Liseli Evcar tam gaz

Güncelleme Tarihi:

Liseli Evcar tam gaz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2021 10:01

Ankara’da bir grup lise öğrencisi, kendi imkânlarıyla yaptıkları ‘Evcar’ isimli araçla, İstanbul’daki Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’na hazırlanıyor. İlk elemede 67 takım arasında altıncı olan gençler, sponsor arayışında olduklarını belirterek, “Bize destek olabilecek kurum ve kuruluşlardan destek bekliyoruz. Bu araca hep birlikte güç verelim istiyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Ankara’da 9 kişiden oluşan lise öğrenci takımı, bu yıl ilk kez liseli öğrencilerin katılımına da açılan Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’nda kendi yaptıkları araçlarıyla yarışmaya hazırlanıyor. ‘Evcar’ isimli aracı, kısıtlı imkânlarla tasarımından üretimine kadar tamamen kendi emekleriyle yapan öğrenciler, sponsor desteği de bekliyor. 9 kişilik ‘Cezeri Yeşil’ takımı, Etimesgut Eryaman Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki 9 ve 11’inci sınıf öğrencilerinden oluşuyor. Mart’tan bu yana çalışmalarına yoğun bir şekilde devam eden liseli gençlerin aracı, ilk eleme aşamasında Türkiye’deki 67 takım arasından 6’ncı seçildi. Eylül ayında piste çıkacak Evcar’ı ağustos ayında tamamlamayı hedeflediklerini belirten takım kaptanı Ömer Faruk Top, çalışmaları Hürriyet Ankara’ya anlattı:

Haberin Devamı

Liseli Evcar tam gaz

LİSE ÖĞRENCİSİ OLARAK YAPMAK ÖNEMLİ

“9 kişiden oluşan takımımızda iki 9. sınıf öğrencisi, yedi de 11. sınıf öğrencisi yer alıyor. Okulda bir toplantı yapıldı, kategorinin liselere açıldığını duyduğumuzda ‘bu arabayı biz yapalım’ dedik. Daha önce kendi araç çizimlerimiz vardı şimdi pratiğe dönüştürdük. Bu aracı lise öğrencisi olarak yapmamız bize göre çok önemli. Öğretmenlerimiz hiç karışmıyorlar sadece yönlendiriyorlar. Çiziminden kaynağına, montajından testine kadar hepsini kendimiz yapıyoruz. A’dan Z’ye her şeyiyle biz varız.

Liseli Evcar tam gaz

AĞUSTOS’TA TEST EYLÜL’DE YARIŞ VAR

Hafta içi her gün okulda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Marttan bu yana çalışmalarımız sürüyor. 4-5 Eylül’de yarışma var. 20 Eylül’de sergi olacak. İstanbul Park’ta yarışacağız. Aracı 4 Ağustos’a kadar tamamlayıp teste hazır hale getireceğiz. Şu ana kadar yüzde 30’u ortaya çıktı. Aracı yarışacağımız piste göre tasarladık. Kat etmemiz gereken mesafe 26.5 kilometre. Menzilimiz 27 kilometre. Amaç verimlilik olduğu için tamamen buna dönük tasarladık. Amaç tam hızla gitmek değil verimlilik üzerine en az enerji ile maksimum fayda sağlamak. O yüzden en verimli şeyleri kullanmamız lazım.

Haberin Devamı

Liseli Evcar tam gaz

HEP BİRLİKTE GÜÇ VERELİM İSTİYORUZ

Şu anda bütün her şeyi kendi imkânlarımızla karşılıyoruz. Elimizdeki bütçe ile yola koyulduk. Sponsor arayışımız var. Sponsor bulursak akü yerine lityum piller kullanacağız. Birçok yerle görüştük ancak liseli olduğumuz için dönüş alamadık. Liseli olduğumuz için küçük görüyorlar, önemsemiyorlar. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Etimesgut Belediyesi, OSTİM ve İVEDİK Organize Sanayi Bölgesi’ndeki firmalar, sanayi esnafı gibi bize destek olabilecek kurum ve kuruluşlardan destek bekliyoruz. Bu araca hep birlikte güç verelim istiyoruz. Cezeri Yeşil Takımı olarak yarışmada okulumuzu Evcar aracıyla temsil etmeyi, ulusal ve uluslararası benzer organizasyonlara katılmayı hedefliyoruz. İleriye dönük de kullanılabilir araç yapmaya çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

Liseli Evcar tam gaz

YARIŞMA 17 YIL SONRA LİSELİLERE DE AÇILDI

TEKNOFEST ve TÜBİTAK ortaklığında düzenlenen Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları, verimlilik odaklı otomobil tasarımları üretilmesini ve öğrencilerin bu alanda deneyim kazanmasını amaçlıyor. 17’nci kez düzenlenen yarışma bu yıl ilk kez liseli öğrencilere de açıldı.

Liseli Evcar tam gaz


OKULLARI DA TÜRKİYE’DE TEK

Öğrencilerin eğitimlerine devam ettikleri ve aracı hazırladıkları Türkiye’nin ilk ve tek yenilenebilir enerji okulu Etimesgut Eryaman’daki Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de özellikleriyle dikkat çekiyor. Yenilenebilir enerji kaynağı olarak solar elektrik sistemi ve rüzgâr türbini bulunan okul, enerji ihtiyacını da böyle karşılıyor. Okulda yenilenebilir enerji teknolojileri alanında, güneş enerjisi sistemleri ve rüzgar enerjisi sistemleri dallarında eğitim veriliyor. Liseli gençler de okulda modelleme, yazılım ve elektronik alanlarında verilen kurslar ve dersler sayesinde edindikleri bilgileri Evcar projesinde kullanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!