvuracaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ayhan Dağ, fast food restoranları ve kahve zincirlerinde satılan yiyecek ve içeceklerin kalorilerinin, Amerika’daki gibi menülere yansıtılması için Sağlık Bakanlığı’na başvuru yapacaklarını açıkladı. Dağ, Hürriyet Ankara’ya şunları söyledi:

TOPLUMUN ÜÇTE İKİSİ ŞİŞMAN

“Türkiye Beslenme ve Sağlık araştırması verilerine göre Türkiye’de 15 yaş ve üzeri bireylerde fazla kilolu oranı yüzde 34 iken, obez yüzde 31.5. Yani aslında toplumun üçte ikisi şişman. Obezite oranımızla Avrupa’da birinci sıradayız. Burada bir estetik kaygıdan söz etmiyorum. Kanser, diyabet, kalp-damar hastalıkları, eklem-kas hastalıkları, sindirim-solunum hastalıklarının nedenleri arasında en önemli sırayı obezite alıyor. İnsanlar sağlıklarını kaybettikleri gibi ülke ekonomilerine büyük bir yük söz konusu. Sağlık Bakanlığı’nın 2019-2023 Stratejik Planı var. Burada birinci hedef, topluma sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazandırmak.

Haberin Devamı

Menülere kalori bilgisi eklensin

KALORİLER MENÜLERE GİRMELİ

Ancak Türkiye’de birçok fast food satan marka, (hamburgercilerden tutun da kahve zincirlerine, tavuk satan yerlere kadar) menülerine kalori yazmıyor. Oysa Amerika’da fast food dükkânlarında, kahve zincirlerinde, kalorilerin menülere girdiğini gördük. Örneğin ‘white chocolate mocha’nın karşısına 420 kalori yazarsanız belki de daha az kalorili olan içeceklere yönelim olacaktır. 420 kalori neredeyse 6 dilim ekmek anlamına geliyor. Bir hamburgerin 700 kalori olduğunu gören kişi belki de 400 kalorilik bir yiyecek tercihi yapabilir. Amerika’daki bu uygulama çok önemli bir adım. Çünkü bu menülerde yer alan kaloriler insanların besin tercihini değiştiriyor. Örneğin fast food restoranlarda çocuk menülerinde yarım porsiyon seçeneği de teşvik edilmeli.

SAĞLIK BAKANLIĞINA BAŞVURACAĞIZ

Dernek olarak mesleki sorumluluğumuz var. Bu uygulamanın Türkiye’de de olabilmesi için Sağlık Bakanlığı ile görüşüyoruz. Başvurumuzu yapacağız. Bu markaların Türkiye’deki temsilcilerine de konuyu ileteceğiz.
Amerika’da olduğu gibi menüde yer alan yiyeceklerde ne kadar kalori var, kaç gram yağ var, ne kadar karbonhidrat, kaç gram protein bulunuyor yazılmasını sağlamak istiyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!