Kurallara sıkı uyun kalabalığa girmeyin

Güncelleme Tarihi:

Kurallara sıkı uyun kalabalığa girmeyin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2021 00:52

Tatil dönüşüyle beraber vaka sayıları tekrar artışa geçti, uzmanlardan kritik uyarı geldi. Prof. Dr. İsmail Balık, “Vaka sayılarında büyük patlama olmasını engellemek için artık bugünden itibaren aşılı olup olmadıklarına bakılmaksızın tüm bireylerin maske-mesafe ve hijyen kuralına sıkı bir şekilde uymaları ve kalabalıklara asla girmemeleri gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Bayram tatilini Ankara dışında geçiren bir çok kent sakininin tatilden dönmesiyle beraber Başkent’te de günlük hareketlilik arttı. Hareketlilikle beraber vaka sayılarında da artış yaşanması beklenirken uzmanlardan kritik uyarı geldi. Geçen sene yaz mevsimindeki vaka artışını hatırlatan ve bu seneki artışa dikkat çeken Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, tarih tekerrür eder gibi bir tablo oluştuğunun altını çizdi. Maske, mesafe, hijyen kuralına sıkı bir şekilde uyulması gerektiğini vurgulayan ve vatandaşlara aşılarını yaptırmaları konusunda da çağrıda bulunan Balık, Hürriyet Ankara’ya şu değerlendirmeleri yaptı:

Kurallara sıkı uyun kalabalığa girmeyin


TEDBİRLERİ BIRAKMAK DOĞRU DEĞİL

“Maalesef tarih tekerrür eder gibi bir tablo oluşuyor. Yaz rehaveti ve kapanmaların kaldırılmasıyla beraber sanki ‘salgın bitti’ duygusuyla insanlar tamamen tedbirleri bir kenara bırakıyor. Bu doğru değil. Delta varyantı çok hızlı bulaştığı için vakalarda artış kaçınılmaz hale geliyor. Bayram hareketliliği ve tatil yoğunluğu şu anda 14 binlik vaka tablosuna henüz kısmen yansıdı. Bu hareketlilik ve yoğunluğun rakamlara yansımasını bu haftadan itibaren görmeye başlayacağız. Vaka sayıları daha da artabilir.

BUGÜNDEN İTİBAREN KURALLARA DİKKAT

Vaka sayılarında büyük patlama olmasını engellemek için artık bugünden itibaren aşılı olup olmadıklarına bakılmaksızın tüm bireylerin maske-mesafe ve hijyen kuralına sıkı bir şekilde uymaları ve kalabalıklara asla girmemeleri gerekiyor. Bunu eğer yaparlarsa dalganın büyümesi engellenebilir. Bir taraftan da çift doz aşılama oranımızı hızlı bir şekilde arttırmamız gerekiyor. Aşısını yaptırmayanlar hemen aşılarını olmalı.

İKİ DOZUN ETKİSİ NET GÖRÜNÜYOR

Yurt dışına baktığımızda vefat edenlerin yüzde 99’dan fazlası iki doz aşısını yaptırmamış olan kişiler. İngiltere, İsrail ve Amerika’dan da bununla ilgili veriler açıklandı. İki doz aşısını yaptıran kişilerden ağır enfeksiyonlu ölümü biz de görmüyoruz. Delta varyantının etkisi biraz düşüş yapsa da iki doz aşının virüse karşı olumlu etkisi net görünüyor. Özellikle sosyal alanlara girişlerde çift doz aşı olma şartı koyan ülkelerde iki doz aşı yaptırma oranlarının çok hızlı arttığı görüldü. Bu bizde de denenebilir.

ANKARA HALEN MAVİYİ YAKALAYAMADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı. Sırası geldiği halde 23 milyona yakın hiç aşılanmamış kişi var. İkinci doz aşısını yaptırmamış 17 milyon kişi var. 9 milyon da bağışıklığı zayıflamış, aşının etkisi zayıflama ihtimali olan üçüncü doz yapılmamış kişi var. Toplamda 49 milyon kişi yapıyor. Bu 49 milyon virüsü alma, bulaştırma, ağır enfeksiyon geçirme ve ölüm riskine açık durumda demek. Ankara’nın durumu da Türkiye geneliyle aynı. Ankara, başkent olmasına rağmen halen aşılamada mavi rengi yakalayamadı. Normalde Ankara gibi bir şehirde aşılama oranının yüksek olması beklenirdi.”

GENÇLERİ AŞI KONUSUNDA İKNA ETMEK GEREKİYOR
Tatil dönüşüyle birlikte aşılama konusunda da artış beklendiğini ifade eden Prof Dr. İsmail Balık, “Toplam bir haftada yapılan aşıyı biz geçmişte bir günde yaptık. Bu hafta aşılamanın biraz daha hız kazanacağını tahmin ediyorum. Belki bir kısmı da ‘bayramda yan etkisi olur’ diye aşı yaptırmayanlar, bunların da dönüşle beraber aşı yaptıracağını düşünüyorum. Genç yaş grubu da aşı konusunda daha ilgisiz davranıyor. Bizde aşı karşıtlığı yok ama gençleri aşıların yararı konusunda ikna etmek gerekiyor. Bir seferberlik havası içerisinde kampanya başlatılmalı. Birçok sanatçının desteğiyle kamu spotları çekildi yayınlandı ama genç yaş grubu televizyon izlemiyor. İzlemedikleri için o sanatçıyı veya sporcuyu görmüyorlar. Sosyal medya mecralarını kullandıkları için gençlerin takip ettiği, oralarda aktif olan ünlü isimlerin aşılarla ilgili bilgilendirme yapmaları bizim söyleyeceklerimizden daha önemli hale geldi. Sosyal medyada gençlerin ilgisini çeken kişilerle bir kampanya düzenlenerek aşı çağrısı yapılabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!