Kimyasal yok solucan var

Güncelleme Tarihi:

Kimyasal yok solucan var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2022 15:49

Sincan Belediyesi, park ve bahçelerde kimyasal gübre yerine kendi ürettiği solucan gübresini kullanıyor. Belediye, geçen yıldan bugüne yaptığı çalışmalarla iki tona yakın gübre üretimi gerçekleştirdi. Ekolojik döngüye katkı sağlanan Sincan’da pazar atıkları değerlendirilerek kurtçuk üretimi de yapılıyor.

Haberin Devamı

Sincan Belediyesi, Yenikent’te kurduğu ‘Eko-Çiftlik Sıfır Atık Eğitim Merkezi’ndeki sıfır atık çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Kimyasal gübre kullanılması sonucunda artan toprak kirlenmesini önlemek için organik gübre üretimini arttıran belediye, toprağın vitamin-mineral değerlerini koruyan, verimini suni gübresiz yükselten ve su ihtiyacını azaltan ürünlerin başında gelen solucan gübresini kullanıyor. Bu kapsamda kırmızı Kaliforniya solucanı alarak solucan gübresi üretimine başlanan tesiste, belediye görevlileri öncelikle solucan maması hazırlıyor. Mama, belediye binalarında tüketilen çayın posaları ile hayvan gübresini karıştırarak yapılıyor. Gübre üretiminde pazarlardan gelen organik atıklar da kullanılıyor. Düzenli bakım ve besleme ile solucanlar mamayı ve atıkları tüketiyor.

Kimyasal yok solucan var


PARK VE BAHÇELERDE KULLANILIYOR

Dört kasa bulunan tesiste aylık 100 kilogram gübre alma kapasitesi var. Elde edilen solucan gübresi ilçedeki park ve bahçelerde ağaç, çiçekler ve bitkiler için kullanılıyor. Belediye, 2021 yılından bugüne bin 800 kilogram gübre üretimi yaptı. Solucanlar karasal iklim koşullarında soğuk havaya dayanamadıkları için özel bir çadır içinde Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından yapılan sandıklarda yaşıyor.

KURTÇUK ÜRETİMİ DE YAPILIYOR

Sincan Belediyesi, Eko-Çiftlik Sıfır Atık Eğitim Merkezi’nin yapımı sırasında oluşan doğal sulak alana 2 bin adet alabalık yavrusu bıraktı. Belediye, bu yavruların sağlıklı beslenmesi için protein kaynaklarını da kurtçuklardan karşılıyor. Bu kapsamda 100 bin un kurdu alarak üretime başlayan Sincan Belediyesi, ana besin maddesi un kepeği (razmol) olan kurtçukları, pazarlardan toplanan ve kompostta kullanılmayıp ayrılan patates, turp, salatalık, havuç, kavun, karpuz kabukları ile besliyor. Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından kurtçuklara özel üretilen raf sisteminde yaşayan kurtçukların sayısı da her geçen gün artıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!